Архитектурната концепция, която се класира на първо място в конкурса

...
Архитектурната концепция, която се класира на първо място в конкурса
Коментари Харесай

Централната минерална баня пак ще бъде баня - slava.bg

Архитектурната идея, която се класира преди всичко в състезанието на Столичната община за северното крило на Централната минерална баня, планува там да се възвърне нейната достоверна функционалност - да бъде баня. Организаторът, общинското дружество "Софпроект ", разгласи отличените три разработки, които ще продължат във втория стадий на състезанието, съобщи Дневник..

Екип "Софийски терми " получи най-вече точки от журито - 93. На второ място е обединяване "Kengo Kuma & Associates Inc и Ямазаки+Иванова Архитектс " ООД - 82 точки, което също създава концепцията за възобновяване на термалната активност в постройката. На трето място е гражданско съдружие "Историческа баня " със 70 точки, а на четвърто остана съдружие "План за Централна минерална баня " - 48 точки.

Предстои вторият стадий на състезанието

Първите три екипа ще продължат във втория стадий на състезанието. Общинското дружество "Софпроект " - ОГП " ще им разпореди да разработят в елементи архитектурните си концепции за северното крило на Централната минерална баня. То не беше реставрирано по време на преобразуването на южната и централната част от постройката в Регионален исторически музей на София. Трите екипа ще показват и обстоен бизнес проект и модел за бъдещата активност, за което ще получат по 10 000 лв..

На финала Столичната община ще избере за реализация една от трите създадени концепции, като ще има право да комбинира детайли и от другите две.

Продължаващите във втория стадий получиха най-вече точки, тъй като са подходили професионално и оферират задълбочени и аргументирани концепции с почитание към даденостите на постройката, минералното благосъстояние, софийската история и архитектурна еднаквост. Надяваме се в околните години цялата постройка да бъде актуализирана и да се трансформира в притегателно място за жителите и гостите на София ", разяснява арх. Любо Георгиев, шеф на "Софпроект " и началник на екипа на "Визия за София ".

Класираната преди всичко идея планува северната част на постройката да се развие като термален център, като входът му да е в настоящия заден двор - откъм ул. "Сердика ". Екипът, чиято разработка е на второ място в състезанието, също предлага създаване там на термален комплекс, само че да се влиза през централния вход на постройката. Така вдясно от входа ще се отива към настоящия исторически музей, а вляво - към бъдещия СПА център.

Конкурсът за северното крило на Централната баня, където има два огромни мраморни басейна, в този момент употребени като фондохранилища на музея, беше разгласен на 20 април. В заданието, направено от "Софпроект ", се подчертава върху термалната традиция на мястото и достоверната функционалност на постройката, издигната по план на архитектите австриеца Фридрих Грюнангер, Петко Момчилов и Харалампи Тачев.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР