Архимандрит Васиан, представител на Московския патриарх Кирил у нас, се

...
Архимандрит Васиан, представител на Московския патриарх Кирил у нас, се
Коментари Харесай

Македонският архиепископ Стефан се срещна с представителя на Московския патриарх у нас

Архимандрит Васиан, представител на Московския патриарх Кирил у нас, се е срещнал в Скопие с предстоятеля на Македонската православна черква архиепископ Стефан. Той е бил там в границите на „ поклонническо пътешестване на енориашите на съветското подворие в София по светините в Северна Македония “, оповестява " Двери ".

В сбитото известие на формалната страница на МПЦ се споделя:

„ На 11 ноември Негово Блаженство Охридският и Македонски архиепископ Стефан се срещна с ръководителя на подворието на Руската православна черква в София, България, архим. Васиан, и с посланика на Русия в Македония Сергей Баздникин. На срещата присъстваше и Негово Преосвещенство Хераклейският свещеник Климент “.

Според съветското посолство в Скопие на срещата „ Негово Блаженство година Стефан акцентира, че сме обединени от обща религия и духовна традиция. Той добави, че Руската черква от дълго време е съдействала за връщането на Македонската православна черква в фамилията на поместните православни църкви и е една от първите, признали нейната автокефалия. Той благодари на Негово Светейшество патриарх Кирил и Руската православна черква за братската помощ и поддръжка, която оказват на Македонската православна черква “.

Представителят на Московския патриарх у нас и преди е посещавал Скопие, където към момента няма съветско подворие. Още с идването си в София през 2018 година той посети Скопие по покана на съветското посолство в македонската столица и отслужи молебен във връзка акцията „ Безсмъртният полк “. Протоколното наличие на архим. Васиан на всички огромни църковни празнувания у нас му обезпечава опция да лобира в българските епархии за съветските църковни ползи, без да притегля вниманието на медиите.

Българските епархии се обект на специфичен интерес на съветското посолство у нас, защото в контактите „ по линия на православието “ се вижда опция за използването на мека мощ и въздействие върху разнообразни процеси в Българската черква, включително и за образуване на обществени позиции по политически тематики. Читатели на „ Двери “ оповестиха наскоро, че дипломат Митрофанова е била на импровизирано посещаване в българска епархия за среща с локалния архиерей. Подобни неофициални визити съветската посланичка евентуално прави и в други епархии, чиито митрополити са податливи на политическо въздействие по тази линия. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР