Археолози са изследвали с радар основите на прочутия замък на

...
Археолози са изследвали с радар основите на прочутия замък на
Коментари Харесай

Какво се крие под замъка на Дракула?

Археолози са изследвали с радар основите на фамозния палат на Дракула – замъка Корвин в Трансилвания, където съгласно сведения Влад Цепеш е бил заточен в продължение на седем години. Изследователите са разкрили следи от няколко пространства, за чието битие историците не са знаели, оповестява изданието Live Science.

„ Не открихме нито една стая за изтезания на Дракула, само че открихме следи от постройка, издигната през XVII век. По-скоро тя е изпълнявала административни функционалности. Във всеки случаи находките ще ни оказват помощ да възстановим историческия тип на замъка – не е съхранена нито една цялостна карта, което затруднява неговото проучване и реституция “, споделя Изабел Морис (Isabel Morris) от Принстънския университет (САЩ).

Граф Дракула, най-известният „ върколак “ в международната литература, именуван и с прозвището Цепеш (от румънски – „ прът “), е управлявал Влахия във втората половина на XV век. Той се е прочул с невиждана даже за това време свирепост, изтезания и всеобщи изтезания на боляри, врагове и турски пленници.

Практически от първите дни на своята независима политическа и военна кариера крал Владислав враждувал с унгарския воевода Януш Хуняди, по чиято заповед били убити бащата и по-големият брат на Дракула.

Поражението на унгарските войски и славянските князе в Косовската борба през 1448 година разрешава на Цепеш да върне своята власт, само че безусловно след половин година Хуняди и съдружниците му разпръсват войската на Дракула и връщат трона на Владислав II, килъра на неговия татко.

Бъдещият „ набивач на прът “ Дракула бяга в Молдова, където попада в плен и е превозен, както настояват някои влашки летописи от това време, в родното гнездо на Хуняди – замъка Корвин, в покрайнините на актуалния румънски град Хунедоара. Той прекарва няколко години в плен, съумява да надживее самия Хуняди, починал от чума през 1456 година, и да си върне своите земи и господство.

Мнозина историци не имат вяра на тези теории, защото е извънредно малко евентуално Дракула да е отпътувал за Молдова пред 1448 година, знаейки, че там ръководят съдружници на Хуняди. Независимо че и до през днешния ден замъкът Корвин притегля вниманието и на учени, и на фенове на вампирските истории, и на такива, които се пробват да открият там следи от действителния Дракула.

Морис и сътрудниците ѝ са провели първите съществени търсения на разнообразни „ секрети стаи за изтезания “, както и на други незнайни пространства, като изследвали основата на родното гнездо на унгарските воеводи със специфични радари, при което радиовълните проникват на дълбочина няколко десетки метра.

Морис отбелязва, че екипът ѝ не е съумял да открие сходни пространства, само че е разкрил следи от сграда с доста по-късна датировка, играела евентуално административни функционалности. Учените прибавят, че са разкрили характерни „ подпори “, укрепващи замъка в секторите, където основата излиза отвън скалите, върху които е издигнат.

По думите на изследователката тази информация ще помогне на реставраторите да схванат по какъв начин е належащо да се укрепят стените на замъка, а археолозите ще могат да я употребяват за проучване на това, в какви исторически столетия замъкът е претърпял разнообразни престроявания и разширения.

Източник

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР