Aрхеолози разкриха цял жилищен град, който е на 1800 г.,

...
Aрхеолози разкриха цял жилищен град, който е на 1800 г.,
Коментари Харесай

Откриха цял жилищен град на 1800 г. в Египет


Aрхеолози разкриха цялостен жилищен град, който е на 1800 година, в сърцето на южния египетски град Луксор, оповестява „ Сабах “.

Открити са редица жилищни здания, две кули за гълъби и железни работилници. В тях пък са открити сбирка от съдове, принадлежности и бронзови и медни римски монети.

Това е рядка археологическа находка в Египет, където разкопките най-често са на храмове и гробници.

Според специалистите това е най-старият и най-съществен град, открит на източния бряг на Луксор.

През април 2021 година управляващите оповестиха откриването на 3000-годишен " загубен златен град " на западния бряг на Луксор, като археологическият екип го назова " най-големият " античен град, откриван в миналото в Египет.

През последните години там бяха направени няколко огромни археологически открития.

Критиците настояват, че в бързината на разкопките се дава приоритет на находките, които притеглят вниманието на медиите, пред сериозните научни проучвания.

Откритията са основен детайл от опитите на Египет да съживи жизненоважната си туристическа промишленост след години на политически безредици, както и след пандемията от COVID-19.

Плановете на държавното управление, чийто венец е дълго отлаганото разкриване на Големия египетски музей в подножието на пирамидите в Гиза, имат за цел до 2028 година да стартира да притегля 30 милиона туристи годишно, което е с 13 милиона повече, в сравнение с преди пандемията. Страната със 104 млн. поданици страда от тежка икономическа рецесия, а туристическата промишленост на Египет обезпечава 10% от брутния вътрешен артикул (БВП) и към 2 милиона работни места.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР