- Арх. Палазов, имате първа награда от международен архитектурен конкурс

...
- Арх. Палазов, имате първа награда от международен архитектурен конкурс
Коментари Харесай

Арх. Костадин Палазов: Отговорни сме да запазим каквото остана от лицето на Пловдив!

- Арх. Палазов, имате първа премия от интернационален архитектурен конкурс във Франция и първа премия на СБА и СБХ в „ Изкуствата на публичния форум”. Как се уредихте? Яки връзки, явно…

- Ха! Ха! Това да не са прословутите публични поръчки на ГЕРБ през 8-годишното му ръководство. Когато на мрачно, с мнима публичност, се разпореждаха планове на послушни сътрудници, които даже не са от Пловдив.

Затова не е инцидентно, че в сърцето на нашия античен, безконечен и жив град, както не инцидентно той е определян, се направиха пагубни промени. Огромният площад унищожи зелената система – по този начин нужна за парещ Пловдив.

Под благовидната форма за избавяне на античните мозайки се издигна Базиликата в непознат за града ни контур. С непознато финансиране и с непознати хрумвания.

- Гилдията къде беше?

- С сътрудниците не стояхме безучастни. Опитвахме се да запазим нещо от лицето на Пловдив. Безуспешни опити бяха това. Изгубихме, да вземем за пример, борбата за Изложбената зала на Дружеството на пловдивските художници на Гладстон. Можем да се похвалим само, че спасихме кино Космос.

- Оттук нататък какво проектант като Вас, проектирал над 30 промишлени, публични, обществени и жилищни обекта, измежду които отличените за здания на годината МБАЛ ”Св. Каридад” в Пловдив и СПА хотел „ Персенк” в Девин, ще бъде потребен в реализацията на платформата на левицата „ Пловдив на хората”, в чиято листа за общински консултант сте с преференция № 120?

- На фундаментални неточности като досегашните може да бъде комплициран край. Без възлагане на архитектурни задача на хора, посочени от някого с дълъг пръст. С същинско, а не проформа, обществено професионално разискване на плановете. И наложително възобновяване на зеленото равновесие на задушаващия се Пловдив.

- Какво си пожелавате за празника на архитектите?
- Да се веселя на здраве и на стабилната си поддръжка на брачната половинка ми Елисавета, също проектант. Без нея фамилната ни проектантска компания няма да е толкоз сполучлива.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР