Арестът на Ли Дзае Юн отприщи след себе си хаос

...
Арестът на Ли Дзае Юн отприщи след себе си хаос
Коментари Харесай

Хаос в Samsung след присъдата на наследника на компанията

Арестът на Ли Дзае Юн отприщи след себе си безпорядък в признака на бизнеса в Южна Корея

© Pool Още по тематиката
Лидерът на Samsung беше наказан на 5 години затвор за корупция

Присъдата на вицепрезидента и правоприемник Лий Дзие Юн е сериозен удар върху компанията и ще бъде обжалвана
25 авг 2017
Samsung се уголемява към фармацевтичния пазар

Компанията ще работи взаимно с японската Takeda Pharmaceutical
22 авг 2017

Хедж фондът Elliott Management може да изиска от Samsung да смени някои от членовете на борда си, с цел да тушират напрежението в компанията. Водещи шефове от Samsung Electronics се пробват да запазят цялостта и контрола върху най-важното звено на корейския конгломерат, написа Financial Times. Това се случва единствено дни, откакто наследникът на Samsung Ли Дзае Юн беше наказан на пет години затвор на най-ниската инстанция от съда в Сеул. Адвокатите на Ли към този момент са обжалвали решението, само че той ще би трябвало да излежава присъдата си, до момента в който тече делото. Така водачеството на най-голямата корейска група остава във вакуум, който би трябвало да бъде напълнен по допустимо най-бързия метод. Вицепрезидентът на Samsung Квон Ох Хюн разяснява пред чиновници, че шефовете в компанията би трябвало да поемат водачеството в спешния миг.

В послание към цялата компания, Квон добави, че въпреки обстановката да е неприятна, чиновниците не би трябвало да се тревожат по отношение на присъдата или бъдещето на компанията. " Бизнес обстановката вкъщи и на интернационалния пазар е прекомерно тежка и нямаме време за потрес и комплициране. Всички би трябвало да съберем цялата си мощ и мъдрост, с цел да преминем през тази невиждана рецесия ", разяснява той.

Сложна обстановка

Ситуацията става още по-сложно, откакто се вземе поради, че Ли в действителност не е президент на компанията. Такъе в татко му, който обаче е в неприятно здравословно положение от две години насам и оттогава синът извършва длъжноста на президент предварително, без да е получил публично купата. Проблемите в компанията идват в миг, в който задграничните акционери на Samsung, които държат над 50% от най-важното звено Samsung Electronics, обмислят дали да употребяват правата си, с цел да концентрират по-голяма част от властта в себе си в миг, когато няма изявен водач. Според тях на групата липсва мощна дълготрайна тактика.

" Чуждите акционери сигурно ще се опитат да получат повече власт в управлението, ще изискат повече ограничения за опазване на вложителите ", разяснява Ким Янг, анализатор в SK Securities. " Те мога тдори да се опитат да назначат шефове, които до момента не са били част от Samsung. Възможно е и компанията да вдигне дивидентите си, поради мощните финансови резултати. "

Това би бил проблем освен за корейските шефове в Samsung, само че и за цялото корейско държавно управление. Въпреки корупционните кавги, които доведоха до свалянето на президента Пак Гън Хе, Samsung продължава да бъде бизнес признакът на цялата страна и голяма част от стопанската система разчита на колоса. Завземането на властта от задгранични вложители сигурно би се приело добре от държавното управление. Корейските и японските компании са пословични с желанието си да задържат обичайните си колоси в сигурни ръце.

Samsung Electronics е в заплаха

Към момента компанията е в изключителна обстановка поради присъдата на Ли Дзае Юн. Местни медии показват, че не е изключено външните вложители да завземат насилстено властта в групата. Семейство Ли държи единствено 5% от цялата компания. Общо с други свои близки сътрудници делът доближава 20% от софтуерния колос, само че това е извънредно незадоволително, в случай че външните акционери обединят сили. Доклади към този момент показват, че хедж фондът Elliott Management може да изиска от Samsung да смени някои от членовете на борда си, с цел да тушират напрежението в компанията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР