Арестът на 69-годишен испанец по обвинения в убийство, след като

...
Арестът на 69-годишен испанец по обвинения в убийство, след като
Коментари Харесай

Смърт на жена съживи дебата за евтаназията в Испания

Арестът на 69-годишен испанец по обвинявания в ликвидиране, откакто оказал помощ на терминално болната си брачна половинка да постави завършек на живота си, съживи дебата за евтаназията в Испания три седмици преди изключителните избори, написа " Ройтерс ". Икономиката доминираше предходните избори в страната, само че обществените въпроси последователно получиха по-голямо значение.

Анхел Ернандес се съобщи на управляващите в сряда и призна, че е дал на 61-годишната Мария Хосе Караско съдбовна доза барбитурати. На идващия ден той бе освободен. Сега го чакат развой и сред две и 10 години затвор, в случай че бъде наказан.

Проучване през 2017 година сподели, че 84% от испанците поддържат евтаназията. Все още обаче има сериозна опозиция в католическата страна и както консервативната Народна партия, по този начин и крайнодясната " Вокс ", не престават да се срещу декриминализирането й.

Премиерът социалист Педро Санчес сподели по време на избирателен протест в неделя, че в случай че завоюва болшинство в Народното събрание, евтаназията ще бъде приета за право ". Миналата година неговото държавно управление на малцинството внесе законопроект, който щеше да направи Испания четвъртата европейска страна, декриминализирала евтаназията и асистираното самоубийство. Народната партия и " Сиудаданос " обаче го блокираха.

Лидерът на " Сиудаданос " ( " Граждани " ) Алберт Ривера сподели в неделя в телевизионно изявление, че в този момент поддържа евтаназията и законопрокет за " почтена гибел ", гарантиращ положителни палиативни грижи, и прикани Народната партия да премисли позицията си. Нейният водач Пабло Касадо обаче отхвърли тази опция и насочи рецензии към социалистите, че пробват да употребяват случая на Ернандес в предизборната си акция.

" Вокс ", която е срещу абортите и гей браковете и се чака за пръв път да завоюва места в Народното събрание, също продължава да поддържа съпротивата си против евтаназията. В телевизионно изявление нейният водач Сантиаго Абаскал сподели: " Ние не поддържаме слагането на завършек на живота на който и да е (и) не би трябвало да разрешаваме на един брачен партньор да убие брачната половинка си ".

Караско е страдала от множествена ссклероза в продължение на повече от 30 години. Във видео, излъчено от локални малките екрани, което записал предходната седмица, Ернандес споделя на жена си: " Молила си ме за това толкоз доста пъти, повече пъти, в сравнение с е належащо, само че аз бях убеден, че (законопроектът) за евтаназията ще бъде утвърден Така че настояваш ли, че искаш да се самоубиеш? " Караско дава отговор: " Да Колкото по-скоро, толкоз по-добре ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР