Арабската група Mass Global Energy Rom, собственост на йорданския предприемач

...
Арабската група Mass Global Energy Rom, собственост на йорданския предприемач
Коментари Харесай

Avax превръща стар румънски ТЕЦ в газова централа за 600 млн. евро

Арабската група Mass Global Energy Rom, благосъстоятелност на йорданския бизнесмен Ахмад Исмаил Салех, избра Avax Group, един от най-големите и най-стари строителни конгломерати в Гърция, за създаване на газова електроцентрала на мястото на някогашната въглищна електроцентрала " Минтия ". Подписаният контракт е на стойност 673.5 милиона евро и е за инженеринг, създаване и въвеждане в употреба на електроцентрала с смесен цикъл от 1750 MW в Румъния.

Avax е компанията, която построи интерконектора България – Гърция, който проработи през октомври 2022 година Благодарение на газопровода България съумя да реализира частична газова самостоятелност от Русия.

Заводът " Минтия " ще бъде издигнат покрай западния град Дева и ще работи с природен газ, сподели AVAX в документ до Атинската фондова борса.

Очаква се работата да стартира неотложно и да продължи 38 месеца, като доставката до ключ се чака през лятото на 2026 година, заяви Profit.ro. На първия стадий строителната площадка в " Минтия " ще сътвори към 700 работни места.

През август предходната година Mass Group Holding купи топлоелектрическата централа " Минтия " за 91.2 милиона евро и съобщи, че възнамерява да влага над 1 милиард евро в превръщането ѝ в най-голямото оборудване за произвеждане на електрическа енергия, работещо с природен газ в света Европейски съюз.

Тогава поради спецификата на продадения актив, Министерството на енергетиката, като акционер, беше наложило избрани условия на вложителя за възобновяване на производството на сила в " Минтия ". По този метод купувачът, Mass Global Energy Rom, има задължението до 31 декември 2026 година да приключи инвестицията за основаване на нов енергиен потенциал на площадката.

Топлоелектрическата централа " Минтия " влезе в произвеждане по неплатежоспособност на 14 ноември 2019 година и е в консервация от лятото на 2021 година заради неналичието на нужните вложения, с цел да може да се съобрази с екологичните разпореждания на Европейския съюз.

След като бъде приключена, електроцентралата с смесен цикъл ще се състои от две газови турбини, една парна турбина и три генератора на Siemens, се споделя още в известието.

Искрено благодарим на Mass Group Holding за доверието, защото с този трети следващ план той ни разпореди контракти на стойност почти 1.6 милиарда евро “, сподели ръководителят на AVAX Group Христос Йоану.

Основана през 1995 година, Mass Group Holding е иракска компания, записана на Каймановите острови с централен офис в Аман, Йордания. Холдингът е фокусиран върху производството на електрическа енергия и производството на цимент, желязо и стомана. Присъства в Румъния посредством Mass Global Energy Rom.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР