Apple обяви създаването на система за откриване на материали за

...
Apple обяви създаването на система за откриване на материали за
Коментари Харесай

Новата технология на Apple – CSAM породи опасения за шпиониране

Apple разгласи основаването на система за разкриване на материали за полово принуждение над деца (CSAM), която ще обхване устройствата на американските клиенти. Новината провокира бурни реакции. Някои експерти показаха опасения, че това може да докара до непрекъснато следене и шпиониране на жителите.

Как работи технологията? Преди потребителят да резервира обещано изображение в iCloud Photos, технологията първо търси съвпадения с към този момент познати материали със полово принуждение над деца. При намирането на съвпадане от логаритъма казусът ще бъде прегледан от рецензент. Той ще оцени и при потребност ще рапортува потребителя на правоприлагащите органи, заяви BBC.

Съществуват обаче опасения за поверителността – че технологията може да бъде разгърната в посока сканиране на телефоните за неразрешено наличие или даже политическа тирада. Експертите се тормозят, че технологията ще разреши на властнически държавни управления да шпионират своите жители.

Apple съобщи, че идващите версии на iOS и iPadOS, предстоящи по-късно тази година, ще имат „ нови приложения за криптография, които да оказват помощ за ограничение на разпространяването на CSAM онлайн, като в същото време подсигуряват дискретност на потребителите ”.

Системата работи, като съпоставя новите фотоси с база данни с познати изображения на полово принуждение над деца, формирана от Националния център за изчезнали и експлоатирани деца на Съединени американски щати (NCMEC) и други организации за сигурност на децата.

Тези изображения се превеждат в „ хешове ” – числови кодове, които могат да бъдат „ съпоставени ” с изображение на устройство на Apple. Компанията споделя, че технологията е способна да улови и редактирани, само че сходни версии на истински изображения.

Apple твърди още, че системата има „ извънредно високо равнище на акуратност и подсигурява по-малко от един на един трилион късмет годишно за погрешно маркиране ”.

Отделно от това, съгласно компанията, всеки отчет ще бъде ръчно тестван, с цел да се удостовери, че е налице съвпадане. След това към този момент могат да се подхващат стъпки за деактивиране на потребителския профил и докладване на правоприлагащите органи.

„ Независимо от това какви са дълготрайните проекти на Apple, те изпратиха доста явен сигнал. Според тяхното (много влиятелно) мнение е безвредно да се построяват системи, които сканират телефоните на потребителите за неразрешено наличие ”, разяснява Матю Грийн, откривател по сигурността в Johns Hopkins University.

По неговите думи, дали Apple ще се окажат прави или не, надали има значение. „ Този ход ще „ скъса язовира ” – държавните управления ще стартират да го изискват от всички ”, безапелационен е анализаторът.

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР