Apple е една от компаниите, които използват агресивни схеми за

...
Apple е една от компаниите, които използват агресивни схеми за
Коментари Харесай

Банките и счетоводните компании в ЕС ще трябва да следят за схеми за избягване на данъци

Apple е една от фирмите, които употребяват нападателни схеми за данъчно облагане в Европейски Съюз.

Още по тематиката
Инициативата BEPS: Данъчните към този момент знаят всичко за холдинговата група

Получените доклади от мултинационалните компании могат дa провокират инспекция от Национална агенция за приходите, в случай че тя се усъмни в отклонение на облаги към други страни
23 фев 2018
Данъци и персонални приходи - какво се трансформира

Отстъпката за онлайн обявление става по-малка, осигуровките се покачват с един пункт
5 яну 2018
Брюксел стартира данъчно следствие на Ikea

Европейска комисия ще ревизира дали компанията е получила " нечестни данъчни преимущества " в Холандия
18 дек 2017
Тези неизтребими данъчни убежища

Изтеклите документи Paradise Papers за офшорните схеми на международния хайлайф ще засилят натиска за битка с избягването на налози, само че въобще няма да е елементарно
10 ное 2017 Финансовите министри на страните от Европейския съюз (ЕС) утвърдиха нови ограничения, благодарение на които банките и счетоводните компании да рапортуват на управляващите за нападателни схеми, употребявани от фирмите, с цел да заявяват облагите си в страни с по-ниски налози, оповестява Reuters.
Министрите също по този начин прибавиха Бахамите, американските Вирджински острови и Сейнт Китс и Невис към " черния лист " с данъчни убежища на Европейски Съюз и взеха решение да извадят от листата Бахрейн, Маршалските острови и Сейнт Лусия.

Новите правила

Според новите правила, препоръчани от Европейската комисия през предишния юни, счетоводителите, банките и юристите, ще би трябвало да оповестяват на управляващите за " евентуално нападателни ангажименти за данъчно обмисляне ", основани за техни клиенти. Страните от Европейски Съюз също по този начин ще обменят информация за планувани сходни планове от фирмите, с цел да блокират най-агресивните схеми за отбягване на данъчно облагане.

" Това е нов прогрес за данъчната правдивост в Европейския съюз ", съобщи пред финансовите министри еврокомисарят за икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси.

След като новите правила бъдат признати дефинитивно от Европейския парламент, данъчните консултанти в Европейски Съюз ще бъдат глобявани, в случай че не оповестяват за евентуално нездравословни трансгранични данъчни схеми. " Наказанията ще бъдат " ефикасни, съразмерни и разубеждаващи ", само че страните от Европейски Съюз ще имат независимост на деяние при определянето на глобите или санкциите на национално ниво.

Ако няма медиатор или данъчният съветник е основан отвън Европейски Съюз, компанията или физическото лице, които употребяват съглашението, ще бъдат задължени да го оповестят.

Правителствата на страните от Европейски Съюз се споразумяха по компромисен текст, показан от българското председателство, който леко смекчава първичния вид, препоръчан от Брюксел. Данъчните промени изискват утвърждението на всички 28 страни на общността.

Трансграничните сделки с задгранични юрисдикции с нулеви или съвсем нулеви корпоративни налози като разположените в Ламанша английски острови, Бахамите, Бахрейн и Каймановите острови ще би трябвало да се рапортуват макар първичното отвращение на някои държавни управления.

Финансовите министри обаче отхвърлиха условието да се оповестява за данъчни сделки с юрисдикции с корпоративно облагане " под 35% от междинното изисквано от закона равнище в Европейски Съюз ", което пък може да докара до обвързване да се рапортуват сделки със страни, чието корпоративно облагане е към 7%.

По-малките страни в съюза като Люксембург и Малта се опълчиха на това условие с аргумента, че " това ще провокира несъразмерна с задачите административна тежест ", съгласно работен документ, квалифициран от българското председателство. Те се притесняват, че по-строги правила за попречване на избягването на налози може да ги направи по-малко конкурентни. Финансовите им министри обаче дадоха зелена светлина за българския компромис.

Данъчни убежища

Финансовите министри на Европейски Съюз също по този начин извадиха три страни от " черния лист " с данъчните убежища на Европейски Съюз, само че и прибавиха нови три към него. Бахрейн, Маршаловите острови и карибската островна страна Св. Лусия излизат от него, а влизат - Бахамските острови, Сейнт Китс и Невис и Американските Вирджински острови.

" Доволен съм, че още юрисдикции, вписани през декември, са се заели да реформират данъчните си политики по метод, който ще успокои опасенията ни ", сподели финансовият министър Владислав Горанов, който сега е ръководител на Съвета на Европейски Съюз, след срещата на министрите. Трите нови страни в в черния лист не са поели задължения на високо политическо ниво в отговор на изразените от Европейски Съюз опасения.

Финансовите министри прибавиха Ангила, Британските Вирджински острови, Доминика и Антигуа и Барбуда към така наречен " сив " лист на юрисдикциите, които не съблюдават стандартите на Европейски Съюз за отбягване на укриването на налози, само че са поели задължения в тази тенденция.

Така черният лист включва 9 страни. Освен новите страни в него са още Американска Самоа, Гуам, Намибия, Палау, Самоа и Тринидад и Тобаго. През януари осем страни бяха извадени от същия лист, в това число Панама.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР