Апгар скалата е един от най-широко използваните и лесно изпълними

...
Апгар скалата е един от най-широко използваните и лесно изпълними
Коментари Харесай

Апгар скала - какво означават цифрите?


Апгар скалата е един от най-широко употребяваните и елементарно изпълними проби, чрез който се прави оценка акомодацията на бебето директно след раждането. Обикновено оценката се прави на първата и петата минута след раждането.

Скалата е създадена още през 1952 година и до ден сегашен заема непроменяемо място в оценката на виталните функционалности на новороденото. Тя е основана, с цел да може лекарят бързо и елементарно да се ориентира за здравословното положение на бебето и да реши потребността от осъществяване на реанимационни мероприятия.

Въпреки, че съществуват спорни отзиви за точността на скалата и успеваемостта й в рутинната процедура, тя остава досега най-често употребяваният способ за оценка на виталните функционалности на новороденото.

Скалата се състои от 5 индикатора – интензивност, сърдечна периодичност, отговор при раздразнение, цвят на кожата, дишане. Всеки от тях се прави оценка от 0 до 2 точки, като най-после точките се сумират.

1. Активност. Ако бебето движи свободно ръчички и крачета, се точкува с 2 точки. При съществуване на

слаби придвижвания, като лека флексия, се дава 1 точка. При

липса на всевъзможни

придвижвания – 0.

2. Сърдечна периодичност. При пулс над 100 удара за минута се дават 2 точки, при под 100 – 1 точка, при липса на пулс – 0 точки.

3. Отговор при дразнене/аспирация. Отдръпване, кихане, кашляне, рев – 2 точки; при съществуване само на лицева гримаса – 1 точки, а при липса на реакция – 0.

4. Цвят на кожата. Розовият цвят на цялото тяло, в това число ръчичките и крачетата се прави оценка на 2 точки; при сивкав цвят на крайниците – 1 точка, а в случай че цялото тяло е сивкаво-синьо – 0 точки.

5. Дишане. При естествена периодичност и темп на дишане, мощен рев се слага оценка 2 точки, при постепенно и неравномерно дишане и слаб рев – 1 точки и при липса на дишане – 0 точки.

Свързани публикации.. Тестът на Апгар демонстрира и бъдещите интелектуални заложби на детето 0 Първи грижи за новороденото у дома 0 Новороденото – по какъв начин да се грижим за него? 1

Как се поясняват резултатите?

След сумирането на точките от петте индикатора, се получава резултат от 0 до 10 точки. Данните се регистрират на първата и петата минута от раждането и имат друго значение.

На първата минута оценка сред 7-10

точки

демонстрира естествена акомодация . 10 точки се слагат изключитено рядко, защото в болшинството от случаите ръчичките и крачетата на бебето са към момента синкави. Счита се, че това е физиологично положение, което даже може да се задържи в границите на дни след раждането. Новородените от тази група нормално не се нуждаят от интензивни грижи и лекуване, като да вземем за пример подкрепяне на дишането. Те се слагат на креватче под рутинните грижи за едно новородено.

При резултат 4-6 точки приказва за приблизително тежко депресивно положение . Тези новородени нормално се нуждаят от първична реанимация за подкрепяне на акомодацията, да вземем за пример механична стимулация на дишането, подаване на О2, обезпечаване на топлинен комфорт и така нататък

Резултат под 3 точки приказва за тежко депресивно положение . В тези случаи са нужни интензивни грижи и лекуване, постоянно и осъществяване на апаратна вентилация.

На петата минута се регистрира още веднъж сборът на точките от отдените индикатори. Счита се, че това е по-важният индикатор, защото резултатът отразява риска от развиване на затруднения в дълготраен проект. Все отново би трябвало да се знае, че Апгар скалата не може с акуратност да планува дълготрайните последици. Тя се употребява като помощно средство за по-бързо оринтиране в клиничното положение на новороденото и потребността от предприемане на интензивно лечебно държание.

Ограниченията се състоят основно във обстоятелството, че това е моментно премерване на виталните функционалности, които не са константна големина и бързо могат да се трансформират. Тя не регистрира и някои други фактори, като потребление на анестетик или аналгетик при раждането, съществуване на малформации на плода, гестационната му възраст, родова контузия и други. 3647
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР