Апелативният съд в Скопие пусна под гаранция от 11 милиона

...
Апелативният съд в Скопие пусна под гаранция от 11 милиона
Коментари Харесай

Северномакедонски бизнесмен с български паспорт плати 11 млн. евро, за да излезе под гаранция

Апелативният съд в Скопие пусна под гаранция от 11 милиона евро предприемача Йордан (Орце) Камчев. Той е един от най-богатите хора в Северна Македония и има македонско и българско поданство. Бизнесменът е обвинен за присъединяване в незаконната скица " Парцелите на Водно ", предава организация.
Още по темата
 Бившият спецпрокурор на РСМ Катица Янева влезе в пандиза Виж още

Според прокуратурата някогашният министър председател Никола Груевски е купувал имоти в елитния скопски квартал " Водно4 с партийни пари, а Камчев му е помагал за " изпирането " на облагите.

През март предходната година предприемачът беше арестуван и оставен в следствения арест поради постъпил сигнал в македонската Агенция за национална сигурност, че той е възнамерявал да избяга от страната.

През 2018 година Орце Камчев беше препоръчан за почетен консул на България в Охрид, само че Македония отхвърли да го одобри с аргумента, че против него се водят каузи за финансови измами. Номинацията на предприемача бе отхвърлена, а месеци по-късно името му бе забъркано в скандал, свалил специфичния прокурор на Северна Македония Катица Янева и довел до лишаването ѝ от независимост.

Преди Нова година Камчев постъпи в болница и след лекуването му съдът одобри настояването да бъде пуснат под гаранция. За последно Камчев опита да излезе под гаранция през септември, месеци откакто бе арестуван през март 2021 година Тогава обаче предложи гаранция от едвам 1.8 млн. евро.

Дни преди балотажа на македонските локални избори и седмици преди българските парламентарни Камчев изиска посещаване от представители на българските управляващи в пандиза. Тогава арбитър в Скопие твърдеше, че той има дипломатически паспорт, само че съгласно външното министерство в София той няма.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР