Апелативният съд в Пловдив разпореди да се направи нова съдебно-техническа

...
Апелативният съд в Пловдив разпореди да се направи нова съдебно-техническа
Коментари Харесай

Правят нова експертиза за зоопарка в Пловдив, краят на сагата няма да е и тази година

Апелативният съд в Пловдив разпореди да се направи нова съдебно-техническа експертиза за осъществените строителни-монтажни действия по зоопарка под тепетата. Решението е във връзка разногласието сред Община Пловдив и „ Запрянови – 03” за неизплатените пари на компанията по построяването на зоокъта.

На миналата инстанция Окръжният съд под тепетата реши, че Община Пловдив ще би трябвало да заплати над 550 хиляди лв. на „ Запрянови – 03”, като от тях 127 000 лв. са лихви за забавени заплащания. То касае договорните връзки и няма спор при тях в Апелативния съд.

Второто решение обаче бе, че градските управляващи не би трябвало да заплащат желаните от компанията действия за 392 995 хиляди лв., както и 119 хиляди лв. лихви по тях. Те са за непризнати строителните действия по зоокъта. Именно тази част се апелира от асеновградската компания.

По време на първото дело е била направена правосъдна експертиза, която споделя, че спомагателните действия не са включени в първичната социална поръчка. Според апелативните магистрати обаче липса категорично умозаключение в експертизата, че с спомагателните действия се променят параметрите на контракта.

Поради това съдиите са назначили нова експертиза с експерт и са от отсрочили делото за началото на септември. Това значи, че съвсем несъмнено разногласието за спомагателните разноски по зоопарка няма да приключи до края на 2022 година.

Паралелно с делото върви и обследването от Община Пловдив за положението на зоопарка и амортизацията на хабитатите.

„ След като имаме подготвен отчет, ще пуснем и социална поръчка под изискването, че договорът ще влезе в действие при приключването на правосъдните дела”, изясни зам.-кметът Пламен Райчев. Преди две години техническият разбор на оборудването сподели, че са нужни 800 000 лв. за довършването му, само че евентуално сумата в този момент ще бъде по-голяма. В Бюджет 2022 са заложени 500 000 лв. за тази активност, като при нужда тя ще бъде увеличена.

Дейностите по зоопарка бяха спрени през 2015 година, а през 2018 се направи опит те да бъдат рестартирани. Това обаче по този начин и не се случи поради закъснение с документите. С встъпването си в служба Здравко Димитров разгласи, че ще бъде прекъсната поръчката и ще бъде определен нов реализатор. Причината е, че някогашният кмет Иван Тотев бе разследван от профилираната прокуратура за ремонта на зоопарка. Когато Зико изиска договорът да бъде негоден, от компанията реализатор „ Запрянови – 03” желаеха близо 1 млн. лв. за това, измежду тях и така наречен спомагателни действия за близо 400 000 лв..

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР