Апелативната камара на Международния остатъчен механизъм в Хага увеличи присъдата

...
Апелативната камара на Международния остатъчен механизъм в Хага увеличи присъдата
Коментари Харесай

Осъдиха Радован Караджич на доживотен затвор

Апелативната камара на Международния остатъчен механизъм в Хага усили присъдата на някогашния президент на босненската Република Сръбска Радован Караджич от 40 години на пожизнен затвор за геноцид в Сребреница, закононарушения против човечеството и нарушение на законите и обичаите за водене на война, заяви сръбската телевизия РТС.

Радован Караджич бе наказан от Международния арбитражен съд за военните закононарушения в някогашна Югославия през март 2016 година, само че и обвиняването, и отбраната апелираха присъдата.

Апелативната камара се съгласи с прокуратурата, че присъдата от 40 години затвор е несъответстваща предвид на тежестта на закононарушенията, в които е упрекнат Караджич, и че наказването е безразсъдно и неправдив о, сподели при изговаряне на решението на съда датският арбитър Ван Йосен.

Международният остатъчен механизъм, който бе основан да довърши делата на Международния арбитражен съд след приключване на мандата му, отхвърли всички детайли от жалбата на Радован Караджич по отношение на нападенията над Сараево и Сребреница.

Съдия Ван Йосен сподели, че отбраната не е съумяла да потвърди, че Караджич не е отговорен за обстрела на пазара Маркале в Сараево, нито за тероризирането на жителите на босненската столица с дълготрайни артилерийски и снайперистки набези по време на 44-месечната блокада на града.-->

 

Защитата не е съумяла да потвърди, че трибуналът е направил неверни изводи в присъдата, в която Караджич е наказан за престъплени я в 20 общини в Босна, сподели още Ван Йосен.

Апелативната камара отхвърли и жалбата на отбраната, че правосъдният развой е бил неправдив.

Международният арбитражен съд осъди Караджич през март 2016 година на 40 години затвор по 10 от общо 11 обвинявания, в това число геноцид, закононарушения против човечеството и военни закононарушения по време на босненската война през 1992-95 година Караджич бе оневинен единствено по обвиняването в геноцид в седем босненски общини /Братунац, Приедор, Власеница, Зворник, Сански мост, Фоча, Ключ/.

Апелативната камара удостовери през днешния ден, че Караджич не е отговорен за геноцид в седемте общини . Днешната присъда не предстои на обжалване.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР