Апелативен съд – Варна потвърди ефективните наказания на четирима мъже,

...
Апелативен съд – Варна потвърди ефективните наказания на четирима мъже,
Коментари Харесай

Затвор за двама българи, естонец и руснак, използвали фалшиви банкови карти във Варна

Апелативен съд – Варна удостовери ефикасните санкции на четирима мъже, употребявали подправени банкови карти. Въззивната инстанция промени присъда на Окръжен съд – Варна по отношение на правната подготовка на действията.

Вадим Ш., Тодор Д., Сергей Ш. и Петър Б. са били приети за отговорни от Варненския областен съд в това, че в интервала от 5 февруари до 1 март 2013 година в съучастничество при продължавано закононарушение употребявали данни от платежни принадлежности - банкови карти, без единодушие на титулярите.

Вадим е бил лишен от независимост за 1 година и 6 месеца, Тодор Д. за 1 година и 3 месеца, а Петър Б за 1 година. Сергей Ш. получил 1 година и 6 месеца и бил приет за отговорен по още две обвинявания: че съхранявал информация за наличието на над 100 банкови карти и че държал в огромни количества подправени магнитни карти.

Въззивният съд промени квалификацията на първоинстанционния съд от „ потребление на данни от платежни принадлежности без единодушие на титулярите “ в „ служене с платежни принадлежности, за които знаели, че са подправени “.

Във френски затвор естонският жител Сергей Ш. се срещнал с Тодор Д. След като излязъл на независимост Сергей закупувал от профилиран конгрес незаконно добити данни за банкови карти без пин код, които след това записвал върху подаръчни карти. Гифткартите се употребили в разнообразни търговски обекти за разплащане посредством ПОС терминали.

По този механизъм подсъдимият решил да работи и в България. Заедно с съветския жител Вадим Ш. се уговорили да да приложат лъжливата система. Идеята била картите да се употребяват посредством ПОС терминали за пазаруване на скъпи движимости, заплащане на услуги и да се продават на други лица.

Във Варна Тодор купил 30 гифт карти, а върху тях била записвана информация от действителни банкови карти, издавани най-вече от банки в Израел. На по-късен стадий към тримата подсъдими се включил и Петър Б. Четиримата употребявали направените карти във Варна, София, Бургас и Несебър за покупки на скъпи движимости, нощувки в хотели, напитки в заведение и на бензиностанция.

При претърсването на населявания от мъжете апартамент били открити карти и техническите устройства, с които върху пластиките били записвани данните на банковите карти.

Присъдата апелира единствено Петър Б., като помоли да бъде оневинен. Адвокатът му изясни, че той не е знаел нищо за процесните карти. За Вадим Ш. производството и пред втората инстанция протече задочно, защото е в неопределеност.

Варненският апелативен съд е безапелационен - несъмнено са осъществени закононарушения и техни създатели са точно четиримата подсъдими. Според втората инстанция обаче възприетата правна подготовка не дава отговор на откритите обстоятелства. Престъпната активност, изразяваща се в потребление на данни от платежни принадлежности без единодушието на титулярите касае единствено същински платежен инструмент. Защото в случай че е фалшифициран, единодушие на титуляра изначално липсва. Доколкото в сегашния случай подсъдимите са употребявали неистинен банкови карти, те следва да дават отговор за това, че са си служили с платежни принадлежности, за които знаели, че са подправени.

Решението на Апелативния съд предстои на обжалване пред Върховен касационен съд.

Пресслужба
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР