Апаратът „ИнСайт на НАСА регистрира най-силния трус, отчитан на Марсq

...
Апаратът „ИнСайт на НАСА регистрира най-силния трус, отчитан на Марсq
Коментари Харесай

НАСА регистрира рекорден трус на Марс

Апаратът „ ИнСайт " на НАСА записва най-силния трус, регистриран на Марсq или която и да било друга планета - с магнитуд от 5 по Рихтер, заяви организация Юнайтед прес интеренешънъл.

Предишният най-силен трус беше регистриран на алената планета приз предишния август. Той беше с магнитуд от 4,2. Спускаемият уред „ ИнСайт " е на Марс от края на 2018 година, като той има доста сензитивен сеизмометър, с цел да изследва вътрешността на планетата.

„ Откакто инсталирахме сеизмометъра на Марс през декември 2018 година, чакаме „ огромния трус " - сподели Брус Бенерд, основен откривател в Лабораторията за реактивни мотори в Пасадена. - Този трус безспорно ще даде нов взор към планетата. Учени ще проучват данните и ще научават нови неща за Марс с години ".

Преминавайки през материала в кората, мантията и ядрото на Марс, сеизмичните талази се трансформират по способи, които дават опция на сеизмолозите да дефинират дълбочината и състава на тези пластове.

Роботът събира сеизмична и метеорологична информация за Марс и прави проучвания с нагреваемата си сонда.

Апаратът „ ИнСайт " е от програмата „ Дискавъри " (Откритие) на НАСА, която изследва детайлно Марс. Той към този момент работи с по-малко сила поради естественото запрашване на слънчевите панели, а това може да постави завършек на задачата тази година.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР