Антропологът д-р Хелън Фишър е посветила повече от 30 години

...
Антропологът д-р Хелън Фишър е посветила повече от 30 години
Коментари Харесай

Знаете ли кои са четирите типа влюбени?

Антропологът доктор Хелън Фишър е посветила повече от 30 години от живота си, с цел да изследва тайните на любовта. Една от теориите, до които тя доближава е, че всичко, което ни се случва в интимните връзки, зависи от хормоните, които преобладават в организма и образуват вида персона.

Д-р Фишър условно разделя хората на четири типа любовници – откриватели, строители, ръководители и дипломати.

“Ръководителят ” е плод на високите равнища на тестостерона. Представителите на тази група хора са решителни, влизат с самоувереност във връзките си и желаят доста от своя сътрудник. Те избират да приказват непосредствено и умеят да мислят стратегически, което им дава една крачка преимущество в неизбежната битка за власт, която се разиграва в множеството връзки.

Хората, у които господства допаминът, Фишър назовава “изследователи ”. Те постоянно търсят новото – както в връзките си с другите, по този начин и във всички останали сфери на живота. Изследователите са радостни, чаровни и приятни за другарство, само че също по този начин склонни към своенравие и изневери. На сълзите на половинката си реагират с “Е, какво толкоз се е случило?! ” И в действителност си имат вяра. Какво пък толкоз?

При нараснали равнища на серотонина имаме по този начин наречените “строители ”. Те обичат спокойствието и моногамията и са доста правилни. Стабилни хора, може би малко скучни, само че идеални за дълготрайни връзки, които градят постепенно и търпеливо цялостен живот.

Личностите с излишества от естроген са креативен и чувствителни натури. Те си основават отлични обществени привички, обичат интелигентно и избират за сътрудници цялостните персони, а не просто красивото лице и тяло. Фишър ги назовава “дипломатите ”. Те умеят да привлекат внимание към себе си и което е по-важно – да го задържат. Сред минусите им са склонността да таят в себе си отрицателните страсти, които по-късно избиват в повишен мащаб и прекомерната подозрителност – изключително що се отнася до мнението на другите към самите тях.

По думите на антрополога, триумфът или неуспехът в любовните връзки зависи от това до каква степен преобладаващите черти на нашата персона съответстват с ползите на колегата.

Източник: сп. Обекти

Какви привички би трябвало да имат мъжете преди брака
Знаците, че той стартира да се влюбва

Да се оправим с страстите след невярност

Източник: missbloom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР