Антонио Таяни Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни заяви, че

...
Антонио Таяни Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни заяви, че
Коментари Харесай

Антонио Таяни прие да е кандидат за премиерна Италияот партията на Берлускони


Антонио Таяни

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни съобщи, че на италианските парламентарни избори на 4 март ще се яви като претендент за министър председател на партията на Силвио Берлускони " Напред, Италия ", съобщи Ройтерс.

Осемдесет и една годишният Берлускони четири пъти беше министър председател на Италия, само че му е неразрешено да заема обществени постове до 2019 година поради неоправдателна присъда от 2013 година за данъчни измами.

Във вторник той разгласи, че Таяни, един от съучредителите на " Напред, Италия " през 1994 година, е неговият желан претендент за министър председател на парламентарните избори, само че посочи, че ръководителят на Екологичен потенциал към момента не е приел предлагането му.

Вчера Таяни реагира в Туитър, изразявайки признателност към Берлускони за " неговия жест на огромно почитание ". " Казах му, че съм подготвен да послужвам на Италия ", добави ръководителят на Екологичен потенциал в обявата си в обществената мрежа.

Снощи, след присъединяване в токшоу по един от телевизионните си канали, Берлускони изрази удовлетворение от решението на съпартиеца си.

" Знам, че е срамотия да лишавам Таяни от Европа, само че това е в полза на Италия ", сподели Берлускони.

Шейсет и четири годишният Таяни е един от най-доверените хора на Берлускони, като беше до него, когато дългогодишният политически водач, заплетен в секс кавги, през 2011 година беше заставен да подаде оставка от премиерския пост в разгара на дълговата рецесия.

Днес е последният ден от предизборната акция преди изборите в неделя. В множеството социологически изследвания дясноцентристката коалиция на Берлускони е посочена за любимец за спечелването им. Прогнозите са обаче, че тя няма да има задоволително проценти за ръководещо болшинство.

Сред съдружните сътрудници на Берлускони са противопоставящата се на имиграцията партия " Лигата " и националистите от групировката " Италиански братя ". Тези политически сили се договориха, че в случай че блокът им завоюва цялостно болшинство на изборите, партията с максимален резултат всред тях може да излъчи идващия министър председател.

Според изследванията " Напред, Италия " резервира лека преднина пред " Лигата ". Крайният избор за новия министър председател обаче ще направи президентът Серджо Матарела.

През 1994 година Таяни за пръв път беше определен в Екологичен потенциал и по-голямата част от политическата му кариера мина в Брюксел. През януари 2017 година той стана ръководител на Народното събрание, откакто предшественикът му Мартин Шулц се отдръпна, с цел да се върне в немската политика.

Проевропейското добро име на Таяни значи, че той няма да бъде задушевно признат от нито един от съдружните сътрудници, които са евроскептично настроени.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР