Антони Дончев се връща на фестивала Варненско лято“ 2018 с

...
Антони Дончев се връща на фестивала Варненско лято“ 2018 с
Коментари Харесай

Антони Дончев сплита джаз с класически оркестър в новата си творба на Варненско лято

Антони Дончев се връща на фестивала " Варненско лято “ 2018 с премиера на 10 август в Английския двор на Археологическия музей. Един от най-успешните и ценени от публиката джаз музиканти у нас ще прояви гения си на композитор в границите на фестивалния модул " На границата с класиката “. Премиерата на Кончерто гросо за джаз квинтет и струнен оркестър продължава дългогодишната традиция Международният музикален фестивал " Варненско лято “ да продуцира истинска българска творба.

" Големият джаз фестивал във Вилнюс ми беше упълномощил да напиша комбинация, отдадена на 50-та годишнина на Петрас Висняскас – огромен латвийски музикант, който е свирил и на джаз фестивала във Варна. Аз доразвих концепциите си от тази комбинация до Кончерто гросо в четири елементи. Творбата е за джаз квинтет – тромпет, флюгелхорн, саксофон, пиано, контрабас и саксофон взаимно с Варненския камерен оркестър с диригент Ганчо Ганчев “, споделя Антони Дончев. И акцентира: " Публиката на фестивала " Варненско лято “ е все по-искаща и търсеща хубава музика и това доста ме радва “.

В началото на фестивала през юни Антони Дончев обра аплодисментите и благосклонностите на публиката с плана " Скици от Испания “, изпълнен от Биг бенда на Българското национално радио със солист Росен Захариев-Роко. Името на Антони Дончев се свързва с най-успешната българска джаз групировка " Акустична версия “. От 1992 година написа музика за постановки в Театър " София “, Първи частен спектакъл " Ла Страда “ и редица постановки на Теди Москов, които се играят у нас и в Германия. Антони Дончев е създател на музика за игралните филми: " Бягащи кучета ", " Любовното лято на един безделник ", " Приятелите на Емилия ", " Вагнер ", а също и за постановки на куклен спектакъл. Като джаз музикант взе участие в джаз срещите в Банско и във фестивала " Аполония “, свири с Милчо Левиев и Анатоли Вапиров. Има осъществени записи с Петър Ралчев, Йълдъз Ибрахимова и гръцката певица Алексия.

Модулът " На границата с класиката “ ще продължи също на отрито " С песните на Вили " - един концерт, изтъкан от композиции на Вили Казасян, които ще бъдат изпълнени от щерка му Хилда и Васил Петров в компанията на Христо Йоцов, Живко Петров и Димитър Карамфилов. Музикантите и оркестърът на Варненската филхармония ще бъдат дирижирани от Борислав Йоцов. Спектакълът под звездите на Летния спектакъл ще е на 13 август от 21 ч.

Билети за събитията от програмата на ММФ " Варненско лято “ 2018: за концертите - на касите на ФКЦ и онлайн на за " Опера в Летния спектакъл “ - на касите на Летен спектакъл, Опера Варна и онлайн. Продажба на билети в деня на събитията - на място преди събитието.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР