Антикорупционният фонд (АКФ) представя днес интернет платформата , която дава

...
Антикорупционният фонд (АКФ) представя днес интернет платформата , която дава
Коментари Харесай

Антикорупционният фонд представя интернет платформа за подаване на сигнали за нередности по европейски проекти

Антикорупционният фонд (АКФ) показва през днешния ден интернет платформата, която дава опция да се оставят мнения и анонимни сигнали за злоупотреби и корупция за всички дейни европейски планове в България.
„ Европейските пари са една огромна част от всички обществени средства, които се изразходват в страната ни. Българските жители обаче до този миг нямаха механизъм да изразят мнението си за това какво се случва с тези пари. Нямаха опция и да подават сигнали за нередности, на които са ставали очевидци ", споделя Огнян Георгиев от екипа, основал уеб страницата. „ Идеята е с EUmoney.bg, всеки, които има информация за нередности и корупция, да има елементарен метод да заяви за това. "
EUmoney.bg разрешава бързо и елементарно да се намира информация за всеки един деен план, финансиран от Европейския съюз в България. Проектите могат да бъдат търсени по името им, обитаемото място, в което се извършват, бенефициента или изпълнителя им, по основна дума и други критерии.
Основната функционалност на уеб страницата обаче е друга: да дава инструмент за противоположна връзка за метода, по който се влагат еврофондовете.
Гражданите ще могат да оставят мнения за това по какъв начин се извършват плановете, както и да насочат анонимни сигнали за злоупотреби и корупция. Коментарите ще бъдат забележими за всички и могат да служат като знак за това дали един план се развива вярно или не.
Сигналите за злоупотреби пък доближават до екипа на Антикорупционния фонд, който ще ги ревизира и, при потребност, в допълнение проверява. По въпросите, по които има подозрения за злоупотреби, специалистите на АКФ ще приготвят и изпращат сигнали към способените български и европейски институции.
„ Сайтът е деен от няколко седмици и към този момент постъпиха няколко сигнала за нарушавания, които разгледахме. По един от тях имаше задоволително учредения да изготвим и изпратим сигнал до виновните институции " споделя Лора Георгиева, юридически консултант в Антикорупционния фонд.
Става дума за случай на подозрения за пазаруване и пласиране на гласове и за нередности, свързани с европейски фондове, в с. Вълнари, община Никола Козлево. В сигнала, подаден посредством EUmoney.bg, се твърди, че кметът на селото Никола Козлево е оказвал напън върху няколко чиновници в частната си компания да гласоподават за избран претендент на парламентарните избори през април 2021 година Служителите били назначени в магазините на кмета по план „ Създаване на устойчиви работни места за безработни и неактивни лица в " Ешрефоглу " ООД ", финансиран от Европейския Социален Фонд - Развитие на човешките запаси. Информация за случая се съдържа и в журналистическо следствие с създател Генка Шикерова, оповестено в Свободна Европа.

По случая специалистите на АКФ са сезирали звеното за съгласуваност с Европейската работа за измамите ОЛАФ - Дирекция „ Защита на финансовите ползи на Европейския съюз " в Министерство на вътрешните работи, министъра на вътрешните работи, както и прокуратурата.

„ Механизми като EUmoney.bg дават опция на българските жители от близко да наблюдават по какъв начин се изразходват средствата, които влизат по европейските планове в страната. Надяваме се, че сигналите, които идват през тази платформа, ще срещнат дейната реакция на институциите, тъй че да бъде предпазен ползата на българските и европейските данъкоплатци ", разяснява Бойко Станкушев, шеф на Антикорупционния фонд.

Екипът на EUmoney.bg ще показа уеб страницата през днешния ден, 16.09.2021, от 11 часа в зала СОХО на ул. „ Искър " № 4.
Можете да гледате живото лъчение във Facebook канала на Антикорупционния фонд тук: https://www.facebook.com/events/824761844908642

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР