Антикорупционната комисия праща на прокурор всички материали от проверка в

...
Антикорупционната комисия праща на прокурор всички материали от проверка в
Коментари Харесай

Купуването на тестове за учениците - в прокуратурата

Антикорупционната комисия праща на прокурор всички материали от инспекция в Министерството на здравеопазването за четирите процедури за закупуване на бързи антигенни КОВИД-тестове за възпитаници. КПКОНПИ е разкрила данни за осъществени корупционни закононарушения.

Проверката е почнала на 9 декември предходната година от чиновници на дирекция " Противодействие на корупцията " по сигнали и по медийни изявления за позволени съществени нарушавания при избора на реализатори. Изискани са документи и са снети сведения от министрите на опазването на здравето и на образованието. Обяснения са давали и заместник-министри на опазването на здравето, в това число и Димитър Петров, който бе отхвърлен от поста си в края на ноември. Самият той изрази подозрение, че е уволнен, тъй като е сложил въпроса за скъпите проби и метода им на доставка. Разпитани са още и началникът на кабинета на министъра, ръководителите и членовете на комисиите за публичните поръчки, на комерсиалните сдружения, които са взели участие в процедурите.

Проверката е открила, че е направена смяна в изискванията по процедурите на стадий сключване на контракт, откакто към този момент е била осъществена оценка и класиране на участниците. Установено е, че избрани търговски сдружения са били толерирани, а доставки са забавени, което е облагодетелствало компании. Това е довело до ощетяване на бюджета на Министерството на здравеопазването.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР