Антикорупционен фонд`` (АКФ) е подал сигнал до Агенцията за държавна

...
Антикорупционен фонд`` (АКФ) е подал сигнал до Агенцията за държавна
Коментари Харесай

"Антикорупционен фонд" внесе сигнал за нередности при обществени поръчки на МВР

Антикорупционен фонд`` (АКФ) е подал сигнал до Агенцията за държавна финансова ревизия и Сметната палата поради данни за нередности при публични поръчки на Министерството на вътрешните работи (МВР). Установените нарушавания са за повишена цена, манипулативен период на осъществяване и гаранции, опит за ограничение на конкуренцията и съществуване на свързани лица измежду претендентите за доставка на противоударни каски, оказва се от известие на организацията.

Организацията е проучва търгове за доставка на 460 броя противоударни каска с визьор на стойност над 420 хиляди лв.. Избраният реализатор на поръчката е " Панов ЕООД ", а договорът е от 13 септември 2017 година.

Заложеният период за доставка на каските е бил 45 дни, само че осъществяването е забавено с 128 дни, установяват от антикорупционния фонд. За това е платена наказателна клауза от изпълнителя в размер 32 995 лв.. С сходен предмет е бил подписан втори контракт за 330 броя противоударни каска с визьор на цена 296 670 хиляди лв. без Данък добавена стойност, със период на осъществяване 12 дни, като договорът е изпълнен в период.

" При разбор на документите по извършените процедури за тези публични поръчки се открива, че те са с еднакъв предмет и механически спецификации към противоударното съоръжение, което е предмет на доставката. Двете процедури се разграничават главно по броя на декларираното съоръжение (противоударна каска с визьор) ", пишат от организацията и допълват, че съгласно наличната информация, ценовото предложение за единична цена за противоударна каска по контракта от 2016 година е 934 лева без Данък добавена стойност, а по контракта от 2017 година е 899 лева без Данък добавена стойност.

Според организацията, която се базира на експертен разбор цените за сходно съоръжение не надвишават 150-200 $ за индивидуален брой най-голям клас модели противоударни каски с визьор, а най-масовите предлагани модели са доста под 100 $ за индивидуален брой.

" Данните за доста неведнъж завишаване на цената са съображение за подозрение, че при определянето на прогнозните цени за тези публични поръчки е налице необективна оценка на пазарната среда за съответния артикул ", пишат от антикорупционния фонд.

Според тях спомагателни подозрения при провеждането на двете процедури произтичат от обстоятелството, че съгласно наличните данни в Търговския указател изпълнителят " ПАНОВ " ЕООД има напълно друг предмет на активност от предмета на публичната поръчка.

При първия търг компанията извършва неопределено поръчка и забавя доставката с над 100 дни. Въпреки това същата компания печели и идната поръчка от 2017 година със същия предмет, само че при извънредно къс период за осъществяване на доставката – единствено 12 дни. " Самото допускане на сходен извънредно къс период може да значи всъщност опит за ограничение на конкуренцията, а въпреки това дава изключително преимущество при определянето на изпълнителя ".

" Налице са и още подозрения за операции. Съществена разлика сред двата контракта, без аргументация, е разликата в гаранционния период на доставените артикули. По първия контракт от 2016 година срокът е 2 години от датата на сключване на приемо-предавателния протокол (чл. 11 от договора), а в контракта от 2017 година – срокът е 10 години, т.е. 5 пъти по-дълъг за същия артикул (със същата техническа спецификация). Максималният вероятен гаранционен период съгласно условията на процедурата води до това, че участникът " ПАНОВ " ЕООД получава оптимален брой точки при оценка на подадената оферта ", са установили още от Антикорупционния фонд.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР