Антарктида е колонизирана от мистериозни водорасли, превърнали бялата снежна покривка

...
Антарктида е колонизирана от мистериозни водорасли, превърнали бялата снежна покривка
Коментари Харесай

Антарктида осъмна с кървав сняг, мирише на диня

Антарктида е колонизирана от мистериозни водорасли, трансформирали бялата снежна завивка в кървава ледена повърхнина. Това написа Daily Star, цитирайки специалистите, които са създали фотоси наоколо до някогашна английска изследователска станция.
Токсичните студолюбиви Chlamydomonas nivalis са снежният еквивалент на елементарните водорасли, обитаващи реките, само че имат спори, които създават неповторим червен пигмент, който работи като натурален слънцезащитен крем. Микроскопичните организми са открити в снежните полета по целия свят от хиляди години. Когато снегът стартира да се топи, спорите са изложени на слънчева светлина и стартират да порастват.
Изследователският екип, основан на остров Галиндес, част от Аржентинските острови, съобщи: „ Такъв сняг способства за изменението на климата, защото снегът с червено-малинов цвят отразява по-малко слънчева светлина и се топи по-бързо. "
Червеният пигмент на водораслите оказва помощ за хващане на слънчевата светлина за в допълнение стопляне на снега, от време на време причинявайки " разцвет на водораслите ", оцветяващ снега и околните потоци в кървясъл цвят. Едноклетъчните организми от време на време могат да се появят в зелено и по-рядко – в оранжево.Според наблюдаващи те излъчват слаба миризма на любеница, само че учените не знаят за какво.
Справка
Най-ранната документи за аления сняг е направена от Аристотел. До началото на 1900 година аленият сняг се изяснява с минерални отлагания или прашец от преваляванията. През 1819 година проби от „ червен сняг “ носи за разбор завръщаща се арктическа експедиция на сър Джон Рос. Пробите са изпратени на Робърт Браун и Франсис Бауер за проучване. И двамата мъже стигат до разнообразни заключения по какъв начин да класифицират екземплярите. Браун има вяра, че става дума за едноклетъчно водорасло, Бауер афишира " нещото " за нов тип гъба. През идващия век доста учени спорят дали тези организми са лишеи, растения, водорасли или животни. Едва при започване на 20-ти век всички се сплотяват към мнението за водородния темперамент на организма и му дават названието Chlamydomonas nivalis.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР