Анонсът на премиера Кирил Петков за готовността на България да

...
Анонсът на премиера Кирил Петков за готовността на България да
Коментари Харесай

Сделката за природния газ от САЩ изненада Румен Радев

Анонсът на премиера Кирил Петков за готовността на България да внася полутечен природен газ от Съединени американски щати на цени под тези на " Газпром " се оказа изненада за президента Румен Радев и опозиционната ГЕРБ. 

" Всеки опит за диверсификация в енергетиката би трябвало да бъде подсилен. Не мога да разясня тази договорка, преди да имам точни параметри за нейните измерения. Но е доста значимо държавното управление да търси най-изгодните условия за България. Става въпрос освен за цена, само че и за резистентност на доставките и опция българският бизнес, топлофикации и консуматори да предвиждат своите разноски ", сподели Радев пред публицисти в Чехия, където се намира на публично посещаване. 

Президентът употребява случая, с цел да изиска от КЕВР и " Булгаргаз " да разгласят решение за цените на природния газ за месец май, " тъй като бизнесът, топлофикациите, хората работят в неопределеност ". 

Във вторник КЕВР отсрочи съвещанието си по тематиката поради инспекция в " Булгаргаз ", провеждана от Министерството на енергетиката. Очаква се решението да стане факт на 13 май. 

Вносът от Съединени американски щати би трябвало да може да стартира от юни. Според източници на " Капитал " - евентуално ще бъдат подписани директни покупко-продажби сред " Булгаргаз " и американски производители на полутечен природен газ по цените на американския Henry Hub, които са в пъти по-ниски от европейските тържища и тези на " Газпром ". 

Според медията - даже с начисляването на транспортни разноски и средства за регазификация може да се реализира цена от 60-70 евро на мегаватчас, които са с 10-20 евро под равнището на съветската държавна компания. Отново по неофициална информация, договореността е за най-малко едногодишен интервал с общо 12 танкера, които " могат да покрият до 35% от годишните нужни на България ". 

Под въпрос е маршрутът, по който газът ще може да стигне до България поради неналичието на свободни слотове в гръцкия терминал Ревитуса и неналичието на контракт сред " Булгартрансгаз " с турския оператор за междусистемно свързване при различния сюжет за транспорт на газа от Турция. 

Позитивна оценка, въпреки и с доста ангажименти, изрази и някогашният енергиен министър от ГЕРБ Делян Добрев, който изиска държавното управление да даде повече информация за детайлите към договорката със Съединени американски щати. 

" Ако новината на държавното управление за контрактувания полутечен газ от Съединени американски щати е вярна, е добра вест. Защо споделям " в случай че е правилно "? Защото ние свикнахме министър председателят Кирил Петков да има много фриволно отношение към истината. Тоест ние нямаме детайлности във връзка с цената, не знаем с кой бенчмарк я съпоставят, с цел да кажат, че е по-ниска. Тоест би трябвало да забележим повече детайлности. За един танкер ли става въпрос, или става въпрос за 20? На нас ни трябват 20 танкера на година, с цел да задоволим потребностите на България. Ако тази ниска цена е за 1 танкер, то ние не сме създали кой знае какво ", споделя Добрев в Народното събрание. 

Депутатът от " Демократична България " Ивайло Мирчев обаче отбрани дейностите на кабинета след прекъсването на доставките от " Газпром ". 

Той твърди, че страната ще има " безусловно сигурни " доставки на природен газ, като " съвсем несъмнено е, че от май до декември 2022 година цената ще е по-ниска от таиз, реализирана сред януари и април, когато купувахме съветски газ ". 

" Крайната цена от газовия микс до края на годината ще бъде по-ниска. Това ще е добре и за бизнеса, и за битовите клиент на съответните сдружения ", споделя още той. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР