Ани Стоянова, майка на починалата миналата пролет в Пирогов 15-годишна

...
Ани Стоянова, майка на починалата миналата пролет в Пирогов 15-годишна
Коментари Харесай

Искат от премиера да отстрани шефа на Пирогов заради случая Даная

Ани Стоянова, майка на умрялата предходната пролет в " Пирогов " 15-годишна Даная Кулева, излезе с отворено писмо до премиера Николай Денков, в което го приканва шефът на болницата д-р Валентин Димитров да бъде неотложно освободен, с цел да има обективно разлседване на случая. Ани Стоянова показва, че това е нейна персонална обезверена молба за обективно разлседване на случая с Даная и попречване на опцията други деца и родители да бъдат изложени на същия риск. 

Малко по-късно в петък обаче от " Пирогов " излязоха с позиция против нестихващия медиен и административен напън над болничното заведение, желаеха оставката на здравния министър Христо Хинков и заплашиха с групова оставка на началници на клиники и отделения, в случай че " тормозът " по отношение на екипите на " Пирогов " не спре.

Майката на Даная настоя шефът на " Пирогов " да бъде отхвърлен

В петък преди обяд майката на Даная Ани Стоянова излезе с отворено писмо до премиера Денков:  " Настояваме, молим Ви и Ви доверяваме очакванията си, че обстоятелствата за гибелта на 15-годишната Даная Кулева в УМБАЛСМ " Н. И. Пирогов " ще бъдат открити по неоспорим метод. Затова Ви молим до установяването на тези обстоятелства шефът на болничното заведение за доктор Валентин Димитров да бъде неотложно краткотрайно отхвърлен ", показва Стоянова в писмото, подписано от нейно име и от фондацията, която учреди на името на щерка си.

Тя осведоми премиера Денков, че на среща преди два дни с министъра на опазването на здравето проф. Христо Хинков е получила неговото увещание, че ще издаде незабавна заповед за нова подробна и справедлива инспекция по случая с Даная. Нейната цел е да откри направени ли са медицински пропуски вследствие на некадърно ръководство, безучастие или злоупотреби с животоспасяващи медикаменти и дали е бил непозволено стеснен достъпът на нуждаещи се пациенти до тези животоспасяващи препарати. Основания за тези подозрения се съдържат в одитния отчет на болничното заведение и в журналистическото следствие Валя Ахчиева, излъчено на 16 януари 2024 година

Министър Хинков е удостоверил, че комисията ще има период за осъществяване на инспекцията и мнение по откритите обстоятелства не по-късно от 28.02.2024 година Тя ще бъде формирана от по двама проверяващи от ИАМН, ИАЛ, НЗОК, и звено " Вътрешен одит " на Министерство на здравеопазването.

" Настояваме за краткотрайното премахване на шефа Димитров, до момента в който инспекцията тече, като основно изискване за нейната обективност и социална заможност, защото той е заинтригувана страна в качеството му на виновен за организацията на активността на болничното заведение. Отстраняването на шефа ще предотврати възможни негови опити за въздействие върху процеса или резултатите на инспекцията, както и за допустима операция на обстоятелствата ", показва Стоянова.

Тя показва, че смъртта на Даная надвишава размерите на частен проблем.  " Финансовите нередности, разкрити при първичния вътрешен одит на Министерство на здравеопазването, доведоха до решението за освобождение на шефа Димитров. Разследването на Валя Ахчиева обаче открива нови обстоятелства за злоупотреби с животоспасяващи лекарства и неприятно ръководство – това слага голям брой нови въпроси, в това число за връзката сред финансовите нередности и погубени човешки животи. Отстраняването на Димитров след тези шокиращи журналистически разкрития, без значение дали нередностите се дължат на непросветеност, или на корупция, е стъпка към честния разбор на положението, възстановяване на организацията в болничното заведение и най-важното – може да избави човешки живот ", добавя тя.

" В журналистическото следствие на госпожа Ахчиева мощно усещане вършат спорните и противоречащите си изказвания на другите чиновници на болница " Пирогов ", които се разминават с обстоятелствата в здравната документи. От тях излиза наяве, че няма организация за съответна и навременна здравна помощ за нашите деца. Но се схваща и че за един пациент се изписват лекарства за близо 3 000 000 лева (3 милиона лева.), без за това да са приведени медицински претекстове, а за други пациенти, в това число за Даная, не е изписана нито една доза от животоспасяващата терапия NovoSeven, отново без медицински причини ", се показва още в писмото.

" В подтекста на напъните, които България поставя за битка с корупцията, на мощното публично съмнение към здравната система, както и на скорошните диалози с интернационалните специалисти, които ще поучават държавното управление за нужните антикорупционни ограничения, имаме вяра, че при такива шокиращи проблеми България, като правова страна, е належащо да сътвори условия за същински ефикасна битка с корупционните практики. Особено, когато техните жертви са деца, чиято гибел може би е била предотвратима ", се споделя в писмото.

Здравният министър Христо Хинков към този момент направи опит да смени шефа на " Пирогов " в края на предходната година след открити нарушавания в болничното заведение, само че ГЕРБ и Движение за права и свободи опазиха Димитров и заплашиха да блокират приемането на бюджета за 2024 година, в случай че бъде махнат. Самият Хинков не получи задоволителна поддръжка и от излъчилата го коалиция ПП-ДБ. Така спорът в " Пирогов " беше " замразен " до приключването на назначените спомагателни инспекции в болничното заведение и Димитров продължава да я ръководи.

" Пирогов ": Спрете издевателството и обвиняванията в ликвидиране

По-късно от болничното заведение оповестиха, че във връзка непреставащия напън през медиите за " Случая Даная " и административни офанзиви, Медицинският съвет и Съветът по здравни грижи на " Пирогов " са заседавали над час, съобщи MediaPool.bg. На съвещанието са се изказали множеството от началниците на клиники и отделения. Единодушно, присъстващите над 80 ръководители на структури в " Пирогов " са дали своят вот 5 точки:

Недопустимо е екипите на " Пирогов " да работят под напън през медиите и обществените мрежи, както и административен тормоз. Това нарушава доверието лекар-пациент и пречи на естествения работен темп и ежедневното извършване на отговорностите ни.

Търпението на сътрудниците да им бъдат отправяни обвинявания в ликвидиране и небрежност, когато всички обстоятелства и резултати от инспекции опонират на такива клюки, към този момент се изчерпа. Намираме сходен тормоз за неприемлив и считаме, че това е главен генератор на борба лекар-пациент както и на насилието против медици. 

Разочаровани сме от неналичието на поддръжка от страна на Министерство на здравеопазването. Недопустимо е естественото действие на болница " Пирогов " да става пленник на междуличностни спорове и подмолни финансови ползи. Болница " Пирогов " служи на всички. Медицинският съвет и Съветът по здравни грижи като представители на целия екип на болничното заведение взеха решение да се снеме доверието от здравния министър като принципал и го приканват да се отдръпна от поста.

Ако не спрат натискът и тормозът по отношение на екипите на " Пирогов ", всички присъстващи началници на клиники и отделения имат подготвеност за подаване на оставка на 1 февруари 2024 година

Да се призоват сътрудниците и съсловните организации за поддръжка, тъй като казусът с тормозът и насилието върху лекарите рефлектира върху всички.  

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР