Англо-норвежката компания Norge Mining откри огромно находище на фосфатни скали

...
Англо-норвежката компания Norge Mining откри огромно находище на фосфатни скали
Коментари Харесай

В Норвегия откриха най-голямото находище на фосфати в света

Англо-норвежката компания Norge Mining откри голямо находище на фосфатни скали в югозападна Норвегия. То съдържа задоволително минерали, с цел да задоволи световното търсене на акумулатори и слънчеви панели за идващите 100 години, съгласно минната компания.

Прогнозният размер на фосфатните скали в находището е удивителните 70 милиарда метрични тона. Това количество е сравнимо със международно приетите потвърдени ресурси от фосфат, които съгласно отчета на Геоложката работа на Съединени американски щати от 2022 година са почти 71 милиарда метрични тона. Откритието притегли доста внимание и ще има големи последствия за международната фосфатна промишленост, пишат задгранични медии.

Фосфатната канара има висока централизация на фосфор, който е основен съставен елемент в създаване на зелени технологии, само че сега има обилни проблеми с доставките.

Фосфорът е открит за първи път през 1669 година от немския академик Хениг Бранд, който търсел философския камък. Въпреки че се оказва неефикасен при превръщането на елементарни метали в злато, той става главен съставен елемент в литиево-железните фосфатни акумулатори, употребявани в електрическите коли, както и за слънчеви панели и компютърни чипове.

Преди това Русия контролираше най-големите залежи на свръхчисти фосфатни скали в света, като Европейският съюз предизвести, че има висок риск за доставките на тези „ сериозни първични материали “.

Предложеният от Европейската комисия Закон за сериозните първични материали през март акцентира смисъла на фосфата като главен детайл в производството на торове.

Глобалната стопанска система употребява към 50 милиона тона фосфор всяка година, като учените предизвестиха по-рано тази година, че планетата може да се изправи пред „ фосфогедон “, в случай че отрицателните трендове при предлагането продължат.

Рекламирано като най-голямото находище в света, ръководеното от Norge Mining находище има потенциала да задоволи възходящото световно търсене на торове, слънчеви панели и електрически коли за идващия век, твърди англо-норвежката компания.

Това изобретение идва в миг, когато стопанските системи и корпорациите взаимно търсят устойчиви решения за понижаване на зависимостта от невъзобновяеми запаси и минимизиране на въглеродните излъчвания.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР