Английски Сетер е популярна порода ловни кучета, които са перфектни

...
Английски Сетер е популярна порода ловни кучета, които са перфектни
Коментари Харесай

Английски Сетер

Английски Сетер е известна порода ловни кучета, които са съвършени и в ролята си на домашни любимци поради отзивчивия си манталитет. Английски Сетер е мъдро куче, което обича разходките измежду природата и е уместно за хора, които имат задоволително време за любимеца си.

История на Английски Сетер

Историята на Английски Сетер стартира през XVI век, когато британски аристократи са се заели със основаването на нова ловна порода. За задачата са били кръстосвани представители на породите огромен воден шпаньол, британски спрингер шпаньол и испански пойнтер, вследствие на което се получило красиво куче с съвършени работни качества. През XIX в. британският благородник Едуард Лейврък стартира да усъвършенства качествата на породата. Селектираните от него екземпляри били високо ценени измежду британските ловци, а също по този начин измежду ловните дружинки в Ирландия и Шотландия.

Стандарт на Английски Сетер

Мъжките представителите на породата Английски Сетер доближават до 62 сантиметра височина, а женските - до 60 сантиметра. Теглото на представителите на породата варира в необятния диапазон от 20 до 30 кг. Дължината на черепа е равна на дължината на муцуната, като при женските муцуната е доста по-тясна, в сравнение с при мъжките.

Ушите на Английски Сетер са ситуирани ниско, те са клепнали и щедро покрити с четина. Носът на Английски Сетер е черен или тъмнокафяв на цвят. Очите са огромни и са с цвета на мрачен орех.

Дължината на врата е колкото тази на главата. Гръдният панер е доста добре развъртян, коремът е спретнат, крайниците са дълги, стройни и мускулести. Опашката на Английски Сетер е ситуирана високо. Тя е дебела в основата си и последователно изтънява към върха. Козината на Английски Сетер е тънка и мека. На главата тя е къса, а на по външната част на ушите и на хълбоците. По долния завършек на врата има украсителни ресни, както и на задната част на краката и опашката. Цветът на козината варира от бяло до черно с преход към синьо, бяло и оранжево или бяло и кафяво до трицветен вид. Най-силно публикувано е оцветяването на козината в бяло, с черни пръски.

Грижи за Английски Сетер

 Английски сетер

Козината на Английски Сетер има податливост към усложнение и сплъстяване, изключително на гърдите и ушите, по тази причина би трябвало да бъде постоянно сресвана, изключително след разходка или лов. Ушите също имат потребност от постоянно разчистване, защото мръсотията, която се събира в тях, доста постоянно води до инфекции. Очите би трябвало да се преглеждат постоянно, с цел да се избегнат инфекции. Английски Сетер има потребност от огромно пространство, с цел да тича свободно. Недопустимо е Английски Сетер да се отглежда на верига.

Ако Английски Сетер не може да бъде гледан на двор, а в апартамент, той би трябвало да се извежда на дълги разходки, а понякога да му се дава опция да потича. За Английски Сетер е значимо да взе участие интензивно в процеса на лова, в случай че това не е допустимо, се предлага присъединяване на това мъдро и интензивно куче в игри, които имитират по някакъв метод лова. Английски Сетер добре се демонстрира в кучешките спортове като аджилити и флайбол.

Обучение на Английски Сетер

Английски Сетер е уравновесено и мъдро куче, с огромно влечение към дресировка. Вродената му просветеност му оказва помощ с лекост да се образова на нови неща. Въпреки това обаче Английски Сетер може да се опита да наложи лидерската си позиция на стопанина, което е неприемливо по време на образование, както и използването на физически санкции по отношение на представителите на тази порода.

Хранене на Английски Сетер

Английски Сетер би трябвало да се храни с висококачествени подготвени консервирани или гранулирани храни за кучета, които да обезпечат на представителя на породата нужните за неговото здраве и добър външен тип субстанции. Английски Сетер може да бъде хранен и с натурални артикули, които да бъдат постоянно допълвани от нужните за кучето витамини и минерали, които то мъчно може да се набави в целесъобразните количества единствено от храната. Може да давате на Английски Сетер нетлъсти меса като заешко, пилешко, телешко, агнешко и дивеч, както и техните субпродукти. Менюто на представителите на тази ловна порода може да се добавя с кисело мляко, извара, твърдо сварени яйца, сварени и сурови зеленчуци, плодове - без ананас, банани и грозде. Може да давате на Английски Сетер сварена и обезкостена морска риба.

Заболявания на Английски Сетер

 Английски сетер

Английски Сетер е здрава порода, само че е податлив към тазобедрена дисплазия, както и към дисплазия на лакетната става. Английски Сетер може да страда от инфекции на очите и ушите, а също по този начин от разнообразни типове дерматити. Препоръчва се представителите на тази порода да се въздържат от интензивно придвижване час и половина след щедро хранене - в противоположен случай съществува заплаха от приплъзване на стомаха, което може да приключи зле за животното.

Любопитни обстоятелства за Английски Сетер

Английски Сетер е умерено животно, което е съвършен другар на хлапетата и с наслада взе участие в игрите им. Английски Сетер може да живее с други кучета и даже с котки, изключително в случай че е отраснал с тях.

Английски Сетер е съвсем беззвучен по време на лов, защото копринената му четина понижава триенето с клоните на храстите, около които минава в гонене на дивеча. Английски Сетер е бърз бегач, който може дълго време да поддържа една и съща скорост. Когато усети дивеча, Английски Сетер застава в стойка и по-късно минава в лек бяг, като се движи по този начин, че съвсем допира с гърди земята. Главата му стои високо, с цел да не изпусне миризмата на животното, като по този метод извършва маневра, която ловците назовават „ котешка “.

Недостатъци на Английски Сетер

Английски Сетер може да прояви предпочитание за превъзходство над стопанина си, което обаче не трябва да бъде овладяно с физически санкции - това може да стане с изрично лидерско държание от страна на стопанина на кучето от тази порода. Друг минус на Английски Сетер е прекомерно мощно развития му ловджийски инстинкт, заради което не се предлага кучето да бъде пускано да тича на воля в града, защото може да пострада или да се изгуби, в случай че подгони дребна животинка.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР