Ангелогласна камбана озари с бистър звън душите на стотици енориаши,

...
Ангелогласна камбана озари с бистър звън душите на стотици енориаши,
Коментари Харесай

Ангелогласна камбана озари Драганово: Осветиха храм „Св. Живоприемен източник“

Ангелогласна камбана озари с избистрен звън душите на стотици енориаши, които се събраха за освещаването на храм „ Св. Живоприемен източник " в Драганово. Божията обител отвори вратиза вярващите през днешния ден, в навечерието на огромния християнски празник Успение Богородично- единствено 10 месеца след полагането на първия камък, с цел да скрепи вярата, родовата памет и националната еднаквост.

И да запълни празнината в сърцата на жителите на Драганово- последното останало село в община Бургас без православен храм, сподели Йовита Григорова, зам. – ръководител на Апелативната прокуратура в Бургас: „ В нашата история духовната религия и обичаи са главен източник на това българско съзнание, съхранило националната ни мощ и единение. С Божията воля, с упътванията на Сливенската митрополия, благодарение на отец Николай, отец Севастиян и напъните на църковните настоятели и техните фамилии храмът беше построен по-малко от 10 месеца след полагането на първия камък “. Тя изрази най-искрени благодарности към десетките великодушни и всеотдайни донори, дали своя принос за издигането на църквата, ръководени от мъдростта на Светото писание: Ръка,коятодарява,не оскъдява. „ Оставихте ярка диря на която ще се радваме освен ние, само че и нашите деца, внуци, правнуци “, съобщи Григорова.

Начело на службата за освещаване на „ Св. Живоприемен източник “ бе агатополския свещеник на Българската православна черква ивикарий на Сливенската митрополия - Йеротей Агатополски. „ Не стоим ли храмове, в този свят ще сме бездомни и безпризорни. Не ще има де глава да подслоним и на вятъра ще се лутаме. Ще бъдем лишени от Божията отбрана и обич “, обърна се той към вярващите. В свещенодействието за благословия на Божията обител се включихаи отец Николай-председател на църковното настоятелство, отец Севастиян и отец Петър, които от припомниха завещаните в старите книги древен истини:Величието на Соломоновия храм е великолепие на Соломоновия живот. То е и ария на песните, и премъдрост, и алегория “.

Богоугодното дело одобри за своя персонална задача деканът на Юридическия факултет на Бургаския свободен университет и някогашен регионален шеф на Бургас и Стара Загора проф. доктор Мария Нейкова, която със сълзи от наслада и неспокойствие показа: Наистина имам вяра, че в случай че си дал, не си живял напразно… Това ще бъде едно свещено духовно място за всеки един, който желае да откри очакване, да поговори със себе си, да чуе своя глас, да получи Божията благословия да продължи напред. Нека светлината на църковния купол да възвисява Божията мощ, Божията популярност и чудесния звън на камбаната да направлява вярващите. Този храм се роди първо в сърцата ни и беше построен от хората за хората “, сподели проф. Нейкова.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР