Ангела Меркел не съжалява за отношението си към Владимир Путин

...
Ангела Меркел не съжалява за отношението си към Владимир Путин
Коментари Харесай

Меркел смята, че си е свършила добре работата с Путин - бившият канцлер даде първото си интервю

Ангела Меркел не съжалява за отношението си към Владимир Путин по време на нейното ръководство. Бившият канцлер на Германия твърди, че съветският президент би възприел проекта за участие на Украйна в НАТО от 2008 година, който беше блокиран от нейното държавно управление, като „ оповестяване на война “. И също по този начин твърди, че ръководена от олигарси и демократично незряла Украйна би била по-малко готова за инвазия тогава, в сравнение с в този момент.

Бившият канцлер на Германия приказва за първи път пред медиите от напускането си на политиката. Интервюто води журналистът от Der Spiegel Александър Осанг. Меркел описа за първите си седмици отвън офиса - правела е самотни разходки край Балтийско море, с качулка на главата, с цел да не бъде разпозната от минувачите, до момента в който е слушала на аудиокнига " Макбет " на Уилям Шекспир.

Разговорът, несъмнено, бързо се обърна към войната в Украйна и към ролята на самата Меркел - дали хипотетичната благосклонност на Германия към Кремъл е окуражила Путин, попита Осанг. В отговора си Меркел сподели, че счита, че геополитическите проблеми, основани от разпадането на Съветския съюз, са участвали през 16-те ѝ години на власт.

„ Не беше допустимо да се постави завършек на Студената война по някакъв верен метод... въпросът за Русия постоянно оставаше. ”

„ Бих се почувствала доста зле, в случай че бях споделила: „ Няма смисъл да приказвам с този човек (Путин) “, сподели Меркел в изявление на сцената в спектакъл Berliner Ensemble във вторник вечерта – първата й обществена изява, откакто напусна политиката преди половин година - на 8 декември 2021-ва.

„ Голяма покруса е, че не се получи, само че не се упреквам, че се пробвах “, добави тя.

Запитана дали съжалява, че се е противопоставила на ръководения от Съединени американски щати проект за деяние за участие за Украйна и Грузия през 2008 година, Меркел сподели: „ Украйна не беше страната, която познаваме в този момент. Това беше Украйна, която беше доста разграничена... даже реформистките сили (Юлия) Тимошенко и (Виктор) Юшченко бяха в мощно несъгласие. Това не беше страна, чиято народна власт е вътрешно постоянна. "

Меркал сподели, че Украйна по това време е била „ ръководена от олигарси “.

От позиция на съветския президент „ това би било оповестяване на война “. Въпреки че не споделя гледната точка на Путин, Меркел твърди, че е знаела какво би си помислил той и не би желала да го предизвика в допълнение.



Бившият канцлер на Германия е на мнение, че е блокирала пътя на Украйна към участие във северноатлантическия алианс, следвайки най-хубавото за страната. „ Не можете да станете член на НАТО от през днешния ден за на следващия ден “, сподели Меркел. „ Това е развой и по време на този развой, Путин би направил на Украйна неща, които не са положителни за нея ".

Меркел разяснява и Минските съглашения от 2014 и 2015 година, които бяха подписани от тогавашния украински президент Петро Порошенко за реализиране на мир в Източна Украйна (през 2014 година е анексирането на Крим от страна на Русия), само че бяха подложени на критика поради налаганите отстъпки в миг, в който страната беше военно притисната до стената.

Меркел отбрани споразуменията, заявявайки, че те са купили време на Украйна. „ Това успокои въпроса и завоюва време на Украйна да се развие в страната, в която се е трансформирала в този момент. “

Тя похвали президента Владимир Зеленски за неговото водачество по време на войната и сподели, че той съставлява нова Украйна.

Ангела Меркел призна, че е почнала да приема на съществено опцията за задаваща се инвазия от страна на Русия през последните няколко седмици, до момента в който заема поста си - по време срещата на върха на Г-20 в Рим, до момента в който държавното управление на Олаф Шолц към момента е било в развой на образуване.



„ Имаше подмятания и говорихме доста за това “, споделя тя. „ Тогава разбрах, че Путин е завършил с Минския развой “.

Въпреки че в изявлението си Меркел ясно осъди съветската експанзия в Украйна, тя допусна и че Западът носи известна виновност.

„ Случилото се е огромна неточност от страна на Русия... обективно нарушение на всички правила на интернационалното право, които ни разрешават да съжителстваме в Европа в мир. Ако стартираме да спорим коя територия на кого принадлежи, тогава щяхме да водиме война без спиране. "

„ Не споделям мнението на господин Путин - желая да го кажа доста ясно. Но не успяхме да създадем архитектура за сигурност, която би могла да предотврати това (война в Украйна). И ние би трябвало да помислим за това. "

Тя отхвърли също по този начин рецензиите, че Германия под нейно управление е изпаднала в илюзията, че една военно нападателна Русия може да бъде демократизирана посредством разширение на комерсиалните връзки със Запада.

„ Не имах вяра, че Путин може да бъде изменен като се прави бизнес с него “, сподели Меркел. Но добави, че позицията ѝ е била, че в случай че политическото съдействие е невероятно, то е от голяма важност да има най-малко някакви стопански връзки с Москва.

Защитата на разширението на икономическите връзки с Русия е теза на Меркел, която е в несъгласие с изказванието ѝ, че е предизвестила други политици, че Путин изпитва неприязън към целия западен модел на народна власт и че желае да „ унищожи Европа “.

Бившата лидерка на консервативния Християндемократически съюз (ХДС) призна, че европейските страни не са съумели да влагат задоволително в своята военна мощ, макар че отхвърли рецензиите, че немската войска е изпаднала в безпорядък под нейния надзор.

" Военната мощ е единственият език, който Путин схваща. Той видя, че ние, и освен Германия, само че и други, към този момент нямаме силата от Студената война. "
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР