Ангел Найденов: 2018 г. - проблемите в армията оставатПрез 2018

...
Ангел Найденов: 2018 г. - проблемите в армията оставатПрез 2018
Коментари Харесай

Ангел Найденов: 2018 г. - проблемите в армията остават

Ангел Найденов: 2018 година - проблемите в армията остават
През 2018 година няма смяна в положението на армията, което значи, че не са открити решенията на главните проблеми, които бяха типични за армията, като цяло и за въоръжените сили. Най-кратко казано тези проблеми звучат по този начин: пари, техника, хора. Това сподели в изявление за БГНЕС някогашният министър на защитата Ангел Найденов, който основа неправителствена организация - Център за проучване на защитата и сигурността.

Изтичащата година, съгласно него, може да бъде избрана с това, че беше следващата година със затъването в същите проблеми, които са присъщи и за предходната година и тази преди нея. „ Всъщност най-общо казано няма смяна в положението на армията, което значи, че не са открити решенията на главните проблеми, които бяха типични за армията, като цяло за въоръжените сили, и които са отразени задоволително аргументирано в годишните отчети за положението на защитата и на въоръжените сили. Най-кратко казано тези проблеми звучат по този начин: пари, техника, хора ”, уточни Ангел Найденов. Според него без значение от щедростта на държавното управление през последните дни - твърди се, че са отпуснати 250 млн. лева по разнообразни посоки - остава сериозният дефицит на финансови средства. „ Това на процедура не дава опция да бъдат позволени и другите два казуса, свързани с закупуването на нова техника, т.е. модернизацията. Поддържането на техниката, с която разполага българската войска и надлежно и не може да бъде открито решение на сериозния дефицит на военнослужещи за въоръжените ни сили.

Впрочем когато приказваме за тази благотворителност на държавното управление дано да имаме поради, че в границите на тази и на предходните две години бяха заделени целеви средства в размер на повече от 1 милиарда лева – 1,1 милиарда лева От тях единствено 250 млн. в този момент ще бъдат изразходвани. Остава огромният въпрос обаче, на който аз персонално нямам отговор - по какъв начин в границите на тези към 10 дни, които има до края на година от момента на взимане на решението, ще бъдат изразходвани плануваните за това 250 млн. лева ”, уточни Ангелов. Той счита, че армията усили, посредством неусвояване на средствата бюджетния остатък на страната и тези средства бяха ориентирани в други сфери. Общият размер на парите отделени за старт на планове за рационализация тази година в бюджета бяха 371 млн. лева, от тях се твърди, че се знае защо ще бъдат изразходвани 250 млн. лева

Ангел Найденов подсети, че неотдавна в изявление началникът на защитата уточни тъкмо число на некомплекта, който е от порядъка на към 5700 индивида. „ Не е открито решение на този проблем и макар демонстрирания оптимизъм от страна на министър Красимир Каракачанов, към момента броя на напускащите е по-голям, в сравнение с е броят на постъпващите. Няма да бъде открито решение на този проблем, в случай че армията, посредством възнаграждение и пакет от обществени права за военнослужещите, за техните фамилии, не стане конкурентноспособна на пазара на труда. Това нещо може да стане само, посредством предприемане на първата крачка и това е доста увеличение въз основата за пресмятане на размера на възнагражденията на военнослужещите. Това значи обвързване на тази база с минималната работна заплата, т.е. равнене и от там нататък към този момент използване на коефициентите, които са в сходство със закона и с правилника за неговото използване. Армията единствено по този метод може да стане атрактивна за младежите. Всичко останало са спомагателни решения, които не вземат решение главния проблем ”, съобщи някогашният министър. Тук той посочи, че има поради и акцията, която Министерството на отбранатазапочна за привличане на претенденти за военнослужещи, а също по този начин и обмислянето на разнообразни разновидности за доброволна военна работа като причина за подписване по-късно на професионален контракт, увеличението на възнагражденията с 10%, вярата за нови 10%. „ Разбира се това са положителни неща, които би трябвало да бъдат регистрирани като част от напъните на политическото управление на министерството за намиране на решения, само че те са незадоволителни ”, уточни той.

Целевите средства, планувани за рационализация в границите на към този момент три години на процедура не бяха употребявани за реализация на модернизационните планове за армията. И тази година няма открито решение. ”Независимо, че е пред завършване процедурата за избор на нов вид военен аероплан и към този момент предлагането за F-16 наподобява положително, към момента остава упованието за подписване на контракт, което най-вероятно ще стане в първите 6 месеца на идната година. Тук постоянно би трябвало да оставяме опция това да не се случи, само че към този момент се намираме във финалната фаза. Що се отнася до другите два модернизационни планове, те остават относително неразбираеми в реализацията си във връзка с периодите за идната година. Така, че на въпроса ще се случили ли, отговорът е – чакаме да стартира най-сетне през идната 2019 година ”, съобщи някогашният министър на защита.

„ Изявленията на министър-председателя, диалозите, евентуално освен по този въпрос с държавния секретар на Съединени американски щати, и със заместник-държавния секретар при неговото посещаване в България, изказвания на министъра на защитата, подсказваха този избор ”, сподели Ангел Найденов. Той счита, че от момента, в който беше декларирано, че експертната комисия единствено ще оцени офертите без да ги класира и по-късно ще има предложение на политико-военната група, беше ясно, че се отива по-скоро към чисто политическо решение, несъмнено, стъпвайки на оценката на специалистите. „ Впрочем сходен избор е резултат постоянно на политическо решение. Не виждам подводни камъни, само че едно положително предложение се прави по метод който оставя горчив привкус. Да се твърди че Народното събрание е сбъркал приемайки избрани ограничавания по цена и периоди за доставка е най-малкото недобър звук ”, съобщи Найденов. За него още от самото началото е ясно, че изборът е редуциран на процедура до избор сред F-16 и Gripen. „ Цената на самолетите на Eurofighter и надлежно цената на един летателен час и поддръжката го вършат неконкурентноспособен в това отношение с F-16 и Gripen. В отчета за работата на работната група има задоволително причини даващи опция за оценка на офертите в това число и във връзка с размера на предлаганите качества, за избор и разсейващи редица легенди ”, счита той.

Бившият боен министър е сюрпризиран от предлагането да се избяга от критериите и рестриктивните мерки заложени в плана за капиталов разход гласуван от Народно събрание. „ Та това са оферти таман на МО и държавното управление и тяхното отпадане или несъобразяването с тях няма ли да даде мотив за обжалване на процедурата след това. Предстоящите договаряния и следващи решения на Народно събрание ще лишават време, само че нека най-сетне се стигне до съответен контракт и реализация на един дълго чакан план ”, съобщи Ангел Найденов. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР