Анет Контавейт разкри, че за разлика от повечето си колежки,

...
Анет Контавейт разкри, че за разлика от повечето си колежки,
Коментари Харесай

Контавейт: След Covid-19 не можех да дишам нормално, постоянно бях изморена


Анет Контавейт разкри, че за разлика от множеството си колежки, тя дълго време не е гледала съществено на вероятността да преследва професионална кариера в тениса. Естонката приключи 2021 година по страховит метод, като завоюва няколко трофеи и се класира за Финалите, само че година по-късно обстановката е много по-различна и за нея сезонът завърши в Острава, където се отдръпна поради травма на осминафинала. Контавейт даде доста забавно изявление за немското издание Tennis Magazin, в което разяснява повода за триумфите си на този стадий от предишния сезон, работата си с Торбен Белц и псоледствията от Covid-19.

„ Естония е дребна страна. Хората ме разпознават много повече, изключително след триумфите от предходната година, само че като цяло към момента мога да се разхождам умерено по улиците. Най-важното за мен е, че ползата към тениса в Естония се увеличи доста и от ден на ден от сънародниците ми практикуват този спорт. Кая Канепи също изигра доста значима роля в това отношение. Тя проправи пътя за мен и ми сподели, че е допустимо млада естонска тенисистка да реализира неща, които до неотдавна за били считани за немислими “ – сподели международната №17.

„ Резултатите ми от края на 2021 година бяха като лавина, която стартира като снежна топка и последователно ставаше все по-голяма. Всичко стартира в седмиците преди US Open. Титлата в Кливланд бе първата ми в Тура от четири години, а фактът, че шампионатът бе навън, ми даде голяма убеденост. Изведнъж започнах да играя с доста повече експанзия и самочувствие, защото към този момент нищо не блокираше съзнанието ми. Най-голямата разлика пристигна от това, че в действителност се любувах на играта и бях щастлива на корта “ – добави четвъртфиналистката от Australian Open за 2020 година

Контавейт стартира мощно сезона, като завоюва купата в Санкт Петербург и стигна до финала в Доха. През април обаче естонката се болести с Covid-19, което съществено навреди на физическата ѝ кондиция. „ В продължение на няколко месеца непрекъснато се усещах изморена и изтощена. Не можех да вдишвам обикновено нито в тренировките, нито в мачовете, което беше извънредно. Сутрин се събуждах изморена, въпреки да бях спала 11 часа. Обикновено съм ранобудна и осем часа сън са ми изцяло задоволителни, с цел да се усещам бодра и енергична. В оня интервал обаче въобще не бях на себе си. Това е повода за неприятните ми резултати на Ролан Гарос и Уимбълдън “.

Бившата №2 счита, че равнището на конкуренция в женския Тур е нещо положително за тениса. „ От маркетингова позиция е комплицирано, защото непрекъснато има нови шампионки, само че считам, че е мнгоо забавно това, че всеки може да победи всеки и в никакъв случай не можеш да си изцяло сигурен в нищо. Високото равнище, на което е женският тенис сега, те кара да си на 100 % във всеки мач и да не си разрешаваш никакво разпределяне. Да доближи до Топ 10, а по-късно и до №2 беще напълно ново преживяване, с което трябваше да привикна. Точно по тази причина си давам ясна сметка, че постигнатото от Ига Швьонтек тази година е в действителност удивително “.

Контавейт показа и усещанията си от Торбен Белц след първите няколко месеца от взаимната има работа. „ С Торбен работим дружно относително от скоро. Уимбълдън беше първият ни шампионат. Той е доста добър човек, само че си е построил визия за играта ми и ме кара да се трудя непрекъснато. Мисля, че досега съумяваме да намираме верния баланс. Аз съм доста амбициозна и твърдоглава, от време на време съм и малко егоистична. Играта ми е отражение на характера ми – обичам да нападам и да притежавам самодейността “.

Носителката на шест WTA трофеи разкри, че един от главните фактори за триумфите ѝ е нейната майка.

„ Първоначално играех тенис единствено за наслаждение. Изобщо не мислех, че ще стана професионалистка и че ще стигна даже до Топ 100. Просто се любувах на играта. Майка ми е треньор и ръководеше подготовката ми, до момента в който не станах на 12 години. След това обаче тенисът стартира да заема все по-централно място в живота ми и това стартира да вреди на нашите взаимоотношения. Впоследствие взех решение, че би трябвало да потърся различен треньор, който да ми помогне да се развия още повече, само че даже през днешния ден майка ми е един от най-доверените ми хора и постоянно ме поучава, без обаче да се пробва да се меси в кариерата ми. Това е един от основните фактори за това да стигна толкоз надалеч – че имам член от фамилията, който знае толкоз доста за тениса “.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР