Беновска/Цеков: „Тайните“ пътни-карта? ТОЛ-безлихвено кредитиране? Цеков: „Тайните“-разкривам, ТОЛ-решавам!

...
Андрей Цеков, министър на регионалното развитие и благоустройството - Илиана
Коментари Харесай

Андрей Цеков, министър на регионалното развитие и благоустройството - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 25.07.2023 г.

Илиана Беновска: Здравейте, министър Цеков, и на добър час! Говорите в момента с един обединителен тон, ако мога така да се изразя. Като пастор в Евангелистка църква, гледате да няма разнобой в съсловието! Два въпроса имам. Първият се отнася до ТОЛ системата и исканията на превозвачите, на които сте им дали срок, обещали сте им до края на месеца да решите въпроса, дали ще се увеличават ТОЛ таксите с 30%, доколкото разбрах от полемиката. Само да Ви припомня, че превозвачите произвеждат 20% от БВП! Камионният транспорт произвежда 10% от тези 20%! Заети са 100 000 души и заплатите, знаете, са доста големи! И не на последно място, даже ще цитирам фирмата без негово разрешение, превозвачът ПИМК плаща 500 000 лева на месец ТОЛ такси. Сега, ако искате да ги увеличите с 30%, ще стане 650 000. И доколкото вашият план предвиждаше до нова година да им ги събирате, а след това да им ги връщате, значи вие ще получите от тях най-малко 6 месечни безлихвени кредити, които не знаете кога ще им ги върнете. Не се шегувам, поставям Ви въпроса в числа! Ако искате отговорете на този въпрос и след това искам да Ви кажа нещо много важно за пътищата, което не върви журналист да го казва, но мисля, че Вие веднага ще прегърнете идеята!

Андрей Цеков: Аз ще запазя, както Вие казвате, „евангелисткия тон“! Не по друга причина, а защото имах няколко разговора с превозвачите, лично. И смятам, че разговорите бяха ползотворни. За мен лично част от информацията, споделена от тях, ме наведе на изводи за дефицити в управлението на ТОЛ системата. Една голяма част от техните искания са основателни! Всъщност ние сме изправени пред един такъв парадокс на „кокошката или яйцето“! От една страна пътищата ни са изключително лоши и аз разбирам недоволството на един превозвач, който плаща на ден едни 250 евро амортизация на камиона, гориво, шофьор, заплата, допълнителни разходи и си чупи техниката по лошите ни пътища. От друга страна нещата наистина са свързани, защото пътищата са лоши, защото са недофинансирани. Но да кажем, че това е по-малкия проблем, тъй като традиционно МРРБ не може да си усвои бюджета, да си го изхарчи и това е проблем на планирането!

Това, което разговаряхме с превозвачите и аз разбирам тяхната фрустрация и объркване, че ние в момента, в който встъпихме, имаше нормативен акт, тарифата за ТОЛ таксите, която трябваше да влезе в сила на 1-ви юли с увеличение, което е предвидено още през 2022 г. и е отлагано на два пъти това увеличение. Това, което разбрах, е, че те са имали дълги разговори с транспортния и регионалния министър по време на служебния кабинет, но те не са произвели никакъв ефект. Аз винаги съм казвал, че неконсенсуално законодателство по принцип е грешен подход, защото то трябва да се прилага само в изключителни случаи. Трябва да се отчита, когато има рязко недоволство от засегнатите правни субекти, трябва да се отчитат техните интереси. Създадохме работна група наистина. Нещата честно казано вървят точно толкова трудно, колкото го очаквах. Но в крайна сметка ние нямаме различия от това, че трябва да има възможности за отстъпки на база изминато разстояние, определени километри, тоест километрично тарифиране. Приехме техните съображения, че разумни граници са от една страна 5 000 километра, за да получат отстъпки от 30%! От друга страна 10 000 километра, говоря за регистрирано превозно средство, за да получат отстъпка от 50%! В момента се разработва изменение на тарифата, което в рамките на следващата седмица и ние ще по представим на работната група. Подходът тук, до който трябва да стигнем, е от кога ще действат. Аз поех ангажимент лично след разговори с финансовия министър и с премиера, че най-малкото, което можем да осигурим, е ретроактивно прилагане на въпросните отстъпки!

Илиана Беновска: Бъдещо несигурно събитие! Нали сте юрист!?

Андрей Цеков: Ако бъде записано в нормативен акт, ретроактивното прилагане е абсолютно сигурно събитие! Когато е записано в нормативен акт. Сега тук са възможни два подхода – да действа ретроактивно или ретроактивно да бъдат върнати старите тарифни такси от някакъв момент, от 1-ви юли, а новата тарифа да влезе в бъдеще. Това е въпрос, който ще изговорим с тях на следващата работна група и мисля, че ще постигнем съгласие, което да устройва както публичния субект, така и превозвачите!

Илиана Беновска: Без да влизам в детайли, на ако е ретроактивно връщането, това означава ли, че ще се олихви онова надвзето в периода, в който не е върнато и ще бъде при вас, във вашия патримониум?

Андрей Цеков: Обикновено това не е подхода на държавата!

Илиана Беновска: Не е, да!

Андрей Цеков: Сега не бих искал да вляза в този детайл, това е въпрос на техника. Готови сме да дискутираме!

Илиана Беновска: Вторият ми въпрос се отнася за пътната мрежа. По времето на министър Гроздан Караджов и Кирил Петков, група, която изработва, от нашия екип, интерактивни карти предложихме, също така и в комисия в Народното събрание и получихме съгласие да се обърнем към МРРБ с предложение да се изработи една интерактивна карта на тези 20 000 километра пътна мрежа! Да не влизам в детайли, може да се направи на първокласна, второкласна и така нататък, в която, за да изчезнат всички приказки за „чувалчета“, аз ин хаус, за кой на кого какви пари дал и какви избори платил с пари от МРРБ и пътищата, за да не говорите с тъга, че нямаме магистрали, в която карта да влезе състоянието на пътищата, цялата пътна мрежа, кога са ремонтирани, с какви средства са ремонтирани, какво е възложено в момента, колко пари са дадени за ин хаус и така нататък и какво предстои да се прави. Също и АПИ трябваше да участва в това, но не проявиха активност. Защото това е голямата обществена тайна! Съгласете се! Защо трябва тази информация да бъде укривана, а не изложена по такъв достъпен начин. Тази карта може да бъде на различен достъп, за вас за служебно ползване, за хора, за институции. Нали ме разбирате? Но цялата информация хайде да я видим наистина! А не аз да Ви казва, че говорите като пастор тук и ни приспивате! Никой не дръзна досега, нито едно правителство, нито един министър-председател да излезе и да каже числата!

Андрей Цеков: Най-вероятно не е дръзнал, защото не ги е знаел! И ще Ви кажа защо!

Илиана Беновска: Ха ха!

Андрей Цеков: Защото това е голям плоблем и той е свързан със стратегията и с липсата на публичност наистина на състоянието на пътната мрежа. Ние живеем във времена с такива технологии, при които състоянието на пътната мрежа може да бъде ежедневно актуализирано. Ние такава технология демонстрирахме. Направихме една среща с група учени, които разработват подобен продукт.

Илиана Беновска: Да, този екип работи с БАН и има доста заготовки, за който говоря! И аз ще Ви ги пратя!

Андрей Цеков: Което позволява във всяко едно превозно средство на АПИ или на превозвачите, с една камера, която да заснема и тя подава Дж Пи Ес координати – тук има дупка, там няма мантинела, тук липсва знак, тук има дърво. И това може да се прави на ежедневна база, тази информация с изкуствен интелект да дава една паспортизация на актуалното състояние на пътната мрежа. И това е един от проектите, по които искаме да направим, може би чрез партньорство за иновации, защото изглежда логична форма, с научната общност разработката на един подобен продукт, който да дава абсолютно ежедневно актуално състояние на пътната мрежа. И то да служи за задание за проектиране и за задание за текущи ремонти. Тъй като в момента това, което се прави е на базата на доклади на съответните ръководители на областните пътни управления чрез визуален оглед, прилагат се и снимки, но това е вече толкова остаряла техника, която е присъща на миналия век, а не на настоящия!

Илиана Беновска: А също така и за обобщаване на средствата, нали така?

Андрей Цеков: Да!

Илиана Беновска: Добре, към кого да се обърнем, за да приключим, към Вас ли?

Андрей Цеков: Към мен!

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР