Проф. Чорбанов: “Денков/Габриел” летоброене в България, вместо Григорианския календар!

...
проф. Андрей Чорбанов - имунолог, заместник-председател на 49 НС, ИТН
Коментари Харесай

проф. Андрей Чорбанов - имунолог, заместник-председател на 49 НС, ИТН - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 09.03.2024 г.

Оставка на 9-месечната сглобка

Беновска отбеляза в началото на разговора, че проф. Чорбанов отново е имал подвизи тази седмица по време на т.нар. дебат за гласуване оставката на 9-месечната ротационна сглобка на кабинета на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и другите.

6-ти март 2024

Андрей Чорбанов: Когато беше съставено това правителство ние обещахме при всеки удобен случай и при всеки казус да му показваме среден пръст, разбира се в изцяло историческия смисъл, за който говорих, вследствие от битката при Аженкур, където английските стрелци показвали средния си пръст на френските армии векове напред. Което показва, че правителството е направило нещата така, както не би трябвало да бъдат. Като слушахме краткия отчет аз останал с впечатлението, че си е свършило работата. Г-н Иванов, Вие призовахте да гласуваме за оставката, но аз се замислям, че всичко е наред при това правителство. Ще дам само два примера в няколко сфери. В образование и наука просто прекрасно си свърши работата. Начално, основното и средното образование всичко е наред, вдигнал се е страшно много ценза на нашите ученици. Що се отнася до висшето образование там нещата са още по-прекрасни. С премахването на таксите за висшите училища съсипваме тяхната автономия, но това дава възможност да бъдат контролирани по-много добър начин непослушните. Така че всичко е изпълнено както трябва. Най-добре са изпълнени нещата в сферата на здравеопазването. Правителството работи в прекрасна симбиоза с НЗОК, с агенцията по лечебните средства, така че вече е пълно с лекарства по аптеките, всички липсващи лекарства са там на цени, много по-ниски от европейските, разбира се! И диабетиците имат избор от 15-20 инсулина какво да изберат за лечението си. Благодаря!

Петров: Уважаеми г-н Чорбанов, напълно съм съгласен в Вас. Тъй като слушах отчета на акад. Денков и разбрах от този отчет, предполагам и всички български граждани са разбрали колко добре живеят, как инфлацията е много ниска, как са им се вдигнали доходите, Вие споменахте за образованието, споменахте за здравеопазването. И аз имам обяснение защо е всичко това. Защото за тези 9 месеца това правителство работеше в изключително удобна пеницилинова среда – мухъл до мухъл! Като учен човек, обяснете ми как се маха мухъл от върховете на държавата?

Тошко Йорданов: Г-н Чорбанов, и аз имам въпрос към Вас, в професионален план, като биолог. Това правителство изкара 9 месеца, колкото човешката бременност, но не роди нищо. Моят въпрос е дали това, този жалък резултат е защото един от сексуалните партньори има специфична сексуална ориентация и образно казано, колкото и Христо Иванов да седи в скута на Делян Пеевски и поемайки животворната течност през скута му, няма никакъв шанс да се роди нещо?

Андрей Чорбанов: Много благодаря на колегите, че се опират на моите познания в областта. Г-н Петров, мухълът е изключително неприятен за справяне, по простата причина, че той не е възприемчив към антибиотици, той самият е продуцент на антибиотици. Там най-често става по механичен начин или с химически средства, възможно най-тежки. Мухълът никога не се маха сам, така е и в обществото. Без усилия на обществото това няма как да стане и да се премахне. Средата със сигурност е била пеницилинова, защото в среда, в която има такива отлагания, няма как да не се просперира и да не се усеща миризмата, когато влезете в стая с много мухъл. Що се отнася до репродуктивните функции, г-н Йорданов, как да го кажа, еднополовия секс при всички случаи не води до репродуктивни резултати, въпреки многократните опити. В което няма нищо лошо. Аз далеч не правя никакви внушения, просто отговарям на въпроса Ви. Да, 9 месеца трае една бременност, но понякога е по-хубаво да не роди нищо, отколкото да роди не това, което трябва!

“Бяхте ли се наговорили за това мухълово правителство, за еднополовия секс, който не е продуктивен?” попита Беновска, а Чорбанов отговори, че колегите са известни с чувството си за хумор и той умело се включва в репликите. “Дебатът беше на висотата на отчета на това правителство. Бяха ни прочетени прокламации и фактология, която не отговаря на истината, а и звучи научнофантастично - липса на проблеми, важни задачи за решаване, каквито бяха поставени - съдебна реформа, спиране на корупция и т.н.. Българите последните 9 месеца не живеят по-добре” коментира Чорбанов. Той обясни идеологията на средния пръст - през 14 век в битката при Аженкур по-малката и слабовъоръжена английска армия напредва към Париж и там се срещат със здравата армия на Франция. “Основната бойна сила на английската армия са стрелците с дълги тисови лъкове, които поразяват от по-голямо разстояние, отколкото френските арбалети. Толкова били убедени французите, че ще победят, че след битката щели да отрежат средния пръст на всеки пленен английски стрелец, за да не може повече да опъва тетивата на лъка, но англичаните разгромяват френската армия. От този момент преди всяка битка с французите англичаните вдигат високо средния си пръст, за да покажат, че са тук и са победили” разказа Чорбанов. Той подчерта, че и те по този начин - не са спечелили изборите, но са в залата, за да показват нещата на хората, които няма как да ги видят и знаят.

ИТН ли е пеницилинът на правителството?

“Вие ли, ИТН сте средния пръст - победителите и вие ли, ИТН сте пеницилинът на това правителство?” попита Беновска. Проф. Чорбанов отговори, че не са победители, но са прави в тезата си и това, което са предрекли, се е случило. Той коментира, че не е имало как преди 3 години да направят правителство, знаейки какви искания са се поставяли и все още се поставят от същите хора. “Беше ясно какъв ще е резултат от тази сглобка” каза Чорбанов. Той потвърди, че са един от пеницилините и е ясно, че бидейки опозиция нямат възможност да въздействат директно върху процесите, но за сметка на това, гражданите ще бъдат запознати с фактология и дебати по политики, които няма как да видят по телевизията, защото телевизиите показват отбрано съдържание и са изключително добре настроени към властта и винаги към тези, които са във властта. Беновска коментира, че вчера за пореден път се е показала практиката на този МС със задаването на въпроси, както по време на пресконференцията със Зеленски не е имало микрофони и се е наложило Беновска да се провиква, а вчера след “излишество” на говорене, е било обявено, че въпроси ще има само от държавните медии, след това от националните медии и накрая каквото остане, ако остане.

8 март 24-та

Беновска накара премиерите Денков и Габриел да се закълнат в България!

Николай Денков, премиер в оставка и Мария Габриел, вицепремиер и външен министър в оставка - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 8.03.2024 г.

Илиана Беновска: Привет, акад. Денков и г-жо Габриел, уважаеми министри! Хайде да внесем малко настроение в този разговор и малко политическо визионерство от по-висока класа, което би ви отивало! С този кинопреглед, който излъчихте, ме върнахте в детството на кинопрегледите по кината. Много съм щастлива обаче, че цитирате онова, което ви попитах тук тогава – как ще благословите кабинета! Каква е вашата благословия за кабинета? Питах каква е Вашата благословия за кабинета и Вие казахте – „Гърбина да ми е здрава!“!

Сега, понеже, вие, всички политици се кълнете в България и ние ви вярваме все още, искам да Ви попитам каква ще бъде сегашната Ви Клетва в България?

И нека този любезен и симпатичен господин да ме допусне до вас, за да ви подаря по една тениска, вместо „HARVARD LAW“ тениски, вече подаряваме тениски „Кълнем се в България“!

Ето, не нося нито ябълки, ябълките за после. Да видим, дали, ще ги заслужите! По една тениска, позволявате ли ми? Вие сте съвременни хора! Мисля, че това са съвременни знаци! Може ли господинът да ме допусне? Благодаря ви!

НСО: След пресконференцията!

Илиана Беновска: Не?! Това трябва да влезе в кадър! Недейте! Значи - нямахме микрофони, определяте кой, не Вие точно, кой да пита! Г-н Денков, бъдете кавалер! Ето, вижте колко е любезен! Той идва сам! Това е смел мъж! Оставете го да го видим! Не го обграждайте! Чакайте да покажем какво му подарявам! Свали си ръката! Свалете си ръката от мен, не ме опипвайте! Извинявайте, по-спокойно! Ето, заповядайте, акад. Денков! Много Ви благодаря!

Николай Денков: Благодаря!

Илиана Беновска: Г-жо Габриел, на Вас честит 8-и март!

Мария Габриел: Честит празник!

Илиана Беновска: Аз знам, че Вие се кълнете в България! Благодаря Ви за смелостта да дойдете дотук! Благодаря Ви! Успех!

Мария Габриел: Благодаря Ви, много!

Илиана Беновска: Благодаря много! Кажете ми каква е вашата клетва, моля ви, двамата, за България? Бяхте любезен да кажете – „Благословията ми е: Гърбина да ни е яка!“! А сега, във втория ешелон на това правителство, втория вагон, или както искате се изразете, какво ще надградите? Нямаме политическо визионерство в България! Благодаря!

Николай Денков: Аз съм сигурен, че г-жа Габриел ще каже нейната визия за следващите 9 месеца. Аз ще кажа това, което виждам след 9 месеца. България има политическа визия и тя е много ясна. И ние я казвахме през цялото време. България трябва да стане нормална европейска държава с високи доходи, ниско неравенство, подходяща среда за бизнеса, грижа за хората и привлекателна за инвеститори, и за българи, които искат от чужбина да се върнат у нас! Тази визия е толкова ясна и изчистена, че аз не виждам какво повече може да се обсъжда!

Но това, което се случва, и това е достатъчно ясно, ако си отворим очите за него, е, че особено в резултат на войната и свързаните с нея действия от най-различни сили, и външни, и вътрешни политически, в България се нагнетява разделение и напрежение, което се опитва да ни отклони от тази цел и тази посока! Защо? Защото „Съединението прави силата!“, а разделението ни прави слаби. Има хора, които искат, вместо да можем да работим фокусирано, стегнато, ефективно в тази посока, да развалят всичко, за да могат да дойдат на власт! Това е, което аз виждам. Както съм го формулирал, мисля, че го казах един път в Народното събрание, има политици, пак казвам и външни, и вътрешни, които казват – колкото по-лошо за България, толкова по-добре за нас! Ето това разделение и тази ефективна политика за разделяне на българското общество е най-вредното нещо, което в момента за развитието на България! Това е, което мога да кажа след моя опит от 9 месеца!

Мария Габриел: Аз ще бъда много кратка – Бранд България! Нека заедно превърнем България в запазена марка! Дълги години наша цел беше членството в ЕС и НАТО. Днес нашата национална цел е тя, България! Страна на изконни български ценности, диалог, толерантност, солидарност! Страна на таланти! Страна на невероятно разнообразие на региони! И страна, в която едно ново поколение, и в политическия, и в икономическия, и в социалния живот могат с диалог, с разбирателство, с прозрачност да карат страната да върви напред! Това е, което бих искала да видя! Благодаря!

Денковски-габриелски календар; България - не е важно да е добре, важно е Русия да е зле - Денков

Беновска отбеляза, че на акад. Денков всичко му е ясно и ИТН вероятно са едни от рушителите на политическото статукво и от това правителство, по думите на Габриел, започва летоброенето на България - досега са били важни ЕС и НАТО, но от днес България става бранд и най-важна цел. Чорбанов коментира, че летоброенето явно започва от денковски-габриелски календар и ако това правителство е национално като интереси и тяхната защита - значи нищо не сме разбрали. “Ние бихме предпочели правителството прекрасно да си върши работата, държавата да процъфтява и ние да бъдем глуха опозиция, стига хората да живеят добре. Не вярвам сред хората, които познавам, да има толкова перверзни личности, че да искат да съсипят държавата само и само да вземат властта или да се прикачат към нея. Правителството показа, че нищо национално не му е свято. Акад. Денков казва, че не е важно страната да е добре, важно е да направим така, че Русия да се чувства зле. За мен приоритет е страната и войната между Русия и Украйна не може да е причина да имаме други национални интереси, освен просперитета на страната ни във всички аспекти.

Образованието и здравеопазването

“Това, което се случва в болниците, е трагично. Свидетели сме как правителството предлага закони, които са лобистки, по отношение на лекарства, на политика, виждаме крушението на висшето образование с изземването на възможността на университетите да събират такси между 400-700 лева, които не са фактор, който ще спре младите да учат” коментира Чорбанов. Беновска отбеляза, че Бръшляновата лига отделя 100 милиона от таксите за тоалетна хартия, за сравнение с тоалетните в СУ, например. Проф. Чорбанов каза, че таксите могат да бъдат заменени със стипендии за младите, които нямат възможност и са в нужда, но при тоталното елиминиране на таксите за всички се иззема автономията на висшите училища за планираните дейности и трябва да се молят на правителството за индексиране. “Попитах на комисията по образование и наука тази седмица г-н министъра дали тези 150 милиона, които незнайно откъде намери, за да компенсира липсата на такси, явно имаме шокиращ излишък в бюджета, са по сметката на министерството на финансите, но разбира се, че не са, но обеща да ги преведе. Обеща и протонен център за лекуване на децата. Парите бяха в плана за възстновяване, оотам бяха преместени в бюджета и в крайна сметка се махнаха от бюджета 100 милиона, които не намерихме за център за лечение на онкоболни деца, но намираме 150 милиона за университетите. Спирането на таксите е незаконно, защото по закон е вписано, че за да се запише за семестър, студентът следва да си заплати таксата” коментира проф. Чорбанов.

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР