Андерсон Луис де Соуза – Деко, игра четири години в

...
Андерсон Луис де Соуза – Деко, игра четири години в
Коментари Харесай

Интервюто с Деко: Лео и Крис правят Барса и Юве фаворити в ШЛ

Андерсон Луис де Соуза – Деко, игра четири години в Барселона, в които оказа помощ на тима да излезе от лоното на посредствеността и да доближи до славата. Бившият халф на Порто, еврошампион с „ драконите”, бе закрепостен титуляр в отбора на Франк Райкаард с Роналдиньо, Ето’о, Меси, Пуйол, Иниеста и Чави. Днес, 41-годишен, е дипломат на автомобилна компания, която е от основните спонсори на Шампионската лига. Бразилецът с португалски паспорт завоюва два пъти шампионата, втория с Барса през 2006 година в Париж, и стана „ Сребърна топка 2004”.

- Какъв върви животът Ви в Порто?

- Много добре, въпреки че в този момент се връщам с огромно предпочитание и благополучие в Барселона. Роди ми се друга щерка – Оливия, преди месец и половина и ми върви. При все това съм към този момент на 41 години, а на тази възраст би трябвало да се поспра, тъй като имам шест деца и мисля, че е задоволително. А бях споделил, че ще спра с третото…

- Как виждате Барса?

- За мен е любимец на всички фронтове, тъй като има повече или по-малко тима от предишния сезон. Да, загуби Иниеста, а за мен огромният въпрос бе това – по какъв начин ще наподобява центърът на терена без Андрес, без Чави. Според мен обаче Артур се постанова и в случай че продължава в същия дух, ще реши добре казуса, който аз виждах. С Артур ентусиазмът се завръща. Той може да способства доста.

- Смятате ли, че той ще победи в Барса?

- Харесва ми и постоянно съм считал, че може да победи тук. Разполага с огромни качества и умее да форсира, да управлява играта. Този вид играчи, хора като Иниеста, Чави, Лука Модрич, Тиаго, не можеш откри елементарно. Те са доста специфични фигури, играят повече или по-малко като мен – задават темпото, управляват. Такива играчи не се появяват всеки ден.



- Не прекаляваме ли малко, като го съпоставяме с Чави?

- Мисля, че да. Никога не са ми харесвали сравненията. Чави си е Чави и Артур си е Артур. Той донесе на Барса това, от което тя се нуждаеше. Как ще му се стекат нещата обаче зависи от доста фактори, тъй като той е още млад. Трябва да се кара по-полека, тъй като Чави изстрада доста. Когато аз дойдох тук, за мен той към този момент беше приказен футболист, но извън не го ценяха задоволително. Нито него, нито Иниеста. Затова и Артур би трябвало да продължи да върви по пътя си крачка по крачка. И той го знае.

- Кои са основните любимци за трофея в ШЛ?

- За мен са Барса и Ювентус – тимовете, които имат Лионел Меси и Кристиано Роналдо. Барса има Лео и отборът е в положително положение, като се цели във всички титли, а Ювентус печели доста от наличието на Кристиано. Ливърпул също доста ми харесва с Мохамед Салах. Байерн (Мюнхен) не съм ги гледал доста, само че си остават гранд. Също и Реал Мадрид, несъмнено. Не отчислявам Мадрид, само че съгласно мен Барса и Юве са по-големите любимци този сезон. При все това аз споделях същото и предишния сезон, пък най-после завоюва Мадрид, тъй че би трябвало да се подхожда с почитание към този тим.

- Как виждате Кристиано в Юве?

- Добре го виждам, доста стимулиран.

- Липсва доста на Мадрид…

- Ще забележим. Само който не схваща от футбол е можел да си мисли, че няма да липсва на Мадрид. Това е обикновено при количеството голове и характера му като принос. Той постоянно изпъква в ШЛ и е най-хубавият футболист в цялата история на клуба. Друг е въпросът, че Мадрид може да побеждава и без него, без значение дали играе добре, или не. Но, дублирам, обикновено е да липсва там.



- Странно е обаче да не купят никого от подобаващата класа, с цел да го замести…

- Хей, не е по никакъв начин елементарно да намериш и да купиш състезател от това равнище. Аз чаках по този начин да се получи, още повече че напускането на Кристиано не бе авансово планувано, а бе плод на решение, взето най-после на сезона.

- Очаквали се го?

- Нещата си отиваха натам малко по малко. След спечелването за следващ път на ШЛ Кристиано подвигна летвата доста нависоко – и персонално за себе си, и за тима. Без да демонстрират някакъв ослепителен футбол, те завоюваха три следващи Европейски купи, четири за пет години. Миналия сезон Мадрид към този момент спря да играе суперфутбол и го показваше единствено на моменти, и то малко и единствено в ШЛ, когато изпъкваше Кристиано. Побеждаваха, но футболът им не бе непрекъснат.

- А по какъв начин виждате своя другар Меси?

- Това е футболистът, който направлява играта на Барса напред-назад и демонстрира блестящи неща. Продължава да играе с готовност и ми се коства благополучен със фамилията и децата си. За мен най-трудното е да си представиш по какъв начин един футболист може да е 10 години на това равнище. Марадона и Роналдо бяха доста добри… само че при Лео и Крис приказваме за друго нещо.



- Кой заслужава „ Златната топка”?

- Лео направи доста добър сезон, само че ранното отпадане от ШЛ и Мондиала тежи. Кристиано игра доста добре в ШЛ, като Модрич и Салах, само че не можем да забравим Мондиала, което доста ще натежи. Ще забележим.

- Как си обяснявате това, че Барса три следващи години отпада на четвъртфиналите на ШЛ?

- С това, че на Барса бе мъчно да приглася на Лео в зенита му. Чави си отпътува, Иниеста изгуби последователно физическата си кондиция, други постове не бяха подсилени, потегли си и Неймар… Ако обаче Мадрид не бе спечелил три пъти подред ШЛ, изобщо нямаше и да се отваря дума за това, тъй като Барса печелеше купата и купата в Испания. Когато аз пристигнах тук, дубълът се смяташе за Божи подарък, а през днешния ден към този момент е едно нищо. Тази група играчи подвигна летвата доста високо.

- Бихте ли погледнали с положително око на вероятно завръщане на Неймар?

- Да, за какво не?! Той си потегли, тъй като имаше освобождаваща го уговорка, а в случай че се върне, ще е поради реализирано единодушие с клуба. Не си потегли ядосан някому, не се е карал с никого. Представям си какъв брой сюрпризирани и огорчени са останали последователите, само че клаузата бе вписана в контракта от клуба и единствено ръководителите знаят за какво са показали тъкмо тази сума. Аз не виждам никаква драма. Ако Барса го вижда като значим за своето бъдеще, за какво не?! Пък и Неймар е в доста положителни връзки с всички в съблекалнята.

- Как Ви се вижда Икер Касийяс в Порто?

- Срещнах го неотдавна в един ресторант и си поговорихме. Струва ми се доста благополучен там. Футболист с голяма визитка, който напуща клуб като Мадрид, би трябвало да се любува на футбола и Икер сега се любува. Намира се в доста приветлив клуб и хората го обичат.



- Кога ще се завърнете в Барса?

- Наскоро бях дипломат на клуба в Китай. Срещнах се с президента и говорихме. Ще забележим дали в бъдеще ще създадем и още неща.
Фернандо Поло, „ Мундо Депортиво”
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР