Анализатори на големи масиви данни, работили като консултанти на предизборната

...
Анализатори на големи масиви данни, работили като консултанти на предизборната
Коментари Харесай

Консултанти на Тръмп са злоупотребили с 50 млн. профила във "Фейсбук"

Анализатори на огромни масиви данни, работили като консултанти на предизборната акция на Доналд Тръмп, са събирали без разрешение персонални данни от близо 50 милиона консуматори на " Facebook " от началото на 2014 година насам за да изработят компютърна стратегия, прогнозираща по какъв начин биха дали своят вот на президнетските избори. Анализът на държанието и желанията им е бил употребен, с цел да се изработят и способи по какъв начин да се повлияе на политическия им избор.

Това са към една трета от дейните консуматори на " Facebook " в Северна Америка и съвсем четвърт от евентуалните американски гласоподаватели.

Това оповестиха по едно и също време лондонският седмичник " Обзървър " и " Ню Йорк таймс " за " Кеймбридж аналитика " (Cambridge Analytica) и компанията-майка Strategic Communication Laboratories (SCL). Според тях става дума за най-големият пробив на забранен достъп до персонални данни в историята на " Facebook ". Компанията, притежател на най-голямата обществена мрежа, споделя, че няма пробив, а най-вероятно потребление на данни в нарушаване на изискванията за работа с тях.

" Facebook " незабавно приключи работата си с " Кеймбридж аналитика ", което значи, че и SCL не могат да купуват реклами или да имат административен достъп до страници на консуматори. Мора Хейли - основният прокурор на щата Масачузетс, стартира следствие, а английската Комисия за информацията даде начало на лична инспекция, в това число тъй като компанията има клиенти в страната.

Двете издания продължиха с изявления по абсурда и в неделя, базирайки се на някогашен чиновник на " Кеймбридж аналитика ", на документи и сътрудници на компанията.

" Използвахме " Facebook ", с цел да " ожънем " милиони профили на хората и да изградим модели, възполващи се от това какво знаем за тях и по какъв начин да събудим вътрешните им демони. Това бе основата, върху която бе построена цялата компания ", споделя пред " Обзървър " Крисофър Уайл, съосновател на " Кеймбридж аналитика ". " Аз създадох психооръжието на Стив Банън ", добавя той.

Уайл основава компанията на 24 години и тя твърди, че е изиграла и основна роля за резултата от референдума за Брекзит, работейки в интерес на съперниците на участието в Европейски Съюз.

Според " Обзървър " екипът му е основал приложението thisisyourdigitallife дружно с Александър Коган отселно от работата му въф Фокултета по логика на психиката в Университета в Кеймбридж. Сътрудинчеството сред " Кеймбридж аналитика " и компанията на Коган Global Science Research (GSR) е довело до това, че против алегорично възнаграждение стотици хиляди консуматори са приели да вземат участие в тест за личността им и са се съгласили данните им да се събират за научни цели.

Проблемът е, че приложението е събирало и данни от " приятелите " във " Facebook " на тези хора и това е основало масив от персонални профили на десетки милиони хора без тяхното познание и единодушие. Условията на " Facebook " разрешават в сходни случаи събиране на данни на обвързваните лица за възстановяване работата на приложението, само че не и теда бъдат продавани или употребявани, с цел да им се пробутва приспособена за тях реклама.

Сега от обществената мрежа споделят, че " Кеймбридж аналитика " и SCL са получавали информация за потребителите без да я изтриват по-късно и са е споделяли по забранен метод. От " Кеймбридж аналитика " упорстват, че са спазвали английските закони и едвам по-късно научили, че GSR се е сдобила по противоречив начен с данни, след което незабавно са заличили всичко, с което е пристигнало от компанията на Коган. " Не сме употребявали никаква информация от GSR като част от услугите, предоставени на предизборната акция на Донад Тръмп през 2016 година ", упорстват от " Кеймбридж аналитика ".

Според данни от Федералната изборна комисия на Съединени американски щати на " Кеймбридж аналитика " са били платени най-малко 6.2 милиона $ от акцията на Тръмп. Представител на предизбориня му екипа твърди, че данните им за гласоподавателите са идвали от управлението на Републиканската партия, а не от " Кеймбридж аналитика " и че " всеки опит да се внушава, че е употребена информация от различен източник в помощ на успеха от 2016 година са погрешни ".

На уеб страницата на " Кеймбридж аналитика " обаче написа, че " предоставихме за президентската акция на Доналд Тръмп експертиза и изводи, които му помогната да завоюва Белия дом ".

" Facebook " оповестява, че въпреки да е получила уверения от всички участници в плана, че са зализили персоналните данни, " през последните дни получаваме информация, че това не е напълно по този начин ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР