Анализът на политолога Огнян Минчев е от блога му. Дневник

...
Анализът на политолога Огнян Минчев е от блога му. Дневник
Коментари Харесай

Авторитарният поход към властта

Анализът на политолога Огнян Минчев е от блога му. " Дневник " го препечатва с разрешението на създателя.

Когато през 2009 година предупреждавахме, че масираното пазаруване на гласове, секционни комисии и систематичните злоупотреби с волята на обществено слаби и маргинализирани групи гласоподаватели е антре към авторитаризъм, позицията ни изглеждаше на доста хора като пресилена. Днес, осем години по-късно, става явно, че прогнозата е била акуратна. Все повече ежедневни събития към нас демонстрират, че българската олигархия е решена да се възползва от властническата вълна в източна Европа и в света с цел да отстрани даже формалните белези за принадлежност на българската страна към демократичните политически системи.

Години наред малцината магистрати – реформисти, борещи се за изчистване на правосъдната система от контрола на огранизираната олигархична престъпност са натикани в ъгъла на правозащитните институции, а медиите на мафията сипят непрекъснато мръсотия върху тях. Тези магистрати са малцинство не тъй като болшинството магистрати са чиновници на мафията. Те са малцинство, тъй като в основни институции на правосъдната ситема като Висш съдебен съвет /Висшия правосъден съвет/, политическото посланичество на олигархията в Народното събрание и изпълнителната власт систематично назначава себеподобни – прислуга на олигархичното задкулисие.

От доста години няма никакво значение кой е на власт

При Бойко Борисов №1 за основен прокурор бе определен Сотир Цацаров, при Орешарски всички съществени позиции във върховете на службите за сигурност и на правосъдната система бяха запълнени с дисциплиниран на олигархията и на Движение за права и свободи обслужващ личен състав. При Бойко Борисов №2 властта на основния прокурор върху цялата система на правосъдие бе циментирана. Ако при Татарчев и Филчев прокуратурата бе феод, зависещ единствено на Господ, през днешния ден с сходен забележителен статут под сянката на основния прокурор се употребява цялото правосъдие. Опитът на някогашния правосъден министър Христо Иванов и други политически фигури като Радан Кънев да прокарат през болшинството в Народното събрание рационално разграничаване сред държавно обвиняване – прокуратура и самостоятелен съд приключи с проваляне – нанесено персонално от премиера Борисов и неговата неофициална коалиция на поддръжка в прокуратурата, Сарая, задкулисието и послушното им политическо болшинство.

При Бойко Борисов №3 не престават издевателствата над тези политически фигури и магистрати, които отхвърлят да припознаят статуквото като " реформирана правосъдна система ". Мафията и нейните медии трескаво се пробват да се освободят от една своя " огромна неточност " – избора на Лозан Панов за ръководител на Върховен касационен съд. Натискът върху този човек доближи най-гнусните измерения на заплашване и изнудване от комунистическите времена – срамната спекулация с болтовете.

Предстои избор на нов Висш съдебен съвет, където болшинството в Народното събрание ще се опита да образува още по-безгръбначно болшинство в управителния орган на системата за правораздаване. Изборът на съдиите за техни представители във Висш съдебен съвет бе посрещнат с глухо ръмжене. На тези непослушни съдии би трябвало да се даде урок – да не ритат против ръжена на властта, против единната, неделима власт на олигархичната мафия в България. Речено – сторено. Мнозинството на ГЕРБ вкара в Народното събрание план за смяна на правосъдния закон. Независимите организации на магистратите към този момент няма да могат да употребяват финансиране от интернационалните източници за своите планове, образования и други начинания. За да се подсигурява тяхната " самостоятелност ".

Цинизмът на законодателя ГЕРБ е неограничен

– тъй като за трите си мандата в ръководството ГЕРБ не си е мръднал пръста да ограничи финансирането на цялата голяма кохорта от лобисти на Газпром и другите съветски енергийни олигополи, финансирането на цялата пета колона, водеща хибридна война против България, и на цялата медийна машина, подхранвана с безотчетни средства на българската мафия (на която би трябвало да спрем да викаме КОЙ и да стартираме поименно). Това финансиране е напълно незаконно и безотчетно – това са чистопробни рушвети в кеш. Виж, откритото, в единодушие със законите на страната финансиране от интернационалните източници основава " взаимозависимост " на магистратите.

Ударът на олигархичното парламентарно болшинство отпред с ГЕРБ е ориентиран на първо място към фондация " Америка за България ", единствено тъй като нейните решения за финансиране на организации и планове са изцяло самостоятелни от властта и изцяло подчинени на обществено оповестени правила и правила. Олигархичното болшинство отпред с ГЕРБ в Народното събрание ще допусне " изключения " в закона за прекратяване финансите на организациите на магистратите във връзка с " европейското финансиране " – т.е. на тези европейски фондове, които и без друго се раздават от държавното управление единствено на " наши хора ".

Ако мине номерът с отрязването на самостоятелните организации на магистрати от интернационално финансиране, идната стъпка ще бъде ампутиране на целия неправителствен бранш от правото да работи на интернационалния пазар на неправителствените действия. ГЕРБ и олигархията имат ярък образец за сходна стъпка – репресивните закони на режима на Путин, които и някои други като унгарския министър председател Орбан се пробват да имитират.

Бойко Борисов явно се готви да се подреди в тази компания

Когато публичното мнение бъде лишено от инструментите на своето въздействие, монополната власт на олигархията ще стане непоклатима. Първо лишиха огромна част от българите от право на глас – с пазаруване на гласове, с административен напън и с нахален корпоративно-мутренски надзор върху волята на елементарните хора. След това монополизираха медиите в прес-група " Мама и уличник " – в този момент се пробват да завършват медийния монопол с дефинитивно завладяване на националните ТВ канали. Подчиниха съвсем напълно правораздаването. Следващата стъпка е да накарат неправителствения бранш да се моли за пари на Делян Пеевски и Бойко Борисов. И да работи по " верни " планове.

Какво остава от тук нататък?

Вчера ни беше обявено – да се разкарат синдикатите тъй като пречат на онеправдания бизнес. В една страна, където налозите са 10 на 100, където междинната заплата е най-ниска в Европа – и освен в Европа, където няма проблем да наемеш незаконно служащи, които да срутят една постройка върху себе си – с цел да е по-евтино на сайбията В тази страна към момента се осмеляват да пречат синдикатите. А служащите са нагли – желаят и да им плащаш откакто са работили. Ех, не му е елементарно на милиционерския бизнес – сложни са изискванията за оцеляването му

Разпасаното държание на българската милиционерска олигархия – във всички негови измерения, частично изброени нагоре – води до

нова вълна на всеобща безнравственост и безотговорност в обществото

Като гледат какво се случва на върха, дребни и едри мутри още веднъж излизат на улицата и безчинстват – постоянно изцяло безнаказано. Ако един народен представител може пет години да рекетира бизнеса в личния си град от името на " началството " (аферата " Суджук " ), за какво сравнима с неговия мащаб мутра да не може да бие, да граби и да законодателства към себе си? Защо в случай че върхът на мафията може да открадне четири милиарда от една банка, бандитите надолу по йерархията да се въздържат да вземат " своето си " – съгласно ранга, юмручната мощ и отбраната, оказвана зад паравана на институциите?

Българското общество е изключително уязвимо от авторитаризъм

То получи своята независимост още веднъж безплатно през 1989 година като разследване на един международен " вятър на смяната ". Затова мнозина не умеят да ценят свободата си и са подвластни на внушения, опиращи до едно и също – богатството на " мощната ръка ". Нека бъде ясно, тази мощна ръка е ръката на насилници. Тя носи беднотия, унижения и послушание на една безскрупулна олигархия на власт.

Свободата, която към момента притежаваме, изисква отбрана

– всеки ден и от всеки един от нас. Днес живеем в ера, в която даже и принадлежността ни към обединена Европа може да не се окаже задоволителна с цел да спре наглите със сопата – тояга, която размахват против всички и всичко, което не им е по усета.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР