Анализът е препубликуван от През 2022 г. България отчете най-големия

...
Анализът е препубликуван от През 2022 г. България отчете най-големия
Коментари Харесай

Червена лампа. Виждат ли партиите истинските проблеми в здравеопазването

Анализът е препубликуван от

През 2022 година България регистрира най-големия спад в предстоящата дълготрайност на живота от всички страни в Европейски Съюз, като резултат от неприятното ръководство на епидемията от COVID-19 и на здравната система въобще.

Комбинацията от отиваща си пандемия и невиждана по мащаба си бежанска вълна извади на повърхността сериозните проблеми на достъпа до здравни услуги в страната - финансови и георграфски ограничавания в достъпа, цели групи експерти, намаляващи като брой и застаряващи като възраст, липса на профилактика, предварителна защита и ранна диагностика на фона на свръххоспитализиране.

В същото време опазването на здравето зае основно място в Плана за възобновяване и резистентност, и предначерта политически задания в спасяването с хеликоптери, педиатрията, онкологията, мозъчно-съдовите болести.

Теоретично, в реда на нещата е да чакаме целите на политическите сили, които се състезават за идващия парламент, да регистрират тези рецесии и цели.

На процедура обаче с всеки идващ избор в последните две години от ден на ден избледняват уговорките по съответни проблеми, и все по-голям дял от посланията в акцията заема политическото опълчване.

След имунизациите против COVID-19, които бяха тематика на борба през 2021 година и Националната детска болница, която беше приоритет (на хартия) на практика за всички през 2022, съответни проблеми на опазването на здравето, които да заемат значимо място в общественото говорене на партиите преди изборите през април 2023 година сякаш няма.

Дълго отлагани проблеми

В частта си за опазване на здравето, Националният проект за възобновяване и резистентност (НПВУ) планува приемането на огромен брой стратегически документи и провеждането на избрани промени, с които са обвързани заплащанията по съответните планове. България закъснява с множеството от тях, което прави невероятно за прогнозиране каква част ще се осъществят в действителност.

 Вашето здраве е във вашите ръцеС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

Освен това, отвън видимо безспорни планове като здравната авиация, основаването на по-добри условия за специализиращите лекари и съответна профилактика и предварителна защита на онкологичните болести, проектът слага и някои тематики, чиято конкретика мощно ще зависи от политическата обстановка в идващите месеци. Например въвеждането на по-качествено здравно обучение в учебните заведения.

Служебното здравно министерство съумя да придвижи част от започнатите от последния постоянен кабинет стратегически документи, измежду тях Национална здравна тактика и Национална карта на дълготрайните потребности от здравни услуги, които вместо да следват една от друга, на процедура в огромна част се припокриват. И двата документа залагат амбициозни проекти за развиване на приоритизираните в Плана за възобновяване сфери.

В същото време от плахия, само че въпреки всичко разполагаем количествен разбор на здравната инфраструктура излиза наяве, че обновяването на апаратурата за лекуване на онкоболни да вземем за пример не е чак толкоз необходимо, колкото по-неатрактивни и дългогодишно неглижирани въпроси.

Един от тях е растящият дефицит на общопрактикуващи лекари. Хората в 9 града и 3882 села или над 800 000 души нямат достъп до персонален доктор в обитаемото си място - нито работещ там непрекъснато, нито даже подобен, който да го посещава понякога по открит график. Очаква се тази статистика да се утежнява, тъй като междинната възраст на персоналните лекари в страната е 58-59 години, а 25% от работещите към този момент са в пенсионна възраст.

В най-малките регионални центрове - Добрич, Видин, Ямбол - липсва и задоволителен потенциал на болничната помощ, макар че в народен мащаб лечебни заведения има в остатък - на национално равнище има над 13 400 болнични кревати допълнително от нужното. Проблемът е още веднъж в разпределението - на този декор не доближават близо 3000 кревати за долекуване и над 500 - за психиатрично лекуване.

 Здраве, мощ и животС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

Парадоксално, във връзка с достъпа до болнична грижа за деца, София-град е единствената област в страната, в която липсват задоволително педиатрични болнични кревати, въпреки че е център за даване на високоспециализирани болнични услуги за деца от цялата страна.

Това, несъмнено, надалеч не изчерпва картината на несъответствията в българското опазване на здравето, само че е ярка алена лампа, че време за очакване да минат следващите избори и да се стигне до политическа непоклатимост просто няма.

Какво оферират партиите

Новосформираната коалиция " Продължаваме промяната - Демократична България " показа общата си предизборна стратегия на 14 март.

По отношение на финансирането, обединението планува структурни промени в НЗОК, само че не и демонополизацията ѝ. Пред скоби са извадени майчиното и детското здраве, за подобряването на които са написани съответни ограничения - разширение на достъпа до здравни грижи за здравно неосигурени бременни дами и разширение на достъпа до високоспециализираните проучвания по време на бременността за всички бъдещи майки.

В целите за възстановяване на детското здраве попадат още увеличението на безплатните дентални грижи за деца, както и увеличението на финансирането и облекчаването на процедурите за лекуване на тежко заболели деца и деца с редки болести съгласно най-хубавата допустима грижа, в това число и в чужбина. И несъмнено, национална детска болница, само че след разбор на потребностите на детското опазване на здравето.

 Храна, здраве и щастиеС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

Подробно внимание се обръща на кадровата политика в опазването на здравето с акцент върху основаване на по-справедлива и мотивираща работна среда - предлага се съотношението сред най-ниските и най-високите хонорари в лечебните заведения да не може да надвишава 1:20, да се вкарат механизми за заслужено образуване на възнагражденията на медицинските сестри, както и страната да развива интензивно специалностите парамедик и лекарски помощник, инвестирайки с изключение на в образованието на такива фрагменти, също и в основаването на съответни пълномощия и място за тях в здравната система - да вземем за пример в незабавната помощ.

Другата водеща в социологическите прогнози коалиция ГЕРБ-СДС не е трансформирала предизборните си цели в опазването на здравето от предходния избор.

По отношение на детското здраве обединението се концентрира върху нови стратегии за скрининг и профилактика, безвъзмездни медикаменти за децата до 14 години и основаването на четири детски лечебни заведения в страната, една от които - национална. Програмата единствена извежда в обособена точка развиването на здравното обучение.

Недостигът на здравна грижа в избрани райони на страната ГЕРБ-СДС планува да реши с ограничения за поощряване на трудовата подвижност на лекари и сестри и основаването на нарочни мобилни екипи към регионалните и университетските лечебни заведения. Мерките за развиване на фрагментите в опазването на здравето са фокусирани в промени на регламента за специализации, които да улеснят специализантите да работят в по-малки лечебни заведения, както и в повишение на възнагражденията до 3 междинни работни заплати за лекарите и 2 междинни работни заплати за сестрите.

В незабавната помощ се предлага рационализация на инфраструктура и съоръжение. Част от дилемите, заложени в Плана за възобновяване, са пренесени непосредствено в предизборните задължения на ГЕРБ-СДС. Сред тях е концепцията за основаване на национална мегаструктура, която да дава отговор за всички скринингови стратегии, разкриването на строук-центрове (центрове за лекуване на мозъчни инсулти) и други

" Възраждане " не разпознава опазването на здравето като предпочитана област и то липсва от нейните " цели и стратегия ".

Движение за права и свободи въобще не е разгласило подробна стратегия, а обрисува 5 съществени целта, измежду които здравето също не попада. Един от тях обаче е гарантирането на финансирането по Плана за възобновяване, което допуска, че заложените в проекта цели в областта на опазването на здравето ще бъдат припознати от придвижването.

Сред целите на Българска социалистическа партия в опазването на здравето има леви хрумвания, предвиждащи повече страна в ръководството на системата - да вземем за пример централизирани доставки на медикаменти, унищожаване на статута на търговски сдружения на лечебните заведения и основаване на " предпазени " такива.

 Здраве от аптеката на ГосподС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

Има и някои неразбираеми планове, да вземем за пример " безвъзмездни целеви стипендии " за специализанти, " обезпечаване на работно място в здравната система на страната " или " почтено възнаграждение ". Българска социалистическа партия припознава като своя водеща задача също премахването на възрастовите ограничавания за финансиране на " ин-витро " процедури и опцията от Центъра за асистирана репродукция да се финансират процедури с донорски материал.

Общи проблеми и общи решения

Общият взор върху стратегиите сочи, че в случай че заложените на хартия цели се пренесат фактически в работата на идващия парламент, той би могъл да откри консенсус за решение на някои основни проблеми на опазването на здравето.

Дигитализацията на административния развой да вземем за пример намира място в множеството предизборни платформи. Отчетен е също кадровият проблем, въпреки предложенията за решаването му да са разнородни. Повечето партии също по този начин са обърнали внимание и на влошаващия се достъп до медикаменти.

Като част от тези решения и редом с тях, би трябвало да се приготвят и всички промени, заложени в Плана за възобновяване и резистентност, за чиято реализация остава напълно малко време.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР