Анализът е препубликуван от .Операция UNIFIER датира от вече доста

...
Анализът е препубликуван от .Операция UNIFIER датира от вече доста
Коментари Харесай

Укрепването на перифериите. Как Европа се готви за новия нестабилен свят

Анализът е препубликуван от " ".

Операция UNIFIER датира от към този момент много далечната 2015 година и е основана от канадското държавно управление по молба на Украйна. Тя се реализира от канадските военни сили и обгръща разнообразни типове военна подготовка и подсилване на потенциала и качествата на украинската войска и система за сигурност. Към момента нейната дълготрайност е до март 2025 година.

Обучените са 35 000 души в области като бойни тактики и " напреднали военни качества ", като все по-голяма част от тях са сега членове на фронтови структури. Променени са и системата и наличието на военно образование и ръководство. Между 2019 и 2022 година, канадците поемат управлението на многонационалното координационно звено за военна поддръжка, в което вземат участие Дания, Литва, Полша, Словакия, Швеция, Англия и Съединени американски щати.

Канада влага няколкостотин милиона $ и през две други стратегии, които включват въоръжение, промени в полицейските служби и други институции в цялостната система за сигурност на Украйна.

В още по-голям мащаб е интензивността на Съединени американски щати. Между 2014 година и съветската инвазия през февруари 2022 година Съединените щати са вложили съвсем 3 милиарда $ за поддръжка по разнообразни линии: образование, логистика, замяна на оръжие, разследваща информация, стратегическа подготовка и други. Към този лист може да бъде добавена поддръжката на десетки страни и интернационалните организации. Макар и насочени към въпросите на защитата и сигурността, тези продължителни старания имат надалеч по-широк и малко предстоящ резултат.

Украйна става част от Запада

 Портите на Европа. История на УкрайнаС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка
Руската война против Украйна носи двоен абсурд. Москва дефинитивно завърши въпроса за укрепването на украинската нация, само че паралелно с това и де факто започва процеса на member state-building. Независимо от времевата рамка и окончателната форма, Украйна е към този момент в ново политическо поле - това на цялостна интеграция към западния свят. Нещо повече, тази динамичност не е просто посока на придвижване, а все по-плътна институционална и нормативна действителност.

Извън подозрение е, че формалното участие в Европейски Съюз и НАТО е надалеч във времето, остава обект на доста и разнообразни отзиви и позиции и занапред ще придобива ясни очертания. Но все по-очевидно е стартирането и действието на интеграционната триада от изменящите се правила, институции и хора.

От 2016 година насам Украйна и НАТО ползват " comprehensive assistance package ", който има голям брой детайли и към този момент се трансформира структурно и дълготрайно. Например, взаимната работна група за отбранителна промяна реализира стратегии за езиково образование, подготовка на междинния и висшия боен ешелон, както и за присъединяване в мироопазващи задачи.

Европейски Съюз също образова над 30 000 украински военни сега. Всъщност, отблъскването на съветската експанзия от страна на Украйна изисква не просто поредност от актове на военна поддръжка, а пренареждане на цялата система за сигурност и защита в нейни основни аспекти: структури, тактики, въоръжение, невоенни активи и така нататък Точно това се случва сега, освен това с невиждана скорост.

Подобна динамичност има от 2017 година и във връзка с Европейски Съюз, който подписа съглашение за асоцииране с Украйна. След оповестяването на страната за претендент за участие през юни 2022 година, този развой на интеграция се форсира. Сигурният голям план по следвоенно възобновяване в допълнение ще разшири и вкорени тези промени. Цялата тази промяна има страничния резултат на дълготрайно подсилване на забележителна част от източната външна страна на Европа.

Новата роля на Гърция

 Писма до УкрайнаС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка
Много по-малко коментирано е укрепването на югоизточната външна страна на Европа, най-много през протичащото се в Гърция. Няколко са факторите за този развой. Завръщането на власт на дясната партия " Нова народна власт " сигурно бе основно и сложи точка на извънредно лявото ръководство на " Сириза ", изпълнено с външнополитически жестове към Русия и Китай. От 2019 година насам, " Нова народна власт " направи внезапен завой към Запада и непрестанно възвръща позициите на страната.

Извън подозрение е, че сериозното преиграване на Реджеп Ердоган с неговата нападателна балансираща политика бе различен основен фактор. Турският президент не просто " пренаправи " личната си страна и я отдалечи от западните политически, стопански и икономически модели, само че я трансформира в непредвидим и нерешителен състезател, на който не могат повече да бъдат поверени напълно виновните геополитически задания от времето на Студената война.

Процесът се форсира, когато Вашингтон се убеди в нуждата от преразпределение на активи и отговорности в границите на районната сигурност. Това се формализира в разширения двустранен контракт за съдействие по въпросите на защитата с Атина, който съществува от 1990 година, само че вместо годишно, неотдавна бе продължен за пет години.

Ползваните от Съединени американски щати военни бази нарастват от една на четири. Непосредствен образец за укрепването на тази външна страна е развиването на региона на град Александруполис. Там сме очевидци на построяването на нови хоризонтални и отвесни връзки, които го трансформират в инфраструктурен и енергиен хъб и основна точка в региона на сигурността.

Укрепването на европейските периферии е очевидно и при още няколко направления на развиване. Една от тях е непрекъснато възходящия брой западни, многонационални планове за разнообразни типове инфраструктура и сила по линията юг - север. Например, явен е опитът да се укрепи пристанищната инфраструктура по външните граници на Европейски Съюз и НАТО откакто тя от най-малко десетилетие е обект на непрекъснат интерес от страна на Китай.

Новите огромни планове

Например, капиталовият фонд на самодейността " Три морета " закупи дял от пристанище Бургас, в немалка степен с сходна мотивация. Тази логичност на ангажимент в този момент се разгръща и към Грузия, където европейски институции и компании започнаха атака за позициониране в плановете за възобновяване на пристанището в Поти и разширение и възстановяване на това в Анаклия.

Успоредно с тази наклонност върви и разширението на хоризонтални диверсифициращи инфраструктури. Например, ускорена е работата по йонийско-адриатическата газопреносна тръба, която свързва Албания, Черна гора, Хърватия и Босна и Херцеговина.

Набират скорост и по-малко амбициозни хоризонтални планове като този на Linden Energy Ltd., който цели доставка и транспорт на газ сред Албания, Северна Македония, Косово и България. В рамките на самодейността " Три морета " пък е развиването на железопътната връзка сред Констанца на Черно море и Гданск на Балтийско море. Газовите връзки през България в северна посока най-сетне станаха вероятни и този отвесен кулоар има възходящо значение.

Макар и малко по-бавно и неравномерно, тази наклонност на подсилване е забележима и по южните периферии на Европа. НАТО уголемява наличието си в Адриатическо и Егейско море с повече качества и възстановяване на военно-транспортната инфраструктура. Предотвратени бяха опити на Китай да стъпи на пристанища в страни, членове на Алианса, като Черна гора и Хърватия, а в Албания се вършат нови военни вложения.

Правителството на " Нова народна власт " в Гърция мощно охлади китайските упоритости и сложи ясни маркери след другарската политика по отношение на Пекин на крайно-лявата " Сириза ". Изгражда се нова енергийна инфраструктура, най-много от LNG терминали и интерконекторни връзки, които получават своята отбрана.

 Пътувания из Украйна и РусияС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

Италия и Гърция са много по-подготвени за вълните от незаконна имиграция, а гръцката гранична стена докара до съществено понижаване на потоците. Без доста звук се прекатурва цялата ултралиберална идея за ръководство на тези процеси, усъвършенствани са връзките с страните на генезис на мигранти, последователно се основава нова европейска система за по-бързо връщане и така нататък Средствата за " Фронтекс " непрестанно се усилват, осезаемо е и втвърдяването на нейния метод. Европейски Съюз пък приспособява тактиката си за морска сигурност в няколко направления, а наличието на Съединени американски щати по линията на южните периферии е все по-осезаемо.

Цялата тази палитра от начинания и политики маркира дълготраен развой. Европа обръща базовия си метод към своите граници и сигурност, ясно обрисува своето пространство и втвърдява политиките и инструментите, с които го прави.

Ултралибералните режими на вложения и достъп отстъпват място на изграждаща се система от отбрани и предварителна защита. Промените се случват паралелно по няколко линии, минават през разнообразни институции, постоянно с несинхронизирани графици и неравномерна политическа воля и успеваемост.

Презумцията за отворени порти обаче напуща полето на политиката, законите и институциите. Европа ще би трябвало да се помири с известната загуба на сексапил и доброжелателност измежду мнозина. Но " остарелият континент " прекомерно дълго не намираше точния баланс и остана прекомерно уязвим за продължителни интервали от време. Това в този момент се трансформира, просто новият нерешителен свят към този момент не може да бъде пренебрегнат.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР