Анализ на ВВССлед няколко седмици „мащабно настъпление в Донбас“ руската

...
Анализ на ВВССлед няколко седмици „мащабно настъпление в Донбас“ руската
Коментари Харесай

Времето вече работи против руснаците: Свършва им техниката, нямат съвременни ракети

Анализ на Военновъздушни сили

След няколко седмици „ огромно нахлуване в Донбас “ съветската войска не съумя да реализира обилни триумфи и съумя да завладява единствено град Попасная в Луганска област, освен това едвам откакто градът беше на практика напълно опустошен. Руските управляващи настояват, че тяхната „ специфична интервенция “ върви по проект, само че западните специалисти считат, че акцията на Кремъл в Украйна може да приключи с проваляне.
Директорът на полският изчерпателен център Rochan Конрад Музика разяснява, че съветската войска губи в Донбас прекалено много военнослужещи и техника, които и е все по-трудно да замества.
„ При сегашната обстановка Русия я чака или проваляне или всеобща готовност. Не мисля, че има промеждутъчен вид “, счита Музика.
Преди 9 май някои специалисти допускаха, че Путин може да се възползва от Деня на успеха, с цел да разгласи война на Украйна и (или) да организира всеобща готовност, която би разрешила да притегли в армията обилни попълнения.
Но това по този начин и не се случи, а съветските управляващи, по данни на Военновъздушни сили, са почнали да организират частична „ скрита готовност “, пробвайки се да призоват в армията резервисти.

В изявление за Ройтерс шефът на съветските проучвания в института CNA в Арлингтън Майкъл Кофман прави оценка възможностите на Русия за превземе цялата територия на Донбас по този начин:

" Аз имам доста огромни подозрения по отношение на тази вероятност. Руските сили са отслабени, а техният честен дух в забележителна степен е подкопан. Офицерите не горят от предпочитание да не престават опитите за нахлуване, а съветското политическо управление като цяло, съдейки по всичко, не бърза, даже когато вероятността е тяхното стратегическо проваляне “, счита той.

Какво се случва на фронта

В последния доклад на авторитетния американски Институт за проучване на войната (ISW) се споделя, че Русия се пробва да сътвори видимост на боен триумф за сметка на изказванията за цялостното завладяване на Мариупол (на фона на предаването в плен на последните бранители на " Азовстал " ), а също по този начин да приготви нахлуване против Северодонецк.
Оценявайки съветското нахлуване в Луганска област американски специалисти пишат, че армията на Русия има желание да вземе под надзор пътищата, водещи към Лисичанск и Бахмут, и реализира единствено незначителни триумфи.
Като се базира на данни на украинския Генерален щаб, ISW написа, че съветската войска се пробва да попълни подразделенията си и да натрупва запаси за по нататъшно настъпления против Славянск в Донецка област. По оценка на специалистите от Института, на 17 май съветските войски са създали няколко несполучливи опита да се придвижат към този град. При това са съумели да реализират единствено стеснен триумф в региона на Лиман.
Всичко това се случва на фона на контранастъплението на украинските въоръжени сили в Харковска област, където армията на Русия продължава да отстъпва към границата. По данни на ръководителя на харковската регионална администрация Олег Синегубов, руснаците се пробват да се опълчват на украинското контранастъпление по направлението на град Волчанск - значим транспортен възел, който се намира на към 90 километра от Харков.
При това, по данни на ISW, украинската войска продължава да държи под надзор вероятните пътища за доставяне на съветската войска от Изюм към Волчанск. Според сведения на Пентагона, Русия, евентуално, продължава да удържа позиции наоколо до Харков, в частност, някои обитаеми пунктове по продължение на пътя към Белгород.
Експертите на ISW предвиждат, че съветските войски ще завършат отстъплението от Харков, само че ще се опитат да удържат Волчанск, с цел да защитят линиите за доставяне на своята военна формация, настояща в Донбас.
„ Не е ясно дали ще съумеят “, пишат от ISW.
„ Руснаците не престават опитите да обкръжат Северодонецк и Лисичанск най-малко от юг, в опит да пресечен последното шосе, съединяващо Северодонецк-Лисичанск с останалата територия на Украйна, считат в ISW.

Сражението ще бъде дълго и тежко

Според Музика, Русия е била принудена да пренасочи напъните си на изток, откакто не е съумяла да реализира триумфи в първичното направление.
" Те не съумяха да напреднат от Изюм, по тази причина се насочиха към Северодонецк и Лиман, може би за да опитат да обкръжат украинските войски към тези градове. Дали ще се случи в реалност, това е напълно различен въпрос “, споделя специалистът.
Специалистите не считат, че Украйна ще успее да повтори в Донбас своето релативно бързо нахлуване в Харковска област: край Луганск и Донецк съветските войски са доста повече.
„ Сражението ще бъде тежко. И то ще бъде освен тежко, само че и дълго. Руските войски не съумяха да реализират триумф в нахлуване, само че в това време те не бягат и не се предават незабавно “, предвижда Кофман.

Важна роля за вероятните триумфи на украинската войска може да изиграе тежкото въоръжение, което Украйна получава от западните си съдружници. В частност, в Киев с огромно неспокойствие чакат далекобойната и високоточна артилерия, като американските гаубици M777.
" Украинците стартират да надвиват над руснаците в далекобойната пукотевица “, счита Музика.
Според него, това значи, че те ще могат да работят без опасност от контрабатарейния огън от съветска страна.
" Руснаците към момента имат общо артилерийско предимство от позиция на количеството, само че не съм сигурен, че същото може да се каже за качеството. Това е артилерийска война “, прибавя специалистът.

Стратегията на " корозията "

Авторитетният боен специалист, австралийският военачалник в оставка Мик Райън в своя " Туитър " прави оценка правилата, по които работи украинската войска и, които, съгласно него, разрешават сполучливо да отрази натиска на превъзхождащия я по бройка съперник.
Райън разказва тактиката на Украйна като правилото на " корозията ", или " разяждането ", според който Киев непрекъснато бие по най-слабото място на Москва и дейно употребява личните си сили, с цел да забави врага.
По думите му, украинските войски са съсредоточили своите офанзиви върху най-слабите страни на всяка войска: връзките, логистиката, тила, пътищата за доставяне, артилерията и командните пунктове.
„ По време на борбата за Киев Украйна съумя да спре Русия, доколкото проникна в тила и отчасти унищожи логистичната и поддръжка. Те съумяха да унищожат северния поход на Русия от вътрешната страна и я принудиха да напусне страната “, счита Райън.
Подобна тактика Киев приложи и по време на акцията на изток, подлагайки на непрекъснати офанзиви съветската логистика, въпреки че този път Москва действаше доста по-предпазливо.
При това моралът на съветските войски е прояден поради провалите на бойното поле, проблемите със снабдяването и отстъпленията под натиска на Киев и Харков. За моралното нахлуване на украинците оказва помощ и сполучливата украинска акция в обществените мрежи, която показва провалянето на Русия “, разяснява военният специалист.
Неотдавнашното прекосяване през река Северский Донец, което се трансформира в призрачен сън за съветските войски, сподели, че командването на Путин се оправя зле с оценката на рисковете на военната интервенция.
" Така наподобява войната на XXI век. Украинците демонстрираха, че са майстори. Всяка страна със междинен размер и лимитирани запаси има какво да научи от тях ", написа Мик Райън.

" Всичко върви по проект "

Независимо от отсъствието на военни триумфи, представителите на съветското управление упорстват, че армията на Русия извършва поставените пред нея задания, а министерството на защитата всекидневно оповестява за унищожаването на многочислени украински военни цели.
" Съвсем наскоро президентът разгласи, че всичко върви по проект “, сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков.
„ Всичко е по проект, всичко е задоволително дейно. Вие виждате триумфите на нашите военни, вие виждате героизма, който демонстрират нашите войни, по тази причина няма никакво подозрение в това, че всички сложени цели ще бъдат реализирани. Няма ", повтори той.
Що се отнася до вероятността на цялата военна акция на Русия в Украйна, то Кофман допуска, че Кремъл готви изпращането на попълнения, само че организирането им по никакъв начин няма да е просто.
" Съвършено явно е, че те ще се опитат по някакъв метод да призоват в армията хора с предходен опит във военната работа. Но към този момент, по това, което виждам, Путин просто отсрочва, до момента в който обстановката в съветската войска става все по-лоша. Засега всичко наподобява като последното нахлуване на съветската войска ", прави умозаключение специалистът.
" Времето сигурно работи срещу руснаците. Свършва им техниката, изключително актуалните ракети. А украинците стават все по-силни с всеки минал ден ", предвижда и шефът на английския проучвателен център Royal United Services Institute (RUSI) Нил Мелвин.

Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР