Анализ на проф. Евгений Дайнов:През пролетта на 2019 година се

...
Анализ на проф. Евгений Дайнов:През пролетта на 2019 година се
Коментари Харесай

Правителството може да изкара и пълен мандат. Стига да иска.

Анализ на проф. Евгений Дайнов:

През пролетта на 2019 година се забавлявах да диспутирам със социолози по тематиката " Колко още ще ръководи Борисов? ". Бях огледал обстановката в страната благодарение на качествени способи и бях схванал, че след тогавашния си мандат Борисов в никакъв случай повече няма да ръководи. Гръбнакът на ГЕРБ в страната бе строшен. Въвлечените в разногласието социолози, боравещи с количествени способи, опонираха: " Борисов ще ръководи още тъкмо толкоз, колкото той самият изиска ".

Правителствто може да изкара и пълен мандат

Сега, в лятото на 2023 година, желая да предизвиквам с ново умозаключение: " Сегашното държавно управление може да ръководи и цялостен мандат, в случай че изиска ". С това, несъмнено, още веднъж влизам в спор с анализаторския мейнстрийм, съгласно който държавното управление е от ден до пладне.

Самият факт, че тъкмо това държавно управление въобще съществува, формирано с втори мандат и без съдружна сделка, демонстрира, че то стъпва на политическа база, която е доста по-здрава, в сравнение с наподобява на пръв взор.

" Политическа "  в случая ще рече: отнасяща се до метода, по който (и задачите, съгласно които) хората разпределят властта между тях. Тук следим фактори както справедливи (т.е. независещи от това, харесват ли се някому или не), по този начин и субективни, т.е. опиращи до обособени хора, техните планове, щения и качества.

Обективните фактори произтичат от коренната, качествената смяна в политическата (т.е. на властта) настройка както по света, по този начин и у нас в последните почти две години. Още преди началото на войната беше ясно, че свърши времето на провинциални тартори като Берлускони, Борисов, Орбан, Вучич, Тръмп и сходни. На европейската и натовска сцена, търпението на главните играчи към сходни палячовци се изчерпа. Вътре в съответните страни (по-слабо в Унгария и Сърбия, по-видимо в България и Италия) обществата последователно изтрезняваха от детинския си екстаз от " мощните мъже ".

ГЕРБ и Движение за права и свободи бързо се ориентираха в обстановката

После върху всичко това се стовари войната на Русия против Украйна. Тя внезапно ускори нетърпимостта към всяко държание, отклоняващо се от справедливостта и отиващо към корупцията и към обвързваните с нея прокремълски и антидемократични позиции. Накратко: номерата на Бойко Борисов и нему сходните, които минаваха докъм 2020-2021 година, към този момент нямаше по какъв начин да минат. Нещо повече: по линия на " Магнитски "  те започнаха да бъдат наказвани.

В тази радикално изменена политическа конюнктура започнаха следизборните договаряния за държавно управление на България. Именно ситуацията оказа помощ да бъдат обрисувани единствените две вероятни други възможности. Първата и най-очевидна бе обединението " Гешев-Магнитски-хартиена бюлетина ". Тя не се случи, тъй като бе прекомерно " чиста "  - прекалено ясно отчленяваше обречените жители на умиращото минало (ГЕРБ-ДПС-БСП-ИТН) от силите на бъдещето, в лицето на ПП-ДБ. Тази несъразмерна изясненост не бе преференциална най-много за по-умните участници - ГЕРБ и Движение за права и свободи. Те отрано схванаха, че не желаят да се окажат в ситуацията на опърпани експонати в някакъв политически зоопарк, посочени с пръст от развеселени гости.

Против обединението работеше и променилото се публично въодушевление по света и у нас. Въпреки хипотетичното премиерстване на Мария Габриел, тази коалиция на секундата би изпаднала в изолираност както в Европейски Съюз, по този начин и в НАТО. Вътре в страната, митингите бяха обезпечени, да не приказваме за всеобщата социална гадност от това, че продължаваме да бъдем ръководени от напълно компрометирани представители на ерата на " дивия Изток ".

В последна сметка обединението с първия мандат бе провалена от изгубването на съставния елемент " Гешев ". ГЕРБ и Движение за права и свободи явно бяха решили да " сготвят "  тогавашния основен прокурор, а Габриел даже заплаши, че като стане министър председател, публично ще му изиска главата. " Отстрелването " на Иван Гешев не съответства инцидентно с останалите процеси. Опитът за неговото събаряне и стремително заменяне със Сарафов бе явен артикул на ежби и пропуквания в самия връх на властващата олигархия, които на собствен ред бяха неизбежно разследване от към този момент посочените промени в политическата конюнктура, вътрешна и външна.

Тъй или инак, Българска социалистическа партия реши да остане прикачена по-скоро към Гешев, в сравнение с към групата " Магнитски-хартиена бюлетина "  и отхвърли присъединяване в държавното управление, проваляйки го. С това направи голяма услуга на по-умните от нея ГЕРБ и Движение за права и свободи, които с очевидно облекчение се отхвърлиха от ръководство с първия мандат и се запретнаха да акушират държавно управление с втория.

Аргументите " за " дълголетие на това държавно управление

Правителство с мандат на ПП-ДБ, подкрепено от ГЕРБ и (по-невидимо) от Движение за права и свободи бе неизбежно и предстоящо, имайки поради интереса на ГЕРБ и Движение за права и свободи да отмият остарелия си облик на дейци от времето на " дивия Изток "  и да се гримират като съвременни европейци, криейки се зад тила на ПП-ДБ. Работата се проточи само заради повода, че ненадейно за всички ПП-ДБ не се снабдиха с повече депутати от ГЕРБ, та трябваше да се чака " рулетката "  да стигне до втория мандат.

Обективните аргументи, които доведоха до това държавно управление, не са се трансформирали. Следователно, нищо в неговата политическа основа не поддава по този начин, щото да заплашва неговото битие. Напротив: в Европейски Съюз и НАТО нетърпимостта към корумпирани съдружници на Путин нараства, а вътре в страната прекратяването на феодалния " модел Борисов "  продължава да се възприема с всеобщо облекчение.

За дълголетието на държавното управление работят и поредност от субективни, т.е. отнасящи се до обособени хора, фактори.

Украинският президент Володимир Зеленски посети в България по покана на държавното управление на учен Николай ДенковСнимка: Valentina Petrova/AP/dpa/picture alliance

Бъдещият ротационен министър председател Мария Габриел няма никакво желание да компрометира венеца на своята кариера, а точно – да е министър-председателка на национална страна. Като израснала в институциите на Европейски Съюз тя е напълно наясно, че огромните политически кариери се вършат в националната политика. Европейските кариери са или за второстепенни фигури (каквато тя беше допреди месец), или за първостепенни национални политици, завършили с кариерата в родната си страна: Сергей Станишев е българският образец, прескочил от министър-председател към началник на " партийно семейство "  в Европарламента.

Кабинетът " Денков "  е стъпил върху солидна основа

Освен това, бидейки отгледана в коридорите на Брюксел, Габриел разполага с европейски лостове, каквито никой доскорошен български министър председател не е имал. Това е запас за реализиране на резултати и по този начин - още един източник на издръжливост на държавното управление. Всеки обича да вижда резултати, изключително след съвсем десетилетие и половина ГЕРБ и Радев.

Настоящият ротационен министър председател Денков също не демонстрира признаци на неустойчивост. Напротив, методът на образуване и осъществяване на визитата на Володимир Зеленски, ясният проукраински завой във външната политика, както и решителният републикански бюджет разкриват премиера като резистентен и кардинален, мъчно поклатим политик. Добавяме към този микс неотстъпчиви дейци като Тодор Тагарев и Асен Василев - и получаваме една много устойчива сплав, стъпила върху много солидна справедлива основа.

Правителството може да ръководи и цялостен мандат, в случай че не се издъни в нещо значимо – това е единственият вероятен извод от разбора дотук. Обективните и субективните услови са в негова изгода, а в публичното мнение не се виждат рисково мощни отрицателни настроения. Може ли обаче някой да го смъкна, както стана предишния път?

Може, несъмнено. Все отново в сърцевината на държавното управление са единствено 63 депутата от 240. В сходна обстановка предишния път ГЕРБ сполучливо предизвикаха избор на съмнение.

Още тогава се видя, обаче, че това е извънредно неуместно държание: зад кого ще се крият ГЕРБ-ДПС, до момента в който им бъдат забравени родилните петна, в случай че не зад ПП-ДБ? Още тогава също по този начин се видя, че зад всеобщата наслада от свалянето, предавана от всички парчета от времената на " дивия Запад "  стоеше неправилното разбиране, че може да се направи по този начин, че оттук нататък държавно управление от вида " кабинета Петков "  никога повече да не бъде позволено. Всичко да си остане същото.

Проф. Евгений ДайновСнимка: BGNES

Новото обикновено

Това беше към този момент животозастрашаваща нелепост за ГЕРБ, Движение за права и свободи, Възраждане, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ. През 1992 година можеше да се мисли, че след свалянето на държавното управление на Филип Димитров в никакъв случай повече няма да се появи сходно. Но 2022 година не е 1992-ра. Правителства вид " Петков ", а не вид " модела Борисов ", са новото обикновено и то ще откри метод да господства.

Така и стана. Кабинетът " Петков "  бе свален, само че без сходно ръководство се оказа, че не е вероятен животът тъкмо тук и тъкмо в този момент. А свалилите го схванаха, че са се простреляли в крайници. Сегашното държавно управление е норма, а не девиация от нормата. Не всички, свалили кабинета " Петков ", схващат това.

Разбират го ГЕРБ и Движение за права и свободи, което им дава обещание по-дълъг политически живот от инак предстоящото. Това не може да се каже за Румен Радев, Българска социалистическа партия и " Възраждане ". Причината е явна. ГЕРБ и Движение за права и свободи са умни: могат освен да се ориентират в обстановката, само че и да й се подчинят, когато нямат различен потребен ход. Радев, Българска социалистическа партия и " Възраждане " са глупави. Те освен не могат да се ориентират в обстановката, само че въобще не могат да изчислят, какви техни ходове могат да им бъдат потребни.

Как Радев, БСП и " Възраждане " се събраха в една колибка

Затова, притиснати от визитата на Зеленски, Радев-БСП- " Възраждане " заговориха по един и същи метод по едни и същи въпроси, с един и същи тембър и с един и същи злобен взор. Метафорично казано: до неотдавна обитавали три разнообразни, въпреки прилежащи колибки, трите прасенца се събраха в една и то – в най-очевидната, покрита със сърпове, чукове и червени звезди. А в скоро време ще се наложи да се сгъстят още повече, защото към същата колибка напират нови играчи - партията на Иван Гешев, Радостин Василев и още половин дузина прасенца, решили да стават значими.

Условията за дългоденствие на ротационното държавно управление са налице и ще останат налице в предвидимото бъдеще. Разбира се, човешката нелепост е способна да скапе и най-добре издигнатото, само че се надяваме, че този път нещата са прекомерно съществени, с цел да бъде допускано на терена да се промуши нелепостта.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР