Аналитичната агенция Omdia изготви традиционната класация на най-продаваните смартфони в

...
Аналитичната агенция Omdia изготви традиционната класация на най-продаваните смартфони в
Коментари Харесай

Apple и Samsung отново са в десетката на най-продаваните смартфони в света

Аналитичната организация Omdia изготви обичайна ранглиста на най-продаваните смарт телефони в света за първото полугодие. За разлика от миналогодишния лист, в който участваха два модела на Xiaomi, тази година описът още веднъж включва единствено Apple и Samsung. Топ 10 е формиран от пет модела iPhone на американската марка и същия брой смарт телефони на нейния южнокорейски съперник.

Най-търсеният и в същото време безценен смарт телефон в класацията е iPhone 14 Pro Max, пуснат от Apple през септември 2022 година на цени от 1099 до 1599 $. Доставките му се правят оценка на 26,5 милиона броя. Също по този начин в челната тройка са iPhone 14 Pro и iPhone 14 с резултати надлежно от 21 и 16,5 милиона единици. Четвъртият в листата е моделът iPhone 13 (15,5 милиона). Интересното в тази ситуация е, че на десетата позиция в класацията се подрежда устройството от 2019 година – iPhone 11 (6,9 милиона единици).

Лесно е да се пресметна, че общо това възлиза на 86,4 милиона устройства. За съпоставяне, преди година, когато четири модификации на iPhone бяха включени в рейтинга на Omdia, анализаторите оцениха общите им доставки на 83,2 милиона единици. По този метод общата статистика демонстрира, че даже в изискванията на спад на международния пазар на смарт телефоните, търсенето на моделите от висок клас на Apple остава устойчиво. Освен това, делът на скъпите устройства от серията Pro и Max се усилва предвид на продажбите.

Samsung е показан в класацията от Galaxy A14 (12,4 милиона), Galaxy S23 Ultra (9,6 милиона), Galaxy A14 5G (9 милиона), A54 5G (8,8 милиона) и A34 5G (7,1 милиона). Общият размер от 46,9 милиона единици е с към три милиона повече от миналогодишния резултат — 43,2 милиона единици. Тогава топ 10 на най-популярните смарт телефони бяха четири модела на Samsung.

Както към този момент беше маркирано, Xiaomi отпадна от класацията. През януари-юни 2022 година неговите устройства Redmi Note 11 и Redmi 9A влязоха в класацията на десетте най-продавани смарт телефони. Те заеха последните две позиции в листата.

Предвид отслабващото търсенето на устройства от междинен клас и бюджетни модели, анализаторите предвиждат спад в световните доставки на смарт телефони през 2023 година Това изключително мощно ще бъде изразено в сегмента на Android-устройствата, където делът на по-евтините смарт телефони е по-висок. Същевременно отрицателната динамичност може да засегне и Apple. Въпреки търсенето на моделите от висок клас Pro и Pro Max, общите доставки на Apple устройствата за тази година или ще останат непроменени, или леко ще намалеят заради спада в търсенето на общоприетите версии iPhone, заключава Omdia.

По-рано анализаторите оповестиха за осмия следващ спад в доставките на смарт телефони през тримесечието. През април-юни 2023 година производителите са произвели към 266 милиона устройства, което е с 9,5% по-малко от преди година.

Подобни статистики бяха споделени и от IDC. Според техните калкулации, доставките през второто тримесечие са намалели със 7,8% на годишна база до 265,3 милиона единици.

Въпреки това участниците на пазара и специалистите в промишлеността чакат браншът на смарт телефоните да се върне към напредък до края на годината и по-нататъшният напредък ще продължи през 2024 година

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР