Амулиание мъничък, миниатюрен остров, който може да се обиколи целия

...
Амулиание мъничък, миниатюрен остров, който може да се обиколи целия
Коментари Харесай

Райският остров Амулиани се намира на 360 км от Пловдив, това кътче не е за изпускане

Амулиание мъничък, дребен остров, който може да се обиколи целия с каяк за половин ден. Намира се в горната част на Халкидики, напълно покрай ръкава " Атон”, ти подготвя още от първата ви крачка на пристанището да преминете на режим равнодушие.

Къщите са от тези белите, дето следобяд по този начин блестят на слънцето, че се чудиш какво е това особено бяло, дето го употребяват гърците. Кепенците са яркосини. Цветята и храстите цъфтят като полудели. Добавете запотена бира или чаша рецина с октопод и калмари на скара по залез...

И в случай че Тасос е най-близкият остров до Пловдив, то единствено няколко километра ви разделят от едно райско кътче, написа " Трафикнюз ".

Ако желаете да прекарате почивката си в действителност надалеч от всевъзможен звук, подобаващото място е остров Амулиани. На острова може да се строи на не повече от два етажа и половина.

Най-интересният факт е, че на острова няма... полиция. Веднъж месечно чиновници на реда идват с лодка от Урануполи, основния град на Халкидическия полуостров. Но и не е належащо да идват по-често. Престъпността там е нещо непознато. Хората се познават добре и не биха търпели такова нещо. Те даже оставят нощем магазините и хладилниците с питиета пред тях отключени.

Първите поданици, които стъпват на острова през декември 1924 година били към 50 фамилии от Пасалимани. Те основават първото населено място на острова. Първите обитаеми места представлявали калугерските метохи, конюшните, църквата и стаите, в които са живеели служащите. Няколко месеца по-късно -първите месеци ил от пролетта на 1925 година до септември същата година идва втората вълна бежанци, този път от Галими. Проблемите с настаняването нараствали. Заселването на острова продължава през цялата 1925 година и 1926 година със фамилии от Скупия, Мармара, Измир, Истанбул…

Мнозинството от поданици на Амулиани било от бежанци от Галими (село на остров Мармара) и от селата Пасалимани и Скупия (от остров Алони). Официално Амулиани е приет за община през 1931 година През 1935 година на острова към този момент имало 595 поданици. Населението носи със себе традициите на своите родители, като по този метод донася и риболова, който се трансформира в главно занятие на жителите на Амулиани. Oт 1974 година туризмът стартира да се трансформира във втория водещ бранш за стопанската система на острова. Започват да се строят нови къщи хотели и това отваря нови благоприятни условия за Амулиани, а хората напуснали острова се завръщат още веднъж.

Амулиани е единственият населен остров в административна област Централна Македония, Гърция. Отстои на 2 морски благи от сушата. За да се стигне до него се взима ферибот от Трипити, малко пристанище преди Урануполи.

Освен кристално чисто море и прелестни плажове, остров Амулиани предлага на своите гости и вкусна кухня. Риболовът дружно с туризма е главното прехранване на локалните поданици. Таверните (разположени както в селището, по този начин и към някои от плажовете като Аликес, Св. Георги и Мегали Аммос) оферират пресни морски деликатеси и обичайни готвени ястия, които с чаша узо и няколко мезета ще ви накарат да усетите уникалността на гръцката кухня. За феновете на бързото хранене в селището има няколко заведения за гироси и 3 пицарии.

Плажове на Амулиани:

Агиос Георгиос – това е плажът, който е против Урануполи, до него се стига с кола от пристанището или с лодка. Ако идвате с кола, по пътя ще видите и доста по-малки плажчета, от които можете да си харесате.

Аликес– стига се с кола, има прекрасен пясък и поредност от плажни питейни заведения.

Порто Агио– плаж със наследник байрак.

В югоизточната част на острова се намират 6 дребни необитаеми острова сред Амулиани и Урануполи – Дреня (или наричани още от локалните – Магарешките острови). Най-големият остров се назовава Артемида (днес Елиас (маслина), тъй като има доста маслини) – най-вероятно тъй като в древността там е имало храм отдаден на богинята. По-малките острови са Фрини, Пена, Паламари, Островът на нощта и Диапорти.

На никои от тях няма улеснения, с изкл. на един, който предлага чадъри, шезлонги и заведения за ядене. Общото което ги сплотява е кристално чистото море и пясъчни плажове. Предлагат се целодневни екскурзии до там от пристанището на Амулиани. Или в случай че желаете – можете да наемете лодка и да ги обиколите сами.















Източник: Аmmoulianibg.com; peika.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР