АМТИИ официално дава старт на ремонтните дейности по възстановяването на

...
АМТИИ официално дава старт на ремонтните дейности по възстановяването на
Коментари Харесай

Започва ремонтът на Жълтото училище

АМТИИ публично дава старт на ремонтните действия по възобновяване на Жълтото учебно заведение този четвъртък. Това поставя сполучлив завършек на дългогодишните старания на управлението на висшето образователно заведение взаимно с община Пловдив, регионалния шеф, държавното управление и Народното събрание да осъществят ремонта на паметника на културата от първостепенно национално значение.

Според подписания с бургаска фирма-изпълнител контракт, дейностите по възобновяване на постройката би трябвало да продължат 190 дни.

Ремонтът е финансиран с 1 млн. и 100 хиляди лева, отпуснати по решение на Министерския съвет от 7.12. 2016 година, 100 000 лв. от община Пловдив и средства, събрани от висшето учебно заведение посредством организирането на благотворителни концерти с присъединяване на възпитаниците на АМТИИ Теодосий Спасов, Васко Василев и други

На тържеството във връзка старта на възстановителните действия са поканени кметът на Пловдив Иван Тотев, регионалният шеф Здравко Димитров и общественици, съдействали за триумфа на начинанието, което АМТИИ бе издигнало в своя идея.

Жълтото учебно заведение е издигнато през 1868 година с пари, събрани от българската общественост в Пловдив. Преди Освобождението в него са учили патриархът на българската литература Иван Вазов и революционни дейци на Априлското въстание, а в по-късен интервал ученици на учебното заведение са били Александър Теодоров-Балан, Димчо Дебелянов, Константин Стоилов и други

Днес Жълтото учебно заведение е част от сградния фонд на АМТИИ и е в окаяно положение, което поставяше под въпрос сигурността на студентите при провеждането на образователните занятия. Стените на стаите бяха подпрени с ЖП-релси, а по коридорите имаше забрани студентите да се движат на групи.

 Започва ремонтът на Жълтото учебно заведение
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР