амисляли ли сте се какъв е произходът на думата "дъга",

...
амисляли ли сте се какъв е произходът на думата "дъга",
Коментари Харесай

Интересни факти за дъгата, които може би не знаете

амисляли ли сте се какъв е произходът на думата "дъга ", по кое време можем да следим цветното събитие, какви са били вярванията в предишното за това естествено събитие.

Vbox7 показва забавни обстоятелства за дъгата, които може би не знаете:

Произходът на думата

На латински език "дъга " значи дъждовна арка. В гръцки и римски времена се считало, че дъгата е път, основан от богинята Ирида, която е посредница сред боговете и хората.

Аристотел е бил захласнат от дъгите

Гръцкият мъдрец Аристотел за първи път стартира да разсъждава върху дъгите и техните цветове още през 350 година прочие н.е. Според него дъгата е била направена от три цвята. Е, през днешния ден теорията му е неверна, защото цветовете са седем - алено, оранжево, жълто, зелено, синьо, индиго и виолетово.

Можем да следим дъга и през нощта

Ако има пълнолуние и небето е ясно, Луната, която излъчва отразена от Слънцето светлина, е в действителност задоволително светеща, с цел да сътвори дъга на несъмнено място. Този събитие се случва рядко.

Вярвания

В предишното стопаните предсказвали по цветовете на дъгата каква ще бъде реколтата. Ако доминира зеленият цвят, това значи, че ще има доста трева за добитъка. Ако доминира жълтият цвят, ще има доста добър рандеман на жито и царевица.

Ако сте в аероплан можете да видите кръгла дъга

Всеки вижда дъгата като полукръг. Но, в случай че пътувате със аероплан и погледнете надолу през прозореца, ще видите цялостен кръг на дъгата.

Дъгата може да се види единствено на Земята

Към този миг е потвърдено, че само на Земята може да се следи дъга. Това е по този начин, тъй като Земята е единствената планета с непрекъснати течни превалявания и директна слънчева светлина.

Още забавни видеа вижте в канала на Vbox7
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР