Американското правосъдно министерство започва широко антимонополно разследване срещу големи технологични

...
Американското правосъдно министерство започва широко антимонополно разследване срещу големи технологични
Коментари Харесай

САЩ започват антимонополни разследвания срещу големите технологични компании

Американското правосъдно министерство стартира необятно антимонополно следствие против огромни софтуерни компании, заяви организация " Ройтерс ".

То ще изследва " дали и по какъв начин пазарно насочените онлайн платформи са натрупали пазарна мощност и вземат участие в порочни практики, ограничаващи конкуренцията, потискащи нововъведенията и увреждащи ползите на потребителите ".

Добавя се, че съществуват " всеобщи съмнения " на компании и самостоятелни консуматори, че сходни практики " задушават конкуренцията в интернет търсачките, обществените медии и в някои търговски услуги ". Не се показват съответни компании.

Министерството се надява да получи " информация от обществеността, в това число и от чиновници в бранша, които са осведомени за конкуренцията сред мрежовите запаси ", и е готово да заведе правосъдни искове по отношение на компании, които бъдат уличени в нарушавания.

Според вестник " Уолстрийт джърнъл " обекти на такива инспекции могат да станат интернет колоси като " Google " (Google), " Епъл " (Apple) и " Амазон " (Amazon). Изданието отбелязва, че министърът на правораздаването Уилям Бар, който е и общоприет прокурор на Съединени американски щати, отделя изключително внимание на софтуерните компании. Натискът върху тях от страна на регулиращите органи на Съединени американски щати може да нарасне, акцентира вестникът.

ДПА напомня, че нееднократно персонално президентът Доналд Тръмп е насочвал заплашително пръст към " Facebook " (Facebook), " Амазон " и " Google ", които съгласно него постановат антиконсервативен уклон в обществените мрежи.

И демократите, и републиканците се отнасят с съмнение към огромната четворка GAFA (Google, Apple, Фейсбук, Amazon) откакто в последните години бяха разкрити поредност скандални злоупотреби с данните на потребителите в обществените мрежи.

Преди месец " Ройтерс " заяви, базирайки се на свои източници, че Федералната комисия по търговията и правосъдното министерство ще ревизират четирите компании. Според осведомени, " Амазон " и " Facebook " са в ръцете на комисията, а " Епъл " и " Google " - при министерството. Следващата стъпка на двете федерални институции е да решат дали желаят да стартират официални следствия. Предишно такова – на комисията против " Google " - лиши повече от две години.

Правосъдната комисия в долната камара на конгреса разгласи публично свое лично следствие на конкуренцията в цифровия пазар. " Има от ден на ден доказателства, че няколко " пазители на портите " управляват основни артерии на онлайн търговията, наличието и връзките ", уточни ръководителят на комисията Джери Надлър в свое изказване.

Това следствие ще се стреми да документира проблемите на конкуренцията в цифровия пазар; да ревизира дали преобладаващите компании имат антиконкурентни практики и да оцени дали съществуващите закони и политики са съответни за справяне с тези проблеми.

Кой в какво е подозиран

Четирите софтуерни компании си навлякоха съществени рецензии от управляващите по света, само че към момента не е известно върху какво ще се съсредоточат американските институции.

" Амазон " има предимство пред другите търговци в личната си платформа – те би трябвало да си заплащат за реклама, с цел да се конкурират с компанията.

" Епъл " е разследвана от Европейски Съюз поради тъжба на " Спотифай ", че лишава потребителите от избор в магазина си за приложения.

" Facebook " също към този момент е разследвана поради абсурда с " Кеймбридж аналитика ". Компанията е отделила 5 милиарда $ в подготовка за възможната санкция.

Основните рецензии против " Google " са поради търсачката ѝ, която е упреквана, че води потребителите към личните ѝ уеб сайтове, вместо към тези на съперници. Еврокомисията я санкции с 1.5 милиарда евро през март поради сходни противозаконни практики.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР