Американският технологичен гигант Amazon отчете най-бавното темпо на тримесечен ръст

...
Американският технологичен гигант Amazon отчете най-бавното темпо на тримесечен ръст
Коментари Харесай

Amazon отчете най-бавния тримесечен растеж на приходите от спукването на дотком балона

Американският софтуерен колос Amazon регистрира най-бавното движение на тримесечен растеж на приходите от времето на спукването на дотком балона и разочарова вложителите с прогноза за бъдещите доходи, която не отговори на оценките на анализаторите, съобщи Си Ен Би Си.

Компанията регистрира загуба от 7,6 милиарда $ от инвестицията си в Rivian, откакто акциите на компанията за електрически транспортни средства изгубиха повече от половината си стойност през второто тримесечие. Това докара до обща чиста загуба за Amazon от 3,8 милиарда $.

Приходите на Amazon набъбнаха със 7% на годишна база до 116,44 милиарда $ – резултат, който е малко над предстоящите 116,3 милиарда $. За съпоставяне, през същия интервал на предходната година приходите на компанията набъбнаха с 44% на годишна база. Настоящият растеж от 7% е най-бавния за което и да е било тримесечие от спукването на дотком балона през 2001 година и съставлява второ следващо тримесечие на едноцифрен напредък.

За интервала април-юни Amazon предвижда, че растежът на приходите може да се забави в допълнение, достигайки сред 3 и 7 % на годишна база. Компанията прогознира доходи сред 116 и 121 милиарда $ за актуалното тримесечие, което е доста под междинната прогноза на анализаторите за 125,5 милиарда $, сочат данни на Refinitiv.

Подобно на Alphabet и Meta, които показаха финансовите си доклади за първото тримесечие по-рано тази седмица, Amazon приписа забавянето на приходите на макроикономически макроикономическите условия и нахлуването на Русия в Украйна.

„ Пандемията и последвалата война в Украйна донесоха необикновен напредък и провокации “, сподели в изказване основният изпълнителен шеф на Amazon Анди Джаси.

Amazon се оправя с голям брой стопански провокации, в това число възходящата инфлация, по-високите разноски за гориво и труд, проблемите на световната верига за доставки и продължаващата пандемия. За да компенсира някои от тези разноски, Amazon по-рано този месец вкара „ такса за гориво и инфлация ", която е приблизително 5% от таксите за осъществяване, които начислява на своите продавачи в САщ.

А през последното тримесечие Amazon увеличи цената на абонамента в Prime в Съединени американски щати за първи път от четири години от 119 на 139 $.

Amazon е следващата компания, която регистрира разочароващи доходи от реклами. Въпреки това този сегмент на Amazon набъбна с 23% на годишна база, което по-бързо разширение спрямо неговите съперници. Приходите от реклами на Гугъл се усилиха с 22%, забавени от YouTube, който означи по-слаб от упования растеж от 14%. Приходите от реклами на Фейсбук набъбнаха единствено с 6,1%, което е най-слабата агресия в 10-годишната история на софтуерния колос като обществена компания.

Подразделението за облачни услуги Amazon Web Services  продължава да се показва добре. През първото тримесечие приходите от продажби на AWS са нарастнали с 36,5% на годишна база до 18,44 милиарда $, до момента в който анализаторите чакаха продажби в размер на 18,27 милиарда $.

Amazon Web Services  генерира 57% напредък на оперативните доходи до 6,5 милиарда $, до момента в който общите оперативни доходи на Amazon паднаха до 3,7 милиарда $ спрямо 8,9 милиарда $ преди година.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР