Американският производител Тесла (Tesla) откри новия си завод за автомобили

...
Американският производител Тесла (Tesla) откри новия си завод за автомобили
Коментари Харесай

Илон Мъск откри лично гигафабриката на "Тесла" в Германия

Американският производител " Тесла " (Tesla) откри новия си цех за коли наоколо до Берлин. Трийсет клиенти получиха транспортните си средства персонално от основния изпълнителен шеф на компанията Илон Мъск, до момента в който немски политици приветстваха автомобилостроителя, даващ подтик на локалната стопанската система, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.  Така нареченият гигазавод, намиращ се в Грюнхайде, е първият индустриален обект на " Тесла " за електрически коли в Европа.

В първия стадий от работата си заводът в провинция Бранденбург, ситуирана към немската столица, би трябвало да създава до 500 000 електрически автомобила годишно и да наеме към 12 000 чиновници.

Като специфичен ден за района, за страната и за прехода към електрическа подвижността в Германия, дефинира откриването на завода немският министър на стопанската система и климата Роберт Хабек.

Хабек, който следи прехода на немската промишленост от изкопаемите горива към възобновима сила, сподели, че откриването на мощности на американската компания има доста по-дълбоки последствия за страната, която се стреми да отдалечи стопанската система си от петрола.

Но не всички в района са удовлетворени от новия комшия. Еколозите имат опасения за  потреблението на вода от завода, ситуиран в един от най-сухите райони на Германия, който е регистриран и като зона за запазване на водата. Гражданското съдружие " Грюнхайде " твърди, че в процеса на приемане на утвърждения и строителство избрани процедури са били пренебрегнати, заради което " законът е бил килнат ". Автомобилите на " Тесла " са " всичко друго, само че не и удобни за климата ", твърди сдружението.

Мъск разгласи проектите за многомилиардният план през ноември 2019 година, а през февруари 2020 година стартира строителството. Това че заводът към този момент проработи, впечатли мнозина в Германия, където огромните планове постоянно затъват в администрация.

" Тесла " стартира да строи гигазавода си още преди да е получила всички нужни разрешителни, тъй че обектът беше подготвен да стартира работа, когато при започване на настоящия месец пристигна окончателната " зелена светлина " от управляващите в провинция Бранденбург.  " Краткият интервал за създаване на завода може да бъде и стандарт за скоростта на " Тесла " в други области ", сподели Хабек и похвали хазартния ход на Мъск като друг тип " корпоративна просвета за смелчаци ". 

Автомобилният колос се надяваше да стартира произвеждане още предишното лято, само че процесът по утвърждение на плана се проточи, основно заради решението на компанията да добави фабрика за акумулатори към обекта, до момента в който към момента беше в развой на създаване.

Премиерът на федералната провинция Бранденбург Дитмар Войдке приветства новите мощности на автокомпанията в района, в който огромните американски вложения носят по-добри вероятности за развиване на като цяло по-бедните източни региони на Германия.  " Мисля, че сме в доста добра фаза на развиване в източната част на Германия ", сподели Войдке пред " Дойчландфунк " и добави, че след повече от 30 години (след обединяването на Германия - бел. р.) е извънредно време за това.

Друга " победа " за източните немски райони е оповестената предходната седмица инвестиция на американският производител на микрочипове " Интел " (Intel) на стойност към 17 млрд. евро (18,7 милиарда долара) в две нови заводи в град Магдебург, провинция Саксония-Анхалт.

Откриването на завода на " Тесла " беше приветствано и от немският синдикат " И Ге Метал " (IG Metall), въпреки синдикалният колос да съобщи, че изискванията на труд в компанията ненапълно изостават от националните стандарти.

В гигазавода си американският пионер на електрическата подвижност ще създава своя нов " Модел Уай (Model Y), междинен по размери високопроходим автомобил с тегло към два тона и разгласен пробег от 514 километра. Цените на новия модел на " Тесла " стартират от 63 990 евро (70 590 долара). 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР