Американският президента Джо Байдън прие тази вечер украинския си колега

...
Американският президента Джо Байдън прие тази вечер украинския си колега
Коментари Харесай

Байдън обеща нова военна помощ за Украйна

Американският президента Джо Байдън одобри довечера украинския си сътрудник Володимир Зеленски и разгласи нова военна помощ за Киев. Мисията на украинския президент е да получи спомагателна финансова поддръжка от Вашингтон при срещите в Белия дом и Капитолия. Украйна няма да може да събере артилерия и муниции за контранастъпление следващата година, в случай че Съединените щати прекратят помощта си, разгласи администрацията на Байдън.

Зеленски се срещна с Джо Байдън в опит да обезпечи още поддръжка от Съединените щати и чу добра вест.

" Заставаме до Украйна и свободата ", сподели в приветствието си Байдън и разгласи, че е одобрил нов пакет военна помощ за Киев на стойност 200 милиона $.

От екипа му разясняват, че американският президент е поканил Зеленски в Белия дом, с цел да го увери в " непоколебимия ангажимент на Съединените щати да поддържат народа на Украйна, до момента в който се пази от бруталната инвазия на Русия ".

Пресконференцията на двамата водачи е по-късно довечера.

Преди това, украинският президент се срещна с водачите на манозинството и малцинството в Сената и Камарата на представителите при закрити врата. Това става на фона на настояването на Байдън на близо 62 милиарда $ за военно финансиране на Украйна, като част от пакет за помощ на обща стойност 106 милиарда $. Засега обаче настояването на Байдън не е задоволено от Конгреса, защото беше обвързано с дебата за имиграционната политика на Вашингтон и за сигурността на американските граници.

" Президентът Зеленски даде ясно да се разбере какъв брой доста се нуждае от помощ. Ако получи помощта, той може да завоюва тази война. И той очерта с доста детайлности типа на помощта, от която се нуждае. От друга страна, той даде да се разбере, и ние всички сме наясно, че в случай че ние загубим, Путин печели ", сподели Чък Шумър, водач на болшинството в Сената.

Междувременно Международният валутен фонд разгласи изплащането на Украйна на 900 милиона $ в границите на проекта за подкрепяне на страната, разгласен през март.

" Наистина показахме, че можем да реформираме страната си в изискванията на война и това е голям триумф за нас. Второ увелечение на Брутният вътрешен продукт по време на война, повече работни места, повече хора, които се връщат. Страхотно е. Благодарни сме им, както, несъмнено, и на американските и европейските ни сътрудници ", съобщи Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Според допитване на Ройтерс и на маркетинговата компания за изследване Ипсос, 41 % от пълнолетните американци поддържат изпращането на оръжие за Украйна, 32 на 100 са " срещу " или не са сигурни.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР