Американският президент написа в Twitter, че търговските войни са хубави

...
Американският президент написа в Twitter, че търговските войни са хубави
Коментари Харесай

Търговска война или война на думи

Американският президент написа в Twitter, че " комерсиалните войни са хубави и лесни за продобиване "

© Kevin Lamarque
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Тръмп обмисля най-голямата си стъпка по пътя към комерсиална война - мито върху вноса на стомана

Анализаторите чакат въвеждането на ограниченията да не остане без отговор от страна на комерсиалните сътрудници на Съединени американски щати
1 мар 2018
Европейските металургични компании се възвръщат

След години криза секторът още веднъж бележи растеж
10 яну 2018
Металургията има проблем със свръхпроизводството на стомана

Експерти приканват за стесняване на продукцията поради дъмпинга в цените и замърсяването на въздуха
31 окт 2017
Анализатори чакат спад в цената на желязната руда

Високите равнища на производството и слабото търсене в Китай ще основат остатък в предлагането на суровината
20 сеп 2017
Съединени американски щати постановиха нови наказания на съветски и китайски компании поради Северна Корея

Според Вашингтон сдруженията подкрепят нуклеарната стратегия на Пхенян, като прави бизнес с режима
23 авг 2017 Точно когато изглеждаше, че международната стопанска система синхронно се възвръща за пръв път от десетина години, американският президент Доналд Тръмп внесе огромна доза напрежение. На среща с локални производители на стомана и алуминий през предходната седмица тoй показа проектите си да наложи 25% мито върху вносната стомана и 10% върху алуминиеви артикули под предлог за " нечестна търговия ". Това докара до незабавно намаляване на фондовите пазари и поевтиняване на акциите на металургичните компании отвън Съединени американски щати. Европейският съюз и главните вносители на стомана в Съединени американски щати предстоящо направиха остри мнения и оповестиха, че ще предложат контрамерки, на които Тръмп индиферентно и в собствен жанр заплаши Брюксел с мито и при вноса на коли, което сигурно ще има по-опустошителен резултат за европейската стопанска система от това върху стоманата.

В името на националната сигурност

Преди близо година Тръмп подреди на Министерството на търговията да стартира следствие съставляват ли вносните стомана и алуминий опасност за националната сигурност. Министерството разгласява предишния месец заключенията си, съгласно които опасенията за националната сигурност оправдават ограничавания върху вноса на стомана и алуминий. И предложи три разновидността, като най-тежкият е за мита от 24% за стоманата и 7.7% за алуминия.

При решението си Тръмп употребява рядко използвано " оръжие " - параграф 232 от Закона за разширение на търговията от 1962 година, който дава на президента право да лимитира вноса и да постанова без ограничавания мита на съображение националната сигурност, отбелязва AP. От присъединението на Съединени американски щати към Световната комерсиална организация през 1995 година са правени единствено две такива следствия. И в двата случая (този през 1999 година е за вноса на нефт, а от 2001 година - за вноса на желязна руда и стомана) Министерството на търговията отхвърля да предложи ограничавания.

Поне поредност

Ако не друго, то на американския президент може да се признае последователността в дейностите му. По време на предизборната си акция той даде обещание да торпилира здравната промяна на предшественика си Барак Обама и съумя да прокара частични промени в Конгреса. Въпреки че беше подложен на критика, че данъчната му промяна ще облагодетелства най-вече богатите американци и по-големите компании, той още веднъж съумя да завоюва и тя беше призната в края на предходната година. Освен това Тръмп ивади страната от Транстихоокеанското комерсиално съглашение и Парижкото съглашение за климата, както и стартира договаряния с Канада и Мексико за предоговаряне на комерсиалните им връзки в границите на НАФТА.

За пръв път обаче Доналд Тръмп афишира желание да отвори успореден фронт против останалите най-важни стопански сили в света – Европейския съюз и Китай. Стоманодобивният бранш се трансформира в главен фокус на президента на Съединени американски щати, който даде обещание да възвърне американската промишленост и да " накаже " това, което счита за нелоялна комерсиална процедура, изключително от Китай.

Дали обаче това ще бъде началото на действителна комерсиална война, или е по-скоро война на думи, целяща някакви отстъпки сред страните, следва да разберем. Още повече че макар анонса на американският президент, че митата ще бъдат оповестени през тази седмица, от Белия дом по-късно обявиха, че някои детайлности към момента следва да бъдат изяснени. Не е ясно да вземем за пример дали митото ще важи за всички страни, за кои артикули и за какъв интервал време ще бъде наложено. Министърът на търговията Уилбър Рос, уточни, че изказването на Тръмп наподобява се отнася до всички страни. Рос дружно с комерсиалния консултант на Тръмп Питър Наваро упорстват за високи мита. Докато Гари Кон, ръководител на Националния стопански съвет и който подаде оставка в понеделник, държавният секретар Рекс Тилерсън, ръководителят на Пентагона Джеймс Матис и финансовият министър Стивън Мнучин са считани за покровители на свободната търговия.
Какво печели и губи американския т пазар
" Когато една страна като Съединени американски щати губи милиарди долари с на практика всяка страна, с която търгува, комерсиалните войни са положителни и лесни за продобиване. " Това написа в Twitter Тръмп ден откакто разгласи желанието за митата. " Например когато губим 100 милиарда $ от комерсиалните връзки с избрана страна, просто стопираме да търгуваме с тях – лесна победа! "

Работните места в стоманената промишленост в Съединени американски щати понижават с три четвърти в интервала сред 1962 година и 2005 година Това обаче в огромната си част се дължи на подобренията в технологията на производството, показва Reuters, като се базира на изследване на Американската икономическа асоциация. Съединени американски щати са най-големият вносител на стомана - през предходната година на стойност 29 милиарда $. Близо 17% от вноса се пада на Канада съгласно данните на S&P Global Platts. Мексико, Бразилия и Китай също са огромни снабдители. Германия има водеща роля от Европа с нейните към 4%. Бен Мей, шеф на Oxford Economics, съобщи, че 88% от канадския експорт на стомана през 2016 година е бил предопределен за Съединени американски щати, като същото важи и за три четвърти от производството в Мексико. Китай ще бъде по-малко обиден, тъй като търговията на Пекин със Съединени американски щати към този момент беше ударена от рестрикции и мита.

Ясно е, че печеливши от готвените ограничения ще бъдат производителите на стомана и алуминий в Съединени американски щати. Акциите им се повишиха и не престават да нарастват към този момент няколко седмици в очакване на сходно решение. Но предлагането за защитни мита заплашва да увеличи цените за потребителите и предприятията, които купуват артикули, създадени от тези първични материали. Международният валутен фонд предизвести, че американската промишленост и строителството, които са най-големите консуматори на стомана и алуминий, ще бъдат наранени. И приканва Съединени американски щати и техните сътрудници да работят за понижаване на комерсиалните бариери и да вземат решение своите търговски проблеми, без да ползват сходни ограничения.

Според съветника в Белия дом Питър Наваро обаче 10% мито върху алуминия ще оскъпи с едвам един цент кутия бира, с 45 $ автомобил и с 20 хил.един Boeing 787.

Решението на Тръмп може да се отрази и на политиката на Федералния запас, който дефинира какъв брой бързо да увеличи лихвите тази година. " Ако митата се покачат, те ще окажат по-голям напън върху цените, а този напън за повишение на цените ще би трябвало да бъде прегледан от паричния комитет ", сподели ръководителят на Федералния запас в Ню Йорк Уилям Дъдли.

Размерът на вредите върху американската стопанска система ще зависи от строгостта на новите политики на Тръмп и сериозността на ответните ограничения на засегнатите страни. Икономистите от английската банка Barclays пресметнаха, че митата върху металите биха могли да понижат растежа на Съединени американски щати с до 0.2 процентни пункта тази година и да покачат инфлацията с 0.1 пункта. Закани за к онтрамерки Намеренията на Тръмп провокираха рецензии в страната, че ще доведат до ответни дейности и същинска комерсиална война против Съединени американски щати. Очаквано Европейският съюз и редица наранени страни обявиха, че обмислят ответни дейности. Брюксел разгласи, че " няма да стои и да гледа безучастно и ще отбрани ползите си ". Бразилия заплаши, че на собствен ред ще вземе еднолично решение за обмитяване на американски артикули. Австралийското Министерство на търговията се тормози от загубата на работни места, а Китай предвижда щета за цялата промишленост.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи, че в случай че американците наложат мита върху стоманата и алуминия, то ще би трябвало Европа да се отнася към американските артикули по същия метод. Европейска комисия създава лист от американски артикули, които вероятно могат да бъдат обложени с тежки мита, с цел да се изпрати " политическо обръщение " на Доналд Тръмп, в случай че той удостовери проектите си, осведоми източник на AFP. Става дума за стоманени и алуминиеви артикули, само че също по този начин промишлени и селскостопански артикули, както и храни. Според Reuters Европейски Съюз обмисля 25% мита върху импорт от Съединени американски щати на стойност към 3.5 милиарда $. Говорителят на Европейска комисия Александър Винтерщайн означи, че съюзът от дълго време се готви за такава обстановка и Брюксел е подготвен да вземе защитни ограничения за европейския пазар на стоманата, както и ще се стреми да реши разногласието в Световната комерсиална организация.

Германия, която е един от най-големите европейски експортьори на стомана за Съединени американски щати, разкритикува плануваните мита. Според държавния представител Щефан Зайберт те не оказват помощ да се реши казуса за международните свръхкапацитети в стоманодобива. Външният министър на страната Зигмар Габриел прикани за твърда реакция на Европейския съюз, тъй като наказателните мита на Съединени американски щати заплашват хиляди работни места в Европа.

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо съобщи, че митата биха били изцяло неприемливи и при налагането им сред двете страни ще има обилни и съществени нарушавания в бизнеса.
" Китай упорства Съединени американски щати да лимитират потреблението на ограничения за комерсиална отбрана при ценене на разпоредбите за многостранна търговия и да дадат позитивен принос за интернационалния търговски ред ", сподели представител на китайското външно министерство.

Австралия, която поддържа Транстихоокеанското партньорство, от което Тръмп изтегли страната си, също изрази терзание. " Загрижеността ми продължава да бъде, че на фона на такива дейности може да се видят ответни ограничения, подхванати от други огромни стопански системи. Това не е в полза на никого ", съобщи австралийският търговски министър Стивън Чиобо.

Притесненията на фирмите

Бизнесът в най-голямата стопанска система в еврозоната също е угрижен. Мартин Ванслебен, началник на Германската комерсиална и промишлена камара, съобщи, че тези ограничения могат да костват милиони евро на фирмите. По думите му съмнителното прибягване до клаузата, на която се базира Тръмп, може да разклати цялата международна комерсиална система, което е изключително тревожна вероятност за експортен колос като Германия. Председателят на Германската федерация на индустриалците Дитер Кемпф уточни, че към една четвърт от работните места зависят от износа, а в индустрията този дял е 50%.Азиатските металургични компании се тормозят, че цените в Съединени американски щати могат да доведат до наводнение на вътрешните им пазари. " Загрижени сме какво ще се случи със стоманата, която не може да бъде продадена на Съединени американски щати ", съобщи пред Reuters ръководителят на федерацията на тайландската промишленост за произвеждане на чугун и стомана. Японската Toyota Motor Corporation разгласи, че митата ще усилят доста разноските и затова ще покачат цените на колите и камионите, продавани в Съединени американски щати. А шведската компания Electrolux, най-големият европейски производител на домашен електроуреди, заяви, че отсрочва планувана инвестиция от 250 млн. $ в щата Тенеси. На мнение сме, че митата могат да покачат доста цената на стоманата на американския пазар, сподели представителят на компанията Даниел Фрикхолм. Тя изчаква да види детайлности по американския проект, преди да вземе дефинитивно решение. Какво може да направи Световната комерсиална организация
" Никой няма интерес от комерсиална война ", съобщи ръководителят на Световната комерсиална организация (СТО) Роберту Азеведу. По принцип организацията се намесва рядко в комерсиалната политика на нейна членка. Предотвратяването на търговски войни и уреждането на търговски разногласия са две основни задания на СТО. От основаването си през 1995 година тя е получила към 540 тъжби за хипотетични нарушавания на разпоредбите на свободната търговия.
Ако някои страни решат да подадат тъжба против плануваните от Съединени американски щати мита върху вноса на стомана и алуминий, СТО първо ще опита да посредничи в разногласието. Ако консултациите доведат до позитивен резултат, Съединени американски щати ще се откажат от митата или ще се съгласят на някаква форма на отплата. Близо 200 каузи са позволени до момента по този метод.
Ако страните не съумеят да договорят решение, СТО ще се намеси с юридическите си пълномощия. Специален арбитраж, основан за разглеждане на разногласието, ще би трябвало да реши дали комерсиалната политика е оправдана, или нарушава разпоредбите на СТО. Ако бъде преценено, че митата са противозаконни, на съответната страна ще бъде обещано време да ги анулира. Ако тя не направи това, ще би трябвало да одобри някаква форма на отплата на засегнатите. Като последно средство СТО може да позволи на страната, подала жалбата, да вземе ответни ограничения, да вземем за пример като увеличи личните си мита.
В случая с американските мита панелът евентуално ще прегледа по какъв начин Тръмп употребява закона, разрешаващ дейности против импорт, който заплашва националната сигурност. Общото съглашение за цените и търговията, на чиято основа е основана СТО, разрешава на страните да вземат търговски ограничения " за отбрана на свои основни ползи в областта на сигурността ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР