Американският президент Доналд Тръмп обмисля Съединените щати да купят най-големия

...
Американският президент Доналд Тръмп обмисля Съединените щати да купят най-големия
Коментари Харесай

Новината, че Тръмп иска да купува Гренландия, разгневи гренландци и датчани

Американският президент Доналд Тръмп обмисля Съединените щати да купят най-големия остров в света - Гренландия. Това оповестява " Уолстрийт Джърнъл " като се базира на източници от Белия дом. Според изданието Тръмп неведнъж е обсъждал със съветниците си концепцията. Новината провокира бурни реакции в Гренландия и в Дания, към която принадлежи самостоятелният остров.

Покупката на Гренландия от дълго време вълнувала Доналд Тръмп, твърди " Уолстрийт Джърнъл ". Темата била обсъждана по време на срещи и вечери със съветниците му. Според изданието, американският президент даже изискал да бъде направена правна оценка на опциите за покупката.

Гренландия не се продава, само че сме отворени за бизнес, съобщи гренландският външен министър Анне Бегер.

Нунго Педерсен, гражданин на НУУК: Това не е съществено. Кой приема Тръмп съществено? Той е изгубил връзка със Земята.
Остри реакции имаше и в Копенхаген.

Сорен Есперсен, представител по външната политика на Народната партия на Дания: Обидно е, 50 хиляди гренландци, които са датски жители, се чака надали не да бъдат продадени. Колонизацията от дълго време свърши. Михаел Ааструп Йенсен, представител по външната политика на Либералната партия на Дания: Помислих си, че е смешка или че първи април е пристигнал по-рано. Не може някой просто да пристигна и да си купи страна, както Доналд Тръмп си мисли.
Тръмп не е първия американски президент, който демонстрира интерес към Гренландия. След Втората Световна война Хари Труман предлага на Дания 100 милиона $ за острова. Копенхаген обаче отхвърля.

Островът, с който желае да се снабди Тръмп, е с повърхност 2 милиона квадратни километра, 80 % от които са покрити с лед. Недрата обаче изобилстват от естествени запаси - на нефт, газ, злато.

Преди 10 години след референдум Гренландия получи по-голямо самоуправление и надзор върху естествените си благосъстояния. Финансовата, външната политика и защитата на острова обаче се ръководят от Копенхаген.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР